Heb ik een hub of een dockingstation nodig?

  • Gepubliceerd op 15 mei 2022
  • Bijgewerkt op 17 juni 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Heb ik een hub of een dockingstation nodig?

Een hub of een dockingstation? Hubs breiden het aantal poorten op een apparaat uit om een ​​ander randapparaat aan te sluiten en/of op te laden. Ze werken als stekkerdozen voor een computer. Dockingstations worden in het stopcontact gestoken en kan worden gezien als een vervanger van een desktop.

 

Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden om desktops aan te sluiten op een monitor en meerdere USB-apparaten. Voor sommige is het verschil lastig te merken tussen hubs en dockingstations. Velen hebben overlappende functionaliteit en lijken vaak op elkaar.

 

Laptop en 2-in-1 computers zijn gestroomlijnd naar Thunderbolt 3- en USB-C-connectiviteitspoorten. Het houdt de vormfactor van het apparaat slank, lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen, maar je bent vaak niet in staat om randapparatuur op je computers aan te sluiten.

Dockingstation Vs Hub

Wat is een dockingstation?

 

Dockingstations breiden de functionaliteit van een draagbare apparaat uit en zijn een vervanger voor de desktop. Met een dockingstation heb je de mogelijkheid om meerdere aansluitingen te doen, waaronder een Thunderbolt 4, een Thunderbolt 3, USB-A of USB-C aansluiting.

 

Hoe werkt een Docking Station?

 

In tegenstelling tot de meeste hubs, worden dockingstations in het stopcontact gestoken, zodat ze zowel jouw laptop (tot 100 W afhankelijk van het model) als randapparatuur van stroom kunnen voorzien.

 

Video-uitvoer op dockingstations is standaard en ondersteunt vaak een of meer monitoren. De videopoorten die van het ene dockingstation naar het andere worden ondersteund, kunnen variëren tussen DisplayPort, mini DisplayPort, HDMI, DVI of VGA met resoluties tot driemaal 4K @ 60Hz. Docks ondersteunen ook Gigabit Ethernet, een verscheidenheid aan audioverbindingen, SD-kaartlezers en meer.

 

Hoewel opladen standaard wordt ondersteund voor USB-C-apparaten die Power Delivery ondersteunen