Beste waterontharders 2024

  • Gepubliceerd op 9 januari 2023
  • Bijgewerkt op 16 februari 2024
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Beste waterontharders 2024

Wat zijn de beste waterontharders van dit moment? Waarom zou je kiezen voor een waterontharder en van welke voordelen kun je profiteren? Steeds meer huishoudens kiezen voor een waterontharder. Deze handige apparaten filteren de kalkdeeltjes uit het water.

 

Dat zorgt voor minder kalkaanslag op kranen en sanitair, maar heeft ook een positieve invloed op de levensduur van jouw apparatuur en witgoed. Zoals de wasmachine bijvoorbeeld. Door het plaatsen van een waterontharder hoef je ook geen dure reinigingsproducten meer te gebruiken. Je hebt immers geen last meer van kalkaanslag.

 

Hoe werken waterontharders?

Voordat je een keuze maakt uit onze lijst met beste waterontharders van dit moment, wil je natuurlijk wel weten hoe deze apparaten werken. Elk water bevat mineralen. Dat geldt voornamelijk voor hard water. Voordat het water uit jouw kraan komt, gaat het door een natuurlijk filtersysteem. Daarna wordt het water nogmaals grondig gezuiverd.

 

Dit gebeurt door de diverse waterfiltratie-installaties binnen de lokale watervoorziening. Dit proces is noodzakelijk om zoveel mogelijk mineralen uit het water te halen. Toch blijven er mineralen achter. Ze bestaan ​​uit extreem fijne deeltjes die niet kunnen worden uitgefilterd door een filter of zuiveringsinstallatie. Daarvoor is een chemisch proces nodig: ionisatie.

 

De meeste wateronthardingssystemen gebruiken zout om dit proces mogelijk te maken. Meestal in de vorm van speciaal samengesteld blokzout of tabletten.Een waterontharder bestaat uit een tank die is gevuld met duizenden kleine pareltjes of harsbolletjes. Deze parels zijn extreem klein, maar toch veel groter dan de minerale deeltjes in het water.

 

Als er een speciaal samengesteld zout aan de filtertank van de waterontharder wordt toegevoegd, brengt dit een reactie van de harsparels teweeg. Zo worden er electrisch geladen ionen gevormd. Middels dit proces worden de mineralen uit het water gefilterd.

 

Ionisatie waterontharder

De zoutdeeltjes verbinden zich met de harsparels. Omdat ze elektrisch geladen zijn, verbinden ze zich met de mineralen in het water dat de tank van de waterontharder binnenkomt. De elektrische lading trekt de mineralen aan waardoor ze naar de zoutdeeltjes worden getrokken. Dit zorgt ervoor dat ze zich hechten aan de harsparels. Als de harsparels én de mineralen worden opgevangen door de filters, verzacht dit het water aanzienlijk.

 

Welke mineralen komen het meest voor in hard water en zijn ze schadelijk?

Mineraalhoudend water kan ernstige problemen veroorzaken. Zeker als het gaat om jouw sanitair of apparatuur dat water nodig heeft om te werken. Zoals bijvoorbeeld wasmachines en afwasmachines. De meest voorkomende mineralen in hard water zijn:

  • Mangaan
  • Calcium
  • Magnesium

 

Deze mineralen kunnen op den duur een verscheidenheid aan problemen veroorzaken. Daarnaast zijn de ophopingen van deze mineralen moeilijk te verwijderen. Denk maar eens aan de witte waas over de kranen in de badkamer, in de gootsteen of op het toilet.

 

In veel gevallen vereist het verwijderen van deze aanslag dure en agressieve reinigingsmiddelen. De nadelige effecten van hard water zijn niet beperkt tot kalkaanslag. Het geeft ook een ophoping van kalk in de waterleiding binnen een woning.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterontharder?

Een waterontharder voor thuisgebruik heeft één belangrijke functie. Het verzachten en filteren van het water dat uit jouw kraan of douche komt. Wil je een goede waterontharder kopen zodat je minder last hebt van kalkaanslag? Dit zijn de belangrijkste specificaties.

 

Zout: de meeste waterontharders werken door het gebruik van zout. Op deze manier kunnen de mineralen uit het water worden verwijdert. Wateronthardingszouten komen meestal voor in de vorm van een zoutblok of in kristallijne vorm. Sommige filters zijn geschikt voor alle soorten zouten. Anderen zijn geschikt voor kristallijne zout of zout in de vorm van een blok. Bedenk dus voor de aanschaf goed welke zoutvorm voor jou het gemakkelijkst is.

 

Capaciteit: grotere tanks met grotere filters gaan doorgaans langer mee. Ook hebben deze reservoirs minder onderhoud nodig dan een waterontharder met een kleine tank. De omvang van de tank heeft invloed op de prijs van het apparaat gaat. Dat geldt niet alleen voor de waterontharder zelf, maar ook voor de filters die de zuiveringsinstallatie nodig heeft.

 

Efficiëntie: hoe efficiënt de waterontharder is, hangt af van enkele belangrijke factoren. Dat zijn onder andere de grootte van het reservoir, de hoeveelheid zout die het kan bevatten en hoe lang elke voorraad meegaat voordat deze moet worden bijgevuld,. Ook de levensduur van de filters bepalen de efficiëntie van de waterontharder die je wilt laten plaatsen.

 

Waterontharders: dit is wat je moet weten

Waterontharders werken niet door elektriciteit of magnetisme. De harsfilter in dit apparaat zorgt ervoor dat het kalk uit het water wordt gefilterd. Als je een waterontharder direct achter de watermeter aansluit, geniet je van kalkvrij en zacht smakend water in je woning.

 

De ionenwisseling zorgt ervoor dat het kalk uit het water wordt gehaald. Dat is de reden waarom het water met een waterontharder anders, en dus zachter, smaakt. Dat merk je niet alleen tijdens het drinken van water of koffie, maar natuurlijk ook tijdens het douchen.

 

Het gebruik van een waterontharder scheelt je ook nog eens aanzienlijk in de kosten. Op het gebied van elektriciteit, reinigingsproducten en vaatwasserzout. Ook geniet jouw huishoudelijke apparatuur van een lange levensduur. Vroegtijdig vervangen is niet nodig.

 

De beste waterontharders van 2024 vergelijken

Alpine All-in-one XL

De All-In-One XL van Alpine is een budgetvriendelijke waterontharder. Door de XL uitvoering ben je zeker van een krachtige anti-kalk bestrijding. De module is compact van formaat. Dat heeft vooral voordelen wanneer je een waterontharder wilt gebruiken in kleine ruimtes.

Alpine All-in-one XL

Alpine Waterontharder

Wil je het apparaat bijvoorbeeld in de meterkast plaatsen? Dat is door het kleine formaat mogelijk. Met de Alpine All-in-one XL waterontharder reken je effectief af met kalk. Het gebruik van onthardingszout en wasverzachters is niet meer nodig. Daarnaast zorgt deze waterontharder ervoor dat jouw apparatuur langer meegaat waardoor je geld bespaart.

Voordelen

  • Kunststof, koper en rvs Diameter leidingen
  • 12 tot 42 mm

Pluspunten:

  • Innovatief antikalksysteem
  • Compact van formaat
  • Universeel systeem

Minpunten:

  • Relatief duur
  • Filtert tot 85%
  • Bevestigingsbanden minder stevig

SAFIO MSF-5000 Waterontharder

De SAFIO MSF-5000 magnetische waterontharder heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Deze waterontharder heeft voldoende capaciteit voor een gezin tot maximaal 10 personen. Dit apparaat kan dagelijks ruim 3680 liter water demineraliseren.

 

De waterontharder van SAFIO werkt geruisloos en zorgt voor zacht water zonder kalk. Het formaat van deze waterontharder bedraagt 22,5 cm x 110 cm x 50 cm. Het apparaat vereist een stroombron en ruimte voor zowel de waterslang als de unit zelf.  Dit wateronthardingssysteem werkt zeer economisch en efficiënt. Het kan tegen geringe jaarlijkse kosten gebruikt worden in combinatie met een digitale meter. Daarnaast is de SAFIO MSF-5000 waterontharder voorzien van een zelfreinigende modus.

SAFIO MSF-5000 Waterontharder

Safio Msf 5000

Deze waterontharder is voorzien van een vertraging timer. Dit houdt in dat de regeneratiecyclus s’ nachts wordt gestart. Dit voorkomt dat de watervoorziening wordt verstoord zodra het apparaat zichzelf reinigt. De reiniging verbruikt slechts 90 liter water.

Voordelen

  • Kunststof, aluminium, koper Diameter leidingen
  • Prijs-kwaliteitsverhouding12 tot 28 mm Type waterontharder

Pluspunten:

  • Zelfreinigende modus
  • Geen invloed op waterdruk door by-pass
  • Laag energieverbruik

Minpunten:

  • Exclusief montage set
  • Ontkalkt tot 90%
  • Groot van formaat

TX1000 Double Power Waterontharder

De TX1000 Double Power waterontharder maakt gebruik  van omgekeerde osmose. De watermoleculen worden door een membraan geperst dat de onzuiverheden in het water opsluit en verwijdert. Het apparaat bevat een pomp dat zorgt voor een effectieve werking.

 

Hierdoor verkrijgt het water zijn balans terug. Bovendien is dit systeem gericht op zelf-installatie. Het maakt gebruik van gekleurde buizen en push-and-click-fittingen. Dit vergroot het gebruiksgemak. De waterontharder past in een kast of onder de gootsteen.

TX1000 Double Power Waterontharder

Tx1000 Waterontharder

De pomp is niet afhankelijk van de waterdruk binnen de woning. De TX1000 waterontharder verwijdert 99% van alle onzuiverheden. Daarnaast vervangt de waterontharder ook de geïoniseerde mineralen in het water. Dat gebeurt met een alkalische demineralisatiefilter.

voordelen

  • Het is een antikalksysteem
  • Gaat zodoende ook langer mee

Pluspunten:

  • Zeventraps-filtratie
  • Verwijdert 99% van de verontreinigingen
  • Alkalische filter om mineralen te vervangen

Minpunten:

  • Verwijdert de mineralen niet
  • Werkt geleidelijk
  • Voor kleine huishoudens

Huima Magnetische Waterontharder

Deze Huima waterontharder is magnetisch en levert gefilterd en zacht water. Het systeem kan eenvoudig worden geïnstalleerd in een keukenkastje. De installatie is eenvoudig door het gebruik van de meegeleverde installatie set voor deze Huima waterontharder. Het apparaat heeft een capaciteit van 10 liter. Waardoor deze geschikt is voor een normaal gezin. Je ervaart een duidelijk verschil in het waterverbruik. Het water proeft zachter, evenals jouw huis wanneer je hebt gedoucht. Ook de kleding komt zachter uit de machine.

Huima Magnetische Waterontharder

Huima Magnetische Waterontharder

Deze waterontharder maakt gebruik van ionenuitwisseling met harskorrels. Deze trekken de harde mineralen in het water aan om ze vervolgens af te voeren. De waterontharder voert periodiek een regeneratiecyclus met zout. Dit zorgt voor een langdurige optimale werking.

Voordelen

  • Het heeft geen invloed op de waterdruk
  • Laag energieverbruik

Pluspunten:

  • Automatische reinigingscyclus
  • Alleen voor 12 mm leidingen
  • Compact van formaat

Minpunten:

  • Harsparels om mineralen te verzamelen
  • Langzame werking
  • Voor kleine/normale gezinnen

Hoe moet je een waterontharder installeren?

Een waterontharder kun je in de meeste gevallen eenvoudig zelf installeren. Daarvoor kun je de meegeleverde gebruiksaanwijzing volgen. Lukt dat niet? Dan kun je natuurlijk ook de hulp van een expert of een loodgieter inschakelen. Zo ben je zeker van een correcte installatie.

 

Als je een zoutontharder hebt kan de installatie wat moeilijker zijn. In tegenstelling tot zoutvrije ontharders vereisen ze een aparte watertoevoer. Bijvoorbeeld naar de keukenkraan voor het drinkwater. Ook boilers hebben een aparte watertoevoer nodig bij zoutontharders.

 

Op deze manier wordt het risico op corrosie voorkomen. Veel zout systemen hebben ook een aansluiting op de afvoer nodig. Dit is noodzakelijk voor het terugspoelen en regenereren van de onthardingsharsen. Dit proces vereist ook een elektrisch aangedreven doseerklep.

 

Deze regelt het timen van het terugspoelen, maat meet en mengt ook het zoutgehalte met het water. Dit alles kan de installatie van een waterontharder complex en duur maken. Het is dus raadzaam om altijd te kiezen voor een waterontharder die géén gebruik maakt van zout. Wil je de waterontharder toch graag zelf installeren? Dat kan met dit handige stappenplan.

 

1. Kies een geschikte plaats voor de waterontharder

Allereerst is het belangrijk om de plaats te bepalen waar je de waterontharder wilt installeren. In de meeste gevallen is de beste plaats de kelder of de garage. Het moet in elk geval een plek zijn die het dichtst bij de locatie ligt waar het water je huis binnenkomt.

 

Idealiter moet het systeem zo geplaatst worden dat het ontharde water rechtstreeks je woning binnenkomt en niet via een aansluiting of buis buiten. De waterontharder moet dichtbij een stroombron, een toevoer en een afvoer voor het water worden geïnstalleerd.

 

Maak deze plaats vrij van stof en vuil. Als je het systeem op een buitenlocatie wilt installeren, moet je ervoor zorgen dat de ontharder, de leidingen en de bedrading beschermd worden tegen diverse elementen. Zoals zonlicht, vocht en vorst.

 

2. Sluit de hoofdtoevoer van het water en de boiler af

Door de hoofdtoevoer van het water af te sluiten, voorkom je lekkage of schade aan de leidingen of het sanitair. Heb je een elektrische boiler? Schakel deze dan ook uit.

 

3. Laat het water uit de leidingen lopen

Draai vervolgens de kranen en andere uitlaten in de buurt open om al het resterende water in de leidingen af te voeren. Deze voorzorgsmaatregel kan een behoorlijke schade aan het systeem voorkomen. Er kan tijdens de installatie natuurlijk altijd iets misgaan.

 

4. Installeer de omloopklep op de waterontharder

Je hebt een omloopklep nodig om de watertoevoer af te sluiten. Dit is nodig als je het systeem wilt onderhouden of de toevoer moet omleiden zonder de woning af te snijden van water. Als jouw waterontharder zonder omloopklep wordt geleverd, voeg er dan 1 toe.

 

Om de omloopklep te installeren duw je de bypasskraan zo ver mogelijk in de ontharder. Daarvoor kun je het beste de bijgeleverde klemmen gebruiken om hem vast te klikken.

 

5. Aansluiten van de inlaat en de uitlaat

Verbind de inkomende en uitgaande leidingaansluitingen met de inlaat en de uitlaat van het systeem. De poorten zijn in de meeste gevallen voorzien van een label. Een juiste stroomrichting is belangrijk. Anders zal de waterontharder geen onthard water kunnen leveren. Zorg er dus voor dat je de aansluitingen van de leidingen dubbel controleert.

 

6. Zet de watertoevoer aan en open langzaam de omloopklep

Zodra je de watertoevoer weer aanzet, open je langzaam de bypasskraan. Een plotselinge druk kan de fittingen beschadigen. Open de omloopklep dus geleidelijk en niet te snel. Gedurende enkele seconden zal er lucht door de afvoerleiding stromen. Zodra dit stopt kun je de klep volledig openen. Zet daarna de boiler weer aan en gebruik hem zoals gewoonlijk.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de leukste kortingen. Speel ook mee voor prijzen!


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!