Geheugen van een laptop

Het geheugen van een laptop wordt omschreven als RAM. RAM of Random Access Memory is cruciaal voor elke laptop, het is het kortetermijngeheugen van een laptop dat de meest gebruikte programma’s en instructies opslaat om de laptop te versnellen.
 
Het is ook het snelste opslagmedium in een laptop in vergelijking met bijvoorbeeld harde schijven. RAM is ook verantwoordelijk voor multitasking, omdat hierdoor meerdere programma’s tegelijkertijd kunnen worden geladen.
 
hoeveel ram windows
 
hoeveel ram mac

Op de PC fungeert RAM als een buffer tussen de traditionele opslag en de CPU. Zie het als een tijdelijke ruimte voor informatie die programma’s en CPU nodig hebben om een ​​taak uit te voeren.
 
Zodra je een PC uitschakelt, gaat alle informatie die is opgeslagen in de RAM-module verloren, daarom duurt het iets langer voordat programma’s opstarten wanneer je de PC net hebt ingeschakeld, in plaats van programma’s die al data naar de RAM hebben geladen.
 
Met de toename van de bandbreedte van internet-, data- en mediaconsumptie, wordt de behoefte aan snelheid met de dag groter. Een van de gemakkelijkste manieren om de computer een boost te geven, is door meer RAM te toe te voegen.
 

Hoeveel RAM heb ik nodig?

Dit is niet een heel moeilijke vraag. Het hangt allemaal af van de behoeften. Heb je meer prestaties nodig, dan heb je meer RAM nodig. Als je denkt dat je laptop langzamer is geworden bij het laden van programma’s, dan kun je ervan uit gaan dat je bij een volgende laptop meer RAM nodig hebt.
 
RAM verantwoordelijk voor het sneller laden van programma’s dan de traditionele opslag. Upgraden zal duidelijk leiden tot een betere efficiëntie, waardoor de algehele prestaties van de laptop worden verbeterd.
 
Een eenvoudige manier om te weten of je meer RAM nodig hebt, is door de workflow te starten, vervolgens naar Windows Taakbeheer te gaan (druk op CTRL+ALT+DEL) en ga naar het gedeelte ‘Prestaties’.
 
Op Windows 7 of 8/8.1 zie je onderaan het RAM-gedeelte. Als je Windows 10 gebruikt, zie je aan de linkerkant een RAM-vak, klik erop en je ziet de statistieken van het systeemgeheugen. Nu, theoretisch, als het beschikbaar vrije geheugen minder dan 20-25 procent is, zou een upgrade de prestaties kunnen verbeteren.
 
Als het gemiddelde RAM geheugen van een laptop de 100 procent bereikt, overweeg dan een upgrade.

beste schermformaat

Beste gaming laptops van 2022

Hier vind je een uitgebreid overzicht van de beste gaming laptops van 2022.

Bekijk de beste laptops
beste schermformaat

Hoe kies je de juiste RAM?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voordat je de markt op gaat om een ​​nieuwe RAM-module te kopen. Voor degenen die upgraden, moet je eerst en vooral controleren of jouw laptop mogelijk maakt om uit te breiden met meer RAM. Als je in de afgelopen vijf jaar een PC hebt gebouwd of een laptop hebt gekocht, is de kans groot dat deze een extra slot heeft om meer RAM toe te voegen.
 
Dit kun je bevestigen door te kijken naar de mogelijkheden omtrent het moederbord. Houd er ook rekening mee dat een RAM van een laptop niet hetzelfde is als een RAM van een PC.
 

Kies de goede RAM

Vervolgens moet je controleren welke versie je gebruikt van Windows. Er zijn twee versies van bijna alle Windows-versies op basis van de systeemarchitectuur. Hoewel de meeste zijn overgestapt op een 64-bits versie, zijn er nog steeds veel laptops die op 32-bits draaien.
 
Als een 32-bits versie van Windows gebruikt, ben je beperkt tot slechts 4 GB RAM. Als je een 64-bits editie van Windows 7, 8, 8.1 of 10 gebruikt, beschik je over de mogelijkheid om te upgraden.
 

De beste RAM geheugens

RAM is er in verschillende geheugenmodules. De meest gebruikte zijn DDR SDRAM of synchroon dynamisch willekeurig toegankelijk geheugen met dubbele gegevenssnelheid. DDR2 SDRAM wordt vaak aangetroffen in computers die na 2003 zijn gemaakt, DDR3 SDRAM in computers die na 2007 zijn gemaakt en ten slotte is DDR4 SDRAM wat de meeste huidige PC’s en DDR5 SDRAM is wat er nu op de markt is.
 
Dan zijn er ook nog de snelheden van elke RAM, vergelijkbaar met de processor, de RAM-snelheden worden gemeten in MHz of megahertz. Nu is het aan te raden om meer geheugen te gebruiken, maar om eerlijk te zijn, merk je geen verschil tussen een RAM die draait op 2133MHz en 2400MHz, tenzij je de prestaties vergelijkt.
 
Hoewel de RAM-snelheden tot 4133 MHz zijn overschreden, hebben processoren een RAM-snelheidsbeperking. Ze kunnen nog steeds op hoge snelheden werken door enkele aanpassingen aan te brengen.
 
Latency of timing is een ander factor om te overwegen. Het wordt aangegeven met vier cijfers, zoals 12-13-12-32. Het enige dat je moet weten, is dat een lager cijfer betere prestaties betekent.
 

Waar gebruik je de laptop voor?

Voor de meeste gebruikers is 8-16 GB RAM over het algemeen voldoende. Maar dat is nog steeds een behoorlijk substantiële afwijking. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met andere factoren. Koop niet zomaar een RAM omdat die beter is dan een andere.
 
Moet je opletten welke RAM je koopt? In één woord: ja. Helaas is niet al het RAM-geheugen in te stellen op elke PC. Je moet rekening houden met de volgende factoren.
 
Er zijn twee belangrijke RAM-vormfactoren: DIMM en SO-DIMM. De eerste wordt gebruikt bij de PC. De SO-DIMM RAM is alleen in te stellen op laptops.
 

Grootte CPU-koellichaam

Grotere CPU-luchtkoelers kunnen over DIMM-sleuven uitsteken, waardoor je mogelijk geen geheugenkits met warmteverspreiders kunt installeren. Als je van plan bent om wat koellichamen te kopen, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is in de PC.

kortingscodes ontvangen   Nieuwste adviezen