Energie besparen in huis? 10 tips waarmee je direct geld kunt besparen

  • Gepubliceerd op 28 september 2022
  • Bijgewerkt op 7 oktober 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Energie besparen in huis? 10 tips waarmee je direct geld kunt besparen

Energie besparen in huis is op dit moment belangrijker dan ooit. Zeker nu de prijzen voor gas en elektriciteit record na record verbreken. Daarom voorzien we je van 10 tips waarmee je direct stroom en gas kunt besparen in huis. Jouw energie plafond blijft daardoor veilig.

 

Naar verwachting zal de gasprijs alleen nog maar verder stijgen. Daarom wil je verspilling zoveel mogelijk voorkomen. Met deze tips kun je op jaarbasis honderden euro’s besparen. Daarvoor hoef je écht geen ingewikkelde handelingen of aanpassingen door te voeren.

 

Door een paar tips voor energiebesparing in huis op te nemen in jouw dagelijkse routine, houd je jouw woning warm in de winter én kun je echt heel veel geld besparen op gas en energie. Gas besparen in huis doe je met deze tips en een aantal kleine veranderingen.

Besparen Tips 2022 1024x579

10 tips die echt werken: zo kun je besparen op energie en gas

 

1. Zet de thermostaat één graad lager

Door uw thermostaat één graad lager te zetten kun je flink besparen op gas. Draai de knop bijvoorbeeld standaard van 19 naar 18 graden. Dit verschil merk je niet in huis, maar wél aan de eindafrekening van de energie. Met deze tips bespaar je ruim € 150,00 per jaar.

 

2. LED verlichting gebruiken

Overstappen op LED of slimme verlichting is een tip waarmee je op een makkelijke manier veel geld kunt besparen in huis. Door oude gloeilampen te vervangen voor LED lampen, kun je per jaar al snel € 13,00 besparen. Dat klinkt weinig, tenzij je meerdere lampen hebt.

 

LED verlichting gebruikt namelijk een fractie van de elektriciteit in vergelijking met normale lampen. De meeste LED verlichting verbruikt minimaal 70% procent minder energie. Berekend op jaarbasis over enkele lampen, is dat een behoorlijk bedrag dat je bespaart.

 

3. Laat apparatuur niet in de stand-by modus staan

Deze energie besparen tip kan iedereen die apparatuur heeft direct toepassen. Door je apparaten niet in de stand-by modus te laten staan, kun je flink veel geld. Als je meerdere apparaten hebt kan deze besparing oplopen tot enkele tientallen euro’s per jaar.

 

Schakel apparatuur dat je niet gebruikt dus uit. Dit simpele ding is het uitschakelen van ongebruikte apparaten en toestellen in onze huizen. Uit onderzoek blijkt dat je met deze tip tuin € 50,00 per jaar kunt besparen. Schakel deze apparaten dus écht uit.

 

Het is duidelijk dat sommige apparaten niet uitgezet kunnen worden. Zoals de koelkast of de vriezer bijvoorbeeld. Maar, andere apparatuur zoals desktops en televisies kunnen wél uit. Ook in de stand-by stand verbruiken deze apparaten veel stroom zonder dat je dat merkt.

 

4. Slimme meter laten installeren

Als  je wilt besparen op de gasprijs en de elektriciteit, kun je ook een slimme meter laten installeren. Sommige energieleveranciers bieden dit zelfs gratis aan. Met een slimme meter kun je heel precies bijhouden wat je verbruikt. Dit inzicht maakt je ook bewuster.

 

Doordat je jouw dagelijkse energie- en gasverbruik in de gaten kunt houden, ga je veel bewuster om met energie. Daardoor kun je flink besparen op de kosten. Deze tip heeft echter wel een opmerking. Niet alle huizen zijn namelijk geschikt voor een slimme meter.

 

5. Draai alleen een volle wasmachine

Veel huishoudens (ruim 70%) draait vaak kleine wasjes waarbij de wasmachine dus niet helemaal vol zit. Zonde, want voor een halve lading verbruikt de wasmachine dezelfde hoeveelheid energie. Als je de wasmachine pas aanzet als deze helemaal vol is, kun je dus flink veel besparen op energie.  Dat geldt natuurlijk ook voor de afwasmachine in de keuken.

 

6. Gebruik een waslijn in plaats van een wasdroger

Ook met deze tip kun je ontzettend veel energie besparen in huis. Wasdrogers verbruiken namelijk schrikbarend veel energie. Sommige apparaten verbruiken zelfs € 350,00 per jaar aan energie als je ze 2x per week aanzet. Bereken het verbruik van jouw wasdroger aan de hand van het aantal kWh. Een waslijn op de overloop of zolder is een goedkoper alternatief.

 

7. Vervang de douchekop

Ruim 80% van de Nederlanders denkt dat je met een bad méér water verbruikt dan met een douche. Dat is niet altijd waar. Zeker niet als je géén waterbesparende douchekop gebruikt. Een douchekop zonder eco-stand kan tot wel 50 liter meer water geven dan een bad.

 

Met een zuinige douchekop kan een huishouden tot wel € 195,00 per jaar besparen. Douchekoppen met waterbesparing verbruiken tot wel 40% minder water tijdens het douchen. Daarbij wordt er uitgegaan van een normale waterdruk.

 

8. Minder lang douchen

Een goede manier om te besparen op water, gas en elektriciteit in huis is minder lang douchen. Korter douchen bespaart namelijk ontzettend veel energie. Ook als je de tijd met maar 1 minuut verkort. Bijvoorbeeld van 6 minuten naar 5 minuten.

 

Een gemiddeld huishouden gebruikt bijna 20% van het totale energieverbruik voor het verwarmen van water. Bijvoorbeeld om te koken én te douchen. Uit onderzoek blijkt dat een gezin van 4 personen jaarlijks ruim € 50,00 kan besparen op gas en € 45,00 op water. Dat doe je simpelweg door de douchetijd te reduceren met slechts 1 minuut.

 

9. De cv ketel regelmatig laten onderhouden

Het regelmatig laten onderhouden van de cv-ketel is een belangrijke tip als je energie wilt besparen in huis. Het verwarmingssysteem en de boiler moeten minimaal één keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Zo weet je zeker dat het apparaat goed blijft werken.

 

Een ondeugdelijke ketel of verwarmingssysteem kunnen veel energie verspillen. Dit laat de eindafrekening van de energiemaatschappij natuurlijk onnodig stijgen. Een goed en regelmatig onderhoud brengt problemen en slijtage aan het licht die dit veroorzaken.

 

Daarom is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de cv-ketel in goede conditie blijft. Daardoor profiteer je van een optimale energie-efficiëntie. Minder verspilling betekent natuurlijk ook minder verbruik en minder hoge eindafrekeningen voor de energie.

 

10. De radiatoren in je woning ontluchten

Heb je het gevoel dat jouw centrale verwarming niet goed werkt? Of heb je de thermostaat op 20 graden staan terwijl het maar moeizaam warmer wordt in huis? Dan ben je mogelijk energie én geld aan het verspillen omdat jouw radiatoren ontlucht moeten worden.

 

Controleer of de radiatoren goed werken. Als de bovenkant van een radiator koeler aanvoelt dan de onderkant, moet hij waarschijnlijk ontlucht worden. Alleen op deze manier kun je lucht in de radiatoren verwijderen. Dat doe je met een speciale ontluchtingssleutel.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!