Harde schijf of SSD voor een laptop

Een harde schijf of SSD voor een laptop. Waar kies je voor? Waarom zou je moeten upgraden naar een SSD. Een SSD (Solid State Drives) wordt steeds populairder bij het kopen van een nieuwe laptop. Maar wat is een SSD en waarom wil je liever een laptop met SSD?
 
Je hebt verschillende SSD’s. 2,5″ SATA, M.2. Ze hebben allebei verschillende connectoren, SATA-schijven hebben dezelfde fysieke grootte als de harde schijf van een laptop en passen in de meeste laptops. M.2 SSD’s worden steeds populairder bij nieuwere laptops.
 
SSD’s hebben de mogelijkheid om een computer binnen 10 seconden op te starten en worden bij elke gebruikte applicatie onmiddellijk geopend. Ze kunnen een enorm verschil maken voor een oudere laptop om ze om te zetten naar refurbished laptop. De prijs is dan aanzienlijk lager en de snelheid is enorm.

SSD’s zijn er in verschillende formaten (vanaf 2020) 120GB, 240GB, 480GB, 960GB, 2TB. Met de cloud als een zeer populaire keuze voor het opslaan van persoonlijke bestanden. Het hebben van harde schijven met een grote capaciteit is niet zo veel vereist als vroeger.
 
Als een computer traag en niet meer reageert, kan dit zijn dat de harde schijf defect is of dat je er een nieuwe SSD in laat zetten.
 

SSD voor mijn laptop

De kans is groot dat je huidige laptop al beschikt over een SSD. Zonder bewegende delen of mechanische componenten verschillen ze drastisch van de traditionele harde schijven (HDD), die werken met een draaiende schijf die toegankelijk is via bewegende koppen.
 
Deze verbetering wordt ook doorgevoerd in de fysieke aspecten met een hoge weerstand tegen zowel schokken als trillingen, aangezien er geen bewegende delen zijn. Deze voordelen strekken zich ook uit tot het geluid met een bijna stille werking vanwege de koelere werking, waardoor de HDD-ventilator en het ontbreken van bewegende delen teniet worden gedaan.
 
Als je nu een computer wilt upgraden of een nieuwe laptop wilt kopen, moet je het verschil weten tussen een Solid State Drive (SSD) en Hard Disk Drive (HDD) om de juiste opslagcomponent te kiezen.
 
Hoewel de standaard voor alle ultradraagbare laptops de solid-state drive is, kan elke andere desktopcomputer of laptop worden geconfigureerd met een HDD of SSD. Daarom denken we dat het voor jou nog steeds relevant en belangrijk is om te weten hoe beide typen aandrijvingen werken.
 
Zowel harde schijven als solid-state schijven zijn apparaten voor gegevensopslag, die gebruikmaken van wat bekend staat als niet-vluchtig geheugen (NVM). NVM is in wezen gegevensopslag voor de lange termijn, de informatie blijft behouden, zelfs als het systeem uitschakelt. Hoewel zowel HDD’s als SSD’s hetzelfde doel dienen, zijn de mechanismen waarmee ze gegevens lezen, schrijven en opslaan verschillend, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Hard disk Drive

De standaard harde schijf bevat meerdere schijven, platters genaamd, die zijn bedekt met een magnetische coating en met hoge snelheid worden rondgedraaid.
 
Informatie wordt geschreven naar en gelezen van de schijf door de magnetische velden op die draaiende schotels te veranderen. Deze methode van gegevensopslag zorgt ervoor dat de harde schijven inherent meer capaciteit hebben (tot 8TB op dit moment).
 
HDD-fabrikanten blijven de opslagcapaciteit verbeteren terwijl de kosten laag blijven, dus dit apparaat blijft de eerste keuze voor iedereen die op zoek is naar veel opslagruimte zonder veel geld uit te geven.
 
Maar hoewel de lage prijs en hoge capaciteit de voordelen van de HDD vertegenwoordigen, heeft deze schijf ook enkele duidelijke nadelen. Omdat de harde schijf magnetisme gebruikt om gegevens op een draaiende plaat op te slaan, werkt het lezen van of schrijven naar de schijf veel sneller wanneer er continu gegevens op worden opgeslagen.
 
Na verloop van tijd, wanneer een harde schijf vol begint te raken, zullen grote bestanden op verschillende delen van de schijf worden opgeslagen, waardoor deze last krijgt van wat fragmentatie wordt genoemd.

harde schijven

Harde schijven

Een compleet aanbod harde schijven.

Bekijk hier alle harde schijven
harde schijven

SSD schijf

Het belangrijkste verschil tussen deze schijven is het feit dat er geen bewegende delen in een SSD zitten. In plaats daarvan gebruikt de SSD flash-geheugen, dat wordt gemaakt door een reeks halfgeleiders die zijn verbonden met behulp van geïntegreerde schakelingen.
 
Omdat nieuwe gegevens niet fysiek naar de schijf hoeven te worden geschreven, is het bij SDD betrokken flashgeheugen veel sneller te lezen en te schrijven dan bij HDD.
 
Een computer met een SSD start veel sneller opstart en voert apps sneller uit en zet bestanden over.
 
Bovendien is de betrouwbaarheid van SSD veel hoger. Doordat er geen bewegende delen zijn, zijn de gegevens waarschijnlijk veiliger als je de laptop laat vallen.
 
De solid-state drive heeft ook een zeer laag stroomverbruik, vooral bij inactiviteit of het lezen van gegevens. De schijf maakt bijna geen geluid, is minder gevoelig voor oververhitting en wordt niet beïnvloed door sterk magnetisme.

ssd laptop

Bekijk hier alle SSD’s

Een compleet aanbod aan SSD’s.

Bekijk alle SSD's
ssd laptop

kortingscodes ontvangen   Nieuwste adviezen