Ecologische apparaten kopen: hoe interpreteer ik energielabels?

 • Gepubliceerd op 4 november 2021
 • Bijgewerkt op 14 januari 2022
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ecologische apparaten kopen: hoe interpreteer ik energielabels?

Ecologische apparaten kopen wordt eigenlijk steeds logischer. Want dit is niet alleen aantrekkelijker voor jouw portemonnee, maar ook beter voor het milieu. Vrijwel elk huishouden heeft ten minste één ecologisch apparaat met een verantwoord energielabel.

 

Denk maar eens aan de televisie, de wasmachine die je onlangs hebt aangeschaft of de laptop die gebruikt op jouw thuiskantoor. Maar wat als je een nieuw ecologisch apparaat wilt kopen? Hoe interpreteer je de energielabels dan op de juiste manier? We leggen het je uit.

 

Waarom kiezen voor ecologisch verantwoorde apparaten?

 

Steeds meer en vaker wisselen we onze oude apparatuur om voor verantwoorde aankopen. Zeker wanneer je erachter komt dat die oude televisie of wasdroger de energierekening fors duurder uit laat vallen. Om nog maar niet te spreken over de koelkast.

 

Door de aanschaf van ecologische apparaten met het juiste label, bespaar je energie en geld. Dat geldt zeker voor witgoed apparatuur zoals koelkasten en wasmachine, maar ook voor televisies.

 

Vroeger werd er minder, of eigenlijk helemaal niet, gewerkt met energielabels. Hoe anders is dat nu. De eerste energielabels waren in 1995 een feit. Dit maakte de aanschaf van ecologische apparatuur een stuk eenvoudiger. Dat betekende echter niet dat de labels altijd eenvoudig te interpreteren waren. Zeker als je een nieuwe televisie wilde kopen, kon het ontcijferen van het energielabel nog best een ingewikkelde opgave zijn.

 

Energielabels voor tv’s: niet altijd even eenvoudig te ontcijferen

 

Wanneer je enkele jaren geleden een ecologisch verantwoorde tv wilde kopen, bleek het ontcijferen van het energielabel best nog een pittige opgave. Ze gaven je namelijk niet altijd de duidelijkheid die je nodig had. Energiezuinige televisies werden voorzien van een A-energielabel. Andere labels bestonden er nog niet.

 

Naarmate de ontwikkelingen op dit gebied vorderden, werden ook het A+ en A++ labels toegevoegd. Hoewel men dacht dat het onderscheid tussen de verschillende energielabels makkelijk te maken was, bleek dat niet het geval. Zowel het A, A+ als A++ label hadden namelijk een groene kleur. De consument werd daardoor behoorlijk in verwarring gebracht.

 

Niet veel later, in 2012 om precies te zijn, maakte de Europese Unie het interpreteren en begrijpen van de labels een stuk eenvoudiger. Het nieuwe energielabel van de EU werd ingevoerd waardoor het aanschaffen van ecologische apparaten én tv’s makkelijker werd. Het 2012 label van de Europese Unie verschafte de consument de onderstaande informatie:

 • Het energielabel werd uitgebreid met nog een extra klasse. Namelijk A+++. Deze werd uitgegeven voor apparaten die extreem energiezuinig waren. We kennen nu dus de klasse A, A+, A++ en A+++.
 • Het 2012 energielabel van de EU kende ook gekleurde pijlen die de efficiëntie aangeven. De hoogste waardering was groen, aflopend naar de kleur rood.
 • Op het energielabel kon je ook het gemiddelde jaarlijkse verbruik van een apparaat aflezen. Dat kon gaan om stroom- of waterverbruik. Afhankelijk van het apparaat dat je kocht natuurlijk. Je wist dus precies met welke kosten je rekening moest houden.
 • Het energielabel dat de Europese Unie in 2012 uitgaf, gaf ook het geluidsniveau van het apparaat weer in decibellen. Je wist dus precies of je te maken had met een stille wasdroger of een geruisloze koel- vriescombinatie.
 • Wilde je een nieuwe ecologische wasmachine kopen? Dan kon je op het energielabel ook handige informatie over de wasbeurten terugvinden.
Energielabel Televisie

Het nieuwe 2021 energielabel van de EU

 

De Europese Unie heeft in maart 2021 wederom een nieuw energielabel gelanceerd. Dit label zou meer duidelijkheid moeten scheppen en makkelijker leesbaar zijn. De consument zou in één oogopslag moeten kunnen zien hoe energiezuinig een aankoop is.

 

Dat maakt het vergelijken van een product een stuk eenvoudiger. Het nieuwe 2021 energielabel geldt voor vaatwassers, wasmachines en wasdroger, koel- en vrieskasten, beeldschermen en televisies. Dit is er veranderd en zo ziet het nieuwe label eruit:

 • Het 2021 energielabel is voorzien van een QR-code. Door deze te scannen, heb je per direct de beschikking over gedetailleerde informatie van het product.
 • De symbolen die de prestaties van bijvoorbeeld een koelkast weergeven zijn aangepast. Het is nu nog makkelijker om te zien hoeveel een wasmachine per wasbeurt verbruikt, of hoeveel kijkuren jouw nieuwe televisie ongeveer heeft. Ook wordt een product o.b.v. decibellen in een bepaalde geluidsklasse ingedeeld.
 • Het nieuwe energielabel heeft ook een andere schaling. Deze loopt nu van A tot en met G in plaats van A tot en met D op het oude label uit 2012.
 • Het vak onder de klasse A producten blijft waar mogelijk blanco. Dat is bewust gedaan om de ruimte straks te kunnen invullen met ecologische apparatuur die nog energiezuiniger is.

 

Eenvoudig een goede keuze maken voor een energiezuinig apparaat

 

Met de introductie van het nieuwe EU-energielabel wordt het voor jou een stuk eenvoudiger om ecologisch verantwoorde apparatuur te kopen én vergelijken.

 

Het label kun je makkelijker en sneller interpreteren. Zelfs praktische informatie over het betreffende apparaat wordt duidelijk vermeld op het energielabel. Of dat nu gaat om een televisie, een koelkast, wasdroger of de beste wasmachine.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën