Je baby wassen en in bad doen

 • Gepubliceerd op 31 mei 2023
 • Bijgewerkt op 29 mei 2023
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Je baby wassen en in bad doen

Je baby wassen en in bad doen is echt wel een hoogtepunt van de dag. Veel kleintjes genieten van deze ontspannende en warme bad sessie. Een kindje voor het eerst in bad doen is voor veel ouders best spannend. Want hoe kun je dit prettig en veilig doen?

Baby In Bad Doen 1024x763

Een baby voor het eerst in bad doen

In de meeste gevallen zul je jouw baby voor het eerst wassen en in bad doen onder het toeziend oog van de kraamverzorgster. Misschien ben je nog te verzwakt om dit zelf te doen of weet je gewoonweg niet zo goed waar je rekening mee moet houden. Jouw kindje gaat voor het eerst in bad op de 3e dag na de geboorte. Het vernix laagje blijft dus even zitten!

 

Het perfecte moment voor een ontspannend bad

Je baby wassen en in bad doen is het fijnst één uur voor of één uur na de voeding. De melk is dan gezakt en het buikje van jouw kindje is gevuld. Een goed moment om jouw baby in bad te doen dus. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je jouw baby wilt badderen warm en tochtvrij is. De kamertemperatuur is ideaal bij 20-25 graden. Het water mag 37 graden zijn.

Welke spullen heb je nodig als je een kindje in bad wilt doen?

Waar wij genoeg hebben aan een handdoek en badgel, heb je voor jouw kindje meer producten nodig. Zorg dat je goed voorbereid bent als je jouw baby wilt wassen en in bad wilt doen. Ontbreken de onderstaande spulletjes nog aan jouw babyuitzet? Wij hebben de beste producten om je kindje in bad te doen alvast voor je geselecteerd. Dit zijn onder meer: 

 • Babybad voor baby’s van 0-2 jaar
 • Babykruik of warmtekussen
 • Thermometer voor het badwater
 • Wasgel of badolie voor baby’s
 • Aankleedkussen
 • Baby romper of boxpakje
 • Luiers en billendoekjes
 • Baby handdoek

 

Je pasgeboren kindje in bad doen in 3 veilige stappen

 

Stap 1. Kruik klaarmaken en kleding verwarmen

Als je jouw baby wilt wassen en in bad wilt doen maak je eerst een warme babykruik of warmtekussen klaar. De kleding die je jouw kindje wilt aantrekken kun je op de kruik of het warmtekussen leggen. Zo blijft jouw baby ook warm als het straks uit het water komt. Babykleding verwarmen is eigenlijk alleen nodig in de eerste week na de geboorte.

 

Bekijk hier de beste babykruiken en warmtekussens voor baby’s.

 

Zet nu het babybadje klaar voor jouw kleintje. Deze kun je vullen met water dat een temperatuur heeft die schommelt tussen de 36 en 37 graden. Het is ontzettend belangrijk om de temperatuur van het water te controleren. Dat kun je doen met je elleboog, maar een water thermometer is natuurlijk veel accurater. Zo voorkom je dat het water te warm of juist te koud is. Meng het water goed door elkaar om warme of koude plekken te voorkomen.

 

Bekijk hier de beste water thermometers voor babybadjes.

 

Stap 2. Jouw baby uitkleden en in bad doen

Leg eerst een grote en zachte badhanddoek klaar voor als jouw kleintje straks uit bad komt. Je wilt niet eerst hoeven zoeken naar een droge handdoek. Leg jouw baby op het aankleedkussen en trek de kleertjes uit. Natuurlijk verwijder je ook de luier en zorg je ervoor dat je de billetjes schoonmaakt met billendoekjes. Dat houdt het badwater lekker schoon.

 

Bekijk hier de beste aankleedkussens voor baby’s.

 

Nu is het tijd om jouw kindje in bad te doen. Blijf het hoofdje met je linkerhand ondersteunen en houd met je vingers de linkerarm van jouw kindje op zijn plaats. Deze stevige maar subtiele greep zorgt ervoor dat jouw kindje niet zomaar onder water kan glijden.

 

Je rechterhand plaats je onder de billen van de baby terwijl je jouw kindje rustig in het badwater laat zakken. De nek en het hoofd van je baby blijven op jouw arm en pols rusten. Gebruik een zeepvrije wasgel geschikt is voor de gevoelige huid van jouw baby. Eventueel kun je ook wat druppels badolie voor baby’s toevoegen aan het badwater.

 

Bekijk hier de beste baby bad en douche verzorgingsproducten.

 

Stap 3. Baby afdrogen en aankleden

Haal je baby uit bad en droog jouw kindje af met een zachte en warme handdoek. Doe dit voorzichtig en maak vooral deppende bewegingen. Droog eerst het gezichtje en het hoofdje van jouw kleintje af. Als je zijn of haar billen hebt drooggemaakt kun je het beste als eerste een luier omdoen. Vergeet niet om de knieholtes en de oksels goed droog te maken. Dat geldt eigenlijk voor alle huidplooien. Zo kun je een geïrriteerde en rode huid voorkomen.

 

Bekijk hier de beste en meest zachte baby handdoeken met capuchon.

 

Kleed je kindje aan met de warme kleding die je voor het badderen op de kruik of het warmtekussen hebt gelegd. Een boxpakje of een babysetje zijn het makkelijkst en het meest warm voor jouw kindje. De overgang van het warme badwater en de koude omgeving kan best heel groot zijn. Iets warmer aankleden dan normaal is dus geen overbodige luxe.

 

Bekijk hier de leukste boxpakjes voor pasgeboren baby’s.

 

Veiligheid staat voorop!

Je baby wassen en in bad doen moet natuurlijk veilig gebeuren. Zeker omdat je te maken hebt met water. Laat je kindje dan ook nooit zonder toezicht badderen. Draai je ook niet eventjes snel om als je iets van de commode wilt pakken. Pasgeboren baby’s kunnen al verdrinken in een laagje water van enkele centimeters. Wordt er aangebeld of gaat de telefoon? Ze komen op een later tijdstip wel terug of je neemt je kindje met je mee. Gewikkeld in een warme handdoek of een badjasje met capuchon.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de leukste kortingen. Speel ook mee voor prijzen!


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!