Beste grafische videokaarten van 2022: voor gaming

 • Gepubliceerd op 15 juli 2021
 • Bijgewerkt op 21 maart 2022
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Beste grafische videokaarten van 2022: voor gaming

Een vraag die vaak wordt gesteld is: Welke videokaart moet ik kopen? Natuurlijk is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Wat voor jou de beste optie is, hoeft niet de beste optie voor iemand anders te zijn. Waar we wel antwoord op kunnen geven is welke beste grafische videokaarten er op dit moment zijn. Lees hier wat de beste grafische videokaarten zijn van 2022.

Beste Grafische Kaart Gaming

Wat is een GPU?

Een belangrijke term dat je moet weten als je op zoek bent naar een grafische videokaart, is de GPU. Wat is een GPU? Een GPU is hardware dat videosignalen stuurt naar je monitor. Een groot deel van de graphics, en daarmee je games, is ervan afhankelijk. Het is dus niet verrassend dat een GPU dus aan een aantal voorwaarden moet voldoen om geschikt te zijn voor gaming.

 

Welke GPUs bestaan er?

 

Er valt een onderscheid te maken tussen de verschillende typen grafische videokaarten: geïntegreerd, extern of dedicated:

 • Geïntegreerd. Deze videokaarten hebben geen eigen geheugen en doen dus hun beroep op een deel van het RAM-geheugen van de PC. Je kunt deze videokaarten terugvinden in de CPU of het moederbord. Het feit dat dit type geen eigen geheugen heeft, maakt dat ze minder krachtig zijn dan de andere twee varianten. 
 • Extern. Dit zijn echte apparaten die via USB-C op de laptop worden aangesloten en een GPU toevoegen aan de PC die je al hebt. Hierdoor nemen de grafische prestaties van een PC significant toe.
 • Dedicated. Deze videokaart heeft een eigen geheugen en maakt dus geen gebruik van de RAM van je PC. Dit is de grafische videokaart waar gamers veel voor kiezen. Omdat deze videokaarten niet in het moederbord zitten, kunnen ze ook gemakkelijk worden vervangen en verwijderd.

 

Welke kenmerken maken de beste videokaart van 2022?

 

Het zijn er nogal wat, maar laten we in ieder geval de belangrijkste eens doornemen:

 • De snelheid van de GPU, uitgedrukt in MHz of GHz, is een van de belangrijkste kenmerken van een grafische videokaart.
 • BUSbreedte, uitgedrukt in bits. Hoe hoger de bits hoe hoger de prestaties zijn van je videokaart, aangezien er meer gegevens worden overgedragen tussen de GPU en de video-RAM.
 • Geheugen, specifiek, geïntegreerd of extern, is belangrijk om hoge resoluties op je beeldscherm aan te kunnen. Hoe hoger de resolutie van het spel of de grafische toepassing, hoe belangrijker het is om veel geheugen te hebben. Videokaarten variëren van 2GB tot 8GB geheugen. Sommige videokaarten bieden zelfs meer dan dat.

 

Nvidia of AMD?

 

Goed, de kennis heb je nu. Welke videokaart is het beste voor jouw behoeften? In de wereld van grafische videokaarten zijn er twee techgiganten die competitief aan elkaar zijn: Nvidia en AMD. Welke moet je kiezen?

 

Wat betreft Nvidia valt er te zeggen dat CUDA, ontwikkeld door de programmeurs van het bedrijf zelf, behoorlijk populair zijn bij videobewerkers en grafisch designers om grafische elementen van een zekere complexiteit te creëren en te verwerken, en dit maakt een GPU van Nvidia de ideale oplossing voor professionals of gebruikers die 3D rendering programma’s gebruiken zoals Adobe AfterEffects of Photoshop.

 

Maar ook op het gebied van gaming heeft Nvidia de afgelopen jaren substantiële stappen voorwaarts gemaakt met de nieuwe technologieën die vanaf de 600-serie zijn geïntroduceerd en die een ongeëvenaarde spelervaring mogelijk maakt. Zijn er minpunten? Vraag je je misschien af. Ja. De prijs.

