Ergonomisch werken tips

  • Gepubliceerd op 19 januari 2022
  • Bijgewerkt op 22 maart 2022

We brengen het meeste tijd door in onze werkomgeving. Op het kantoor van jouw bedrijf of op de werkplek bij je thuis. Waar je ook werkt, je wordt liever niet geconfronteerd met vervelende lichamelijke klachten. Veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding. Daarbij kun je denken aan een pijnlijke schouder, rug of pols. Door ergonomisch te werken blijf je zowel thuis als op kantoor productief en fit. Ook heb je minder kans op blessures en langdurige klachten. Hieronder lees je 4 praktische tips om ergonomisch te kunnen werken. Ergonomie op kantoor is belangrijk.

Ergonomie Werken Tips

4 ergonomische tips die je direct kunt toepassen

 

1. Beeldscherm op de juiste hoogte

 

Turen naar een beeldscherm lijkt niet zo belastend. Mits je dit meer dan 10 uur per week doet. Zorg er dus voor dat de monitor van je computer zich op de juiste hoogte bevindt. Jouw ogen moeten zich op hetzelfde niveau bevinden als de zoekbalk van de browser. Zo voorkom je een overbelasting van je nek en schouders. Om de monitor op de juiste hoogte te brengen, kun je een monitorsteun gebruiken. Deze zijn ruim verstelbaar.

 

2. Armen en polsen ondersteunen

 

Zorg ervoor dat jouw armen tijdens het werk worden ondersteund. Voorkom een zwevende houding tijdens het typen. Dit veroorzaakt nek- en schouderklachten. Gebruik bijvoorbeeld een bureaustoel met verstelbare armleuningen of een toetsenbord met een polssteun.

 

3. Verstelbare voetensteun

 

Wanneer je werkt aan je bureau is het verstandig om je voeten op een steun te plaatsen. Dit verlaagt de druk op de wervelkolom waardoor je rugklachten kunt voorkomen. Door de optimale houding wordt ook de bloedsomloop gestimuleerd. Daarvoor kun je het beste gebruik maken van een ergonomische voetensteun. Deze kun je in hoogte verstellen. 

 

4. RSI programma gebruiken

 

Vrijwel elke desktop of laptop is voorzien van een RSI programma. Ook zijn er diverse handige applicaties die je kunt downloaden. Deze programma’s voorkomen overbelasting van de pols en zorgen ervoor dat de schouders en nek voldoende kunnen ontspannen. Neem elk uur een korte pauze van 10 tot 15 minuten. Gebruik deze break om je lichaam te laten ontspannen. Dat geldt ook voor je ogen. Gun ze een aantal minuten per uur wat rust. In deze korte momenten kun je ook gebruik maken van ergonomische handtrainers.

 

Waarom is ergonomie zo belangrijk geworden?

 

Ergonomie op de werkplek is steeds belangrijker geworden. Voor werkgevers, maar ook steeds vaker voor thuiswerkers en zelfstandig ondernemers. De standaard is in het leven geroepen om het ziekteverzuim op kantoor te verminderen. Uit een onderzoek is gebleken dat werknemers op de werkplek pijnlijke klachten ervaren tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Een fijne en verantwoorde werkomgeving kan dit voorkomen. Daarom richten steeds meer werkgevers en thuiswerkers zich op het inrichten van een ergonomische werkplek. Dit heeft een positief effect op de productiviteit en brengt het verzuim omlaag.

 

Wat zegt de Arbo over ergonomie op de werkplek?

 

De Arbowet schrijft voor waar een ergonomische werkplek aan moet voldoen. Een werknemer moet zich aan de voorschriften houden. Ook werknemers hebben verplichtingen.

  • Werkgevers: werkgevers moeten zorg dragen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Gevaren voor de gezondheid moeten worden voorkomen en uitgesloten. De werkplek moet zoveel mogelijk worden afgestemd op de persoonlijke behoeften van de werknemer.
  • Werknemers: werknemers moeten de beschikbare ergonomische ruimte en de hulpmiddelen op de juiste manier gebruiken. Ook moeten zij hun werkgever inlichten over eventuele gevaarlijke situaties die ontstaan op het werk.

 

De beste producten voor ergonomisch werken

 

LifeGoods Ergonomische Monitor Verhoger

 

Met deze ergonomische monitor verhoger van LifeGoods plaats je jouw beeldscherm altijd op de juiste hoogte. Dit bevorderd een correcte zithouding en vermindert en voorkomt nek-, oog- en schouderklachten. De hoogte van deze standaard is 14.2 centimeter. De breedte bedraagt 54 centimeter. Dit scherm is tevens voorzien van een opbergruimte en een telefoonhouder. Dus ook jouw smartphone bevindt zich op de juiste ooghoogte. Deze monitorverhoger gebruik je voor je laptop of je desktop. Het draagvermogen is 20 kilo.

Monitor Verhoger

LifeGoods Ergonomische Monitor Verhoger

 

Bintoi Ergonomische arm- en polssteun

 

Met deze ergonomische arm- en polssteun van Bintoi kunnen vervelende pols- arm- en schouderklachten worden voorkomen. Vaak veroorzaakt doordat de arm zweeft tijdens het typen. Deze polssteun plaats je eenvoudig voor het toetsenbord. Het bovenmateriaal is ademend en is voorzien van een antislip zijde. De steun blijft dus altijd in positie. Door de vulling van traagschuim neemt de steun de vormen van jouw pols en onderarm aan.

Ergonomische Polssteun

Bintoi Ergonomische arm- en polssteun

 

Strex Ergonomische Voetensteun

 

Deze ergonomische voetensteun van Strex zorgt ervoor dat je altijd een correcte houding aanneemt wanneer je werkt aan je bureau. Deze voetensteun is verstelbaar in 3 verschillende hoogtes en heeft tevens een 30 graden kantelhoek. Een rechte rughouding wordt daardoor bevorderd. Deze voetensteun plaats je eenvoudig onder je bureau. Door de antislip bovenzijde blijven jouw voeten altijd in de juiste positie. De vorm van het antislip materiaal stimuleert tevens de bloedcirculatie. Deze Strex voetensteun is voorzien van 4 wielen en weegt slechts 2,7 kilo. Je kunt de steun dus altijd eenvoudig verplaatsen.

Ergonomische Voetensteun

Strex Ergonomische Voetensteun

 

U Fit One Stressbal Set Handtrainer

 

Deze stressballen van U Fit One kun je gebruiken tijdens de pauzes van je rsi programma, of tijdens je werk. Deze handtrainers komen in een set van 3 en zijn ergonomisch gevormd. Elke trainer heeft zijn eigen mate van weerstand. Door gebruik te maken van de stressballen kun je gewricht- en spierpijn in de handen voorkomen en verlichten. Door te knijpen in de ballen wordt de bloedcirculatie geactiveerd. Ook kunnen rsi klachten worden voorkomen.

Verstelbaar Handtrainer

U Fit One Stressbal Set Handtrainer

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën