Besparen op de boodschappen: zo bespaar je flink op het levensonderhoud

  • Gepubliceerd op 28 september 2022
  • Bijgewerkt op 7 oktober 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Besparen op de boodschappen: zo bespaar je flink op het levensonderhoud

Besparen op de boodschappen is niet langer meer een sport, maar voor sommige gezinnen pure noodzaak. Door diverse factoren zijn de prijzen voor levensmiddelen de laatste maanden flink gestegen. Denk daarbij maar eens aan brood, olie, granen en vlees.

 

Producten die we eigenlijk elke dag wel nodig hebben. De boodschappen zijn duurder geworden en voor een gemiddeld gezin is het levensonderhoud soms niet te betalen. Wil je goedkoper winkelen en besparen op de boodschappen? Gebruik dan deze bespaartips.

 

Geld besparen tips voordat je naar de supermarkt gaat

Boodscnappen Besparen 1024x754

1. Controleer de koelkast en de voorraadkasten

Kijk eerst eens in de voorraadkasten en de koelkast voordat je boodschappen gaat doen of een lijst maakt. Van welke producten kun je nog een maaltijd maken? Of welke levensmiddelen kun je gebruiken in een nieuwe maaltijd zodat je minder nodig hebt?

 

Wat is er allemaal nog? Zijn er nog kliekjes over van vorige week waarvan je nog een lekker gerecht kunt maken? Plan deze leftovers in je maaltijden voordat je naar de winkel gaat.

 

2. De maaltijden plannen en boodschappenlijstje maken

Maak een lijstje met wat jij en jouw gezin deze week willen eten.Door dit te doen profiteer je van een aantal fijne voordelen. In de eerste plaats weet je wat je nodig hebt in de supermarkt. Daardoor kun je besparen op de boodschappen. Ook verminder je voedselverspilling én weet je precies wat je die dag eet. Dat scheelt tijd en stress.

 

De boodschappen worden duurder, dus is het verstandig om een boodschappenlijstje te maken en je daar ook aan te houden. Hiermee bespaar je geld, maar natuurlijk ook tijd. In de supermarkt weet je namelijk precies wat je nodig hebt. Zonder dat je na hoeft te denken.

 

3. Stel een budget in voor de boodschappen

Stel een weekbudget in voor de boodschappen. Bijvoorbeeld € 60,00 per week. Geef jezelf daarbij een ruimte van circa 15%. Bijvoorbeeld als je producten ziet die juist deze week in de aanbieding zijn of als je echt iets ziet wat je niet kunt weerstaan. Met een uitloop van 10 tot 15% blijft de schade op het weekbudget namelijk beperkt. Ga dus niet over deze marge.

 

4. Ga alleen winkelen en zonder hongergevoel

Ga niet winkelen als je honger hebt. Een makkelijke tip die je behoorlijk wat geld kan besparen tijdens het winkelen. Als je hongerig hebt, wil je namelijk van alles en nog wat kopen. Zoals chips, koek en andere lekkere snacks om jouw honger te kunnen stillen.

 

Ga dus ook vooral alleen naar de supermarkt als je wilt besparen op de boodschappen. Kinderen kunnen je namelijk om de paar minuten vragen om iets lekkers. De verpakkingen zien er namelijk verleidelijk uit. Daardoor kan kan verleidelijk zijn om toe te geven waardoor je uitgaven omhoog schieten. Ga dus bij voorkeur alleen en zonder honger naar de winkel.

 

5. Houd de aanbiedingen in de gaten

Controleer de aanbiedingen en kortingen voordat je boodschappen gaat doen. Bijvoorbeeld door de folders te controleren van Aldi of Lidl. Houd ook aanbiedingen van andere supermarkten in de gaten. Als je winkelt bij verschillende supermarkten, kun je namelijk nog meer geld besparen op de boodschappen. Houd de krantjes en folders dus in de gaten.

 

Geld besparen tips als je in de supermarkt bent

 

6. Kijk ook naar de onderste schappen

De duurste producten staan op ooghoogte in de schappen van de supermarkt. Werp dus ook een blik op de onderste schappen. Daar staan namelijk de goedkopere merken. Hoewel ze goedkoper zijn, worden deze producten vaak in dezelfde fabrieken gemaakt.

 

7. Koop goedkoper en minder vlees

Ook de prijzen van vlees zijn de laatste tijd flink gestegen. Eet dus wat minder vlees en kies in plaats van biefstuk of kipfilet voor goedkopere alternatieven. Zoals gehakt of kippendijen. Daardoor kun je op een maaltijd flink besparen. Dit kan oplopen tot € 15,00 per week.

 

8. Kies een mandje in plaats van een winkelwagentje

Gebruik geen winkelkarretje als je boodschappen doet. Het is namelijk gemakkelijk om deze karretjes te vullen met producten die je niet nodig hebt. Ze zijn namelijk veel groter. Pak in plaats daarvan een mandje. Als er niet meer in past, weet je dat je genoeg hebt.

 

9. Neem de folders mee naar de winkel

Zorg ervoor dat je de kortingsbonnen die je hebt uitgezocht meeneemt naar de kassa. Controleer ook de kassabon om te zien of de korting daadwerkelijk verrekend is. Zo weet je zeker dat je het product voordeliger koopt én dat je geld bespaart op de boodschappen.

 

10. Koop producten in bulk als ze in de aanbieding zijn

Supermarkten bieden ook extra korting aan op bulk aankopen. Dit doen ze zodat ze zeker weten dat je in de tussentijd niet gaat winkelen bij de concurrent. Producten in bulk zijn vaak vele malen goedkoper. Zoals bijvoorbeeld toiletpapier, koffiebonen en tandpasta.

 

Geld besparen tips na het boodschappen doen

 

11. Houdbaarheidsdatum controleren

Als je boodschappen hebt gedaan zijn er nog meer manieren waarop je geld kunt besparen. Gooi het eten dat je vorige week hebt gekocht niet weg. Controleer deze producten zorgvuldig op houdbaarheidsdatum. Gebruik deze producten eerst of vries het in. Daarmee ga je voedselverspilling tegen en heb je altijd eten achter de hand in tijdens van nood.

 

12. Pas je weekmenu aan

De lijst die je eerder hebt gemaakt met de weekmenu’s, moet je misschien aanpassen als je veel producten hebt die de houdbaarheidsdatum passeren. Heb je op maandag spaghetti gepland en op dinsdag aardappelen met vis? Dan moet je deze planning veranderen.

 

13. Gas besparen door creatief te koken

Besparen in huis doe je ook door verstandiger met gas om te gaan. De gasprijzen zijn namelijk fors op dit moment. In plaats van het gasfornuis te gebruiken voor het bereiden van maaltijden, kun je ook kiezen voor de airfryer, de slowcooker of de elektrische bakplaat. Deze apparaten verbruiken minder energie en je kunt er de lekkerste gerechten op bereiden. Bekijk hier 10 tips om te besparen in huis.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!