 

Voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding ga je voor AMD. Zij produceren videokaarten die zeer geschikt zijn voor gaming tegen lagere kosten, maar de kwaliteit blijft over het algemeen nog steeds iets lager dan die van hun concurrent Nvidia. Meer weten over de concurrentiestrijd tussen Nvidia en AMD?.

 

De beste Nvidia Gaming videokaarten

 

Hieronder een overzicht van de beste grafische videokaarten die je in 2022 kunt bestellen. Let op: De videokaarten zijn schaars. Dat komt door een chiptekort. Je ziet steeds vaker bedrijven, die de beste videokaarten verkopen voor woekerprijzen.

 

Nvidia GeForce RTX 3080

 

Prachtige grafische videokaart. In vergelijking met de 2080 is dit veel beter. Ook met onder andere ray tracing. Nadeel is dat het een goede PSU nodig heeft en dat de vraag hoog is.

 

Op dit moment is de RTX 3080 moeilijk te verkrijgen. Maar zonder twijfel is dit de beste grafische videokaart op dit moment.

 

Het vertegenwoordigt een enorme prestatieverbetering van de generatie ten opzichte van de vorige RTX 20-serie. Dat is indrukwekkend als je het opneemt tegen de RTX 2080.

 

​​Het aantal CUDA-kernen van de RTX 3080 is bijna drie keer dat van de 2080. De RTX 2080 Super heeft 3.072 floating-point (FP32) CUDA-cores en nog eens 3.072 integer (INT32) cores. Ze worden allebei gebruikt voor gaming. De RTX 3080 heeft 4.352 FP32 CUDA-cores en 4.352 cores die INT32 en FP32.29 mrt aankunnen. 
De eerste generatie videokaarten die geschikt zijn voor ray tracing vergde zo’n enorme opoffering van de framesnelheid dat de meeste gamers terugdeinzen. Dat is bij deze generatie niet meer het geval.

Nvidia GeForce RTX 3080

Rtx 3080

Nvidia is hierin geslaagd door een hele lading CUDA-cores aan de mix toe te voegen in deze 8nm GPU en bijgewerkte Tensor Cores (voor extra DLSS-goedheid) en tweede-generatie RT-cores. De RTX 3080 heeft misschien een behoorlijk stuk meer vermogen nodig – je wilt minstens een 850 W PSU. Echter, het probleem is dat hier lastig aan te komen is

voordelen

 • 850 W PSU
 • 4.352 FP32 CUDA-cores

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

 

Prijs is goedkoper dan de bovenstaande modellen. De 3060 RTX is €400,- goedkoper dan de RTX 3080. Het heeft echter wel een 12-pins voedingsconnector en is niet goed genoeg voor 4K.

 

De beste Ampère tot nu toe, de RTX 3060 Ti, is nauw verwant aan de RTX 3070. Beide gebruiken dezelfde GA104 GPU (de RTX 3060 Ti heeft minder SM’s ingeschakeld), met hetzelfde 8 GB GDDR6-geheugen over een 256-bit bus.

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

Rtx 3060

Hoewel de RTX 3060 Ti 17% minder capabel is in het aantal cores, maakt hij dit goed met een aantal oordeelkundige GPU Boost-frequenties. Dat verklaart gedeeltelijk waarom de RTX 3060 Ti binnen 17% tot slechts enkele cijfers achterloopt op het tempo van de RTX 3070, ondanks dat hij met een siliciumnadeel werkt. De RTX 3080 en de RTX 3070 zijn moeilijk te verkrijgen. Dan is een RTX 3060 videokaart een goede vervanger.

voordelen

 • 8 GB GDDR6-geheugen over een 256-bit bus
 • RTX is €400,- goedkoper dan de RTX 3080

Nvidia GeForce RTX 3070

 

De topping videokaart generatie turing is capabel en bevat meer framesnelheden. Het heeft wel een lager vermogen dan de RTX 3070. Echter, ook deze videokaart heeft een 12-pins voedingsconnector.

 

De RTX 3070 komt op basis van de ampère in de buurt van de 3070., de RTX 3070 is ook indrukwekkend vanwege zijn vermogen om de top-string Turing grafische videokaart, de RTX 2080 Ti, te evenaren voor minder dan de helft van zijn prijskaartje.

Nvidia GeForce RTX 3070

Rtx 3070

De referenties zijn ongetwijfeld indrukwekkend, maar wat de RTX 3070 tot een goede keuze maakt, is het hele Nvidia-ecosysteem dat tegenwoordig ten grondslag ligt aan de RTX-stack. De DLSS-technologie maakt gebruik van speciale Tensor Core AI-processoren die de grafische prestaties verhoogt.

voordelen

 • DLSS-technologie heeft Tensor Core AI-processoren
 • 12-pins voedingsconnector

Geforce RTX 2080: 4k videokaart

 

De RTX 2080 is werkelijk top of the line en daarmee de meest geavanceerde en moderne videokaart. Hoewel de basiskenmerken van deze videokaart vrijwel identiek aan de RTX 2060 en RTX 2070, is er een aanzienlijke toename in de Boost Clock tot wel 1800MHz.

 

Geforce RTX 2080: 4k videokaart

Rtx 2080

De RTX-OPS is ook hoger: 60T in de Founders edition. Nvidia CUDA Cores nemen in deze versie ook toe in aantal tot wel 2944, waardoor niet alleen de kracht van de videokaart, maar bovenal de resolutie en kwaliteit van het gamen toenemen. Deze specs in combinatie met het gebruik van Ray-Tracing, maakt de graphics op je beeldscherm zo realistisch als nooit tevoren en belooft de speler een unieke spelervaring.

voordelen

 • Boost Clock tot wel 1800MHz
 • Heeft ook ray-tracing

Geforce GTX 1050Ti

 

De nieuwe Geforce GTX1050Ti grafische videokaart is zeker ook een hele goede optie, geschikt voor full HD gaming. Deze videokaart is bovenal snel en krachtig, tot 3 keer krachtiger dan zijn voorgangers dankzij het gebruik van de PASCAL architectuur. De PASCAL architectuur is de door Nvidia zelf ontworpen architectuur voor GPU-gaming, die een ongeëvenaarde game-ervaring belooft door ultrasnelle FinFET en DirectX 12. Bovendien zijn er ook verbeteringen op het gebied van het geluid. 

Geforce GTX 1050Ti

Gtx 1050ti

Dankzij GDDR5X-technologieën met hoge bandbreedte verloopt het gamen nog vloeiender en sneller. De PASCAL-architectuur is ontworpen voor de nieuwste generatie beeldschermen, waaronder ook VR. De videokaart belooft een hoge resolutie en is compatibel met meerdere monitoren voor een nog betere game ervaring. De specs zijn heel hoog in de gtx 1050Ti: 1392MHz Boost Clock, 7Gbps geheugensnelheid, 4GB GDDR5 Frame Buffer, 128-bit BUS en 112GB/s bandbreedte zorgen ervoor dat deze GPU waar voor je geld biedt.

voordelen

 • 1392MHz Boost Clock
 • 4GB GDDR5 Frame Buffer

De beste AMD-videokaarten voor gaming

 

AMD Radeon RX 6800 XT

 

4K beeldkwaliteit. Goedkoper dan de RTX 3080. De ray tracing is wel matiger dan de RTX 3070 en de 4K is langzamer dan de 3080.

 

Als een goed alternatief voor de RTX 3080 kom je al snel terecht bij de AMD Radeon RX 6800 XT. De 4K grafische videokaart is het overwegen waard voor elke PC-gamer.

AMD Radeon RX 6800 XT

Rx 6800

Dat de RTX 3080 beter is in zijn prestaties moge duidelijk zijn. Maar de AMD RX 6800 is qua 4K-prestaties niet veel minder. Het heeft tevens een flinke VRAM ten opzichte van de RTX 3080. De AMD is ondanks die minder presteert dan de RTX 3080, toch een goed alternatief.

voordelen

 • Goede 4K-prestaties
 • Goedkoper dan de RTX 3080

AMD Radeon RX 6900 XT

 

De RTX 3090 mag dan bij de lancering onbetwist aan de top van de grafische prestaties hebben gestaan, het zou niet lang duren voordat AMD een gedegen tegenstander heeft gemaakt om te concurreren met de RTX 3090.

 

De RX 6900 XT hoopt te winnen op het aantal ampère. En ook qua 4K komt het dicht in de buurt van de RTX 3090. En dat voor nog geen 1/3de van de prijs.

 

Als je gemiddeld aan het gamen bent, dan is deze videokaart ideaal. Echter, is het duurder dan de RTX 3080 en niet eens veel beter dan de RTX 3080.

AMD Radeon RX 6900 XT

Rx 6900

Maar de RX 6900 XT komt met garanties die de RTX 3080 niet kan maken, zoals: 16 GB GDDR6-geheugen, wat 6GB groter is dan de 10 GB (sneller) GDDR6X-geheugen op de videokaart. Met dat in gedachten is de RX 6900 XT alleen al voor raw gaming een goedkoper alternatief voor de RTX 3090.

voordelen

 • 16 GB GDDR6-geheugen
 • 1/3de van de prijs van de RTX3090

Radeon RX 5600

 

AMD heeft zijn videokaarten in de loop der tijd steeds verbeterd, en de Radeon RX 5600 is geen uitzondering. Door de creatie van Liquid VR voor Virtual Reality is deze videokaart in staat kleuren en scherpte te produceren voor de laatste generatie schermen. De technologie Radeon FreeSync heeft daarnaast de gameplay sterk verbeterd, voor een prettigere en realistischere game-ervaring.

Radeon RX 5600

Amd Ryzen 5 5600x

De specs zijn zeer acceptabel, maar maakt het niet de beste videokaart. De geheugensnelheid van 7 Gbps, 8 GB GDDR5, bandbreedte van 112 GB/s en 128-bit BUS. De Boost Clock belooft 1175 MHz en kan worden opgevoerd tot 1275 MHz. Daarmee is de prijs-kwaliteitsverhouding heel goed, zoals altijd bij AMD het geval is.

voordelen

 • 112 GB/s en 128-bit BUS
 • 8 GB GDDR5

Radeon RX 5800

 

De meest geavanceerde versie van de radeon RX is het model radeon RX 5800. Deze grafische videokaart is verbeterd voor VR, dankzij de Radeon VR Ready Premium technologie die niet aanwezig is in de eerdere modellen.

Radeon RX 5800

Amd Ryzen 7 5800x

Ook de Radeon FreeSync technologie is een vooruitgang: kleuren en scherpte zijn er aanzienlijk op vooruitgegaan. De specs zijn prima: de maximale bandbreedte is verhoogd tot 256GB/s en de snelheid tot 8GBps. Boost Clock is ook verhoogd tot 1257MHz, uitbreidbaar tot 1340MHz.

voordelen

 • 256GB/s en de snelheid tot 8GBps
 • Uitbreidbaar tot 1340MHz

Is ray tracing alleen voor RTX-kaarten?

 

RTX videokaarten maken nog steeds gebruik van dezelfde DirectX Raytracing API die Microsoft heeft gemaakt en die wordt gebruikt door AMD en Nvidia. De AMD GPU’s kunnen realtime raytracing ondersteunen, zij het met een hogere prestatie-impact dan op Nvidia’s GPU’s.

 

Intel’s aankomende Xe-HPG GPU’s, met de Alchemist grafische videokaarten als eerste om ze te gebruiken, zullen ook ray tracing ondersteunen met behulp van Microsoft’s DirectX Raytracing API wanneer ze begin volgend jaar ook worden gelanceerd.

 

Heb ik een 4K grafische videokaart nodig?

 

Het voor de hand liggende antwoord is: alleen als je een monitor hebt die 4K ondersteund. Maar er zijn andere factoren die je kunt overwegen, zoals wat voor soort games speel je?

 

Dat gezegd hebbende, hoe meer games, zoals CoD: Warzone die DLSS bevatten, hoe meer Nvidia-kaarten in staat zullen zijn om 4K-beelden te bieden met hogere framesnelheden.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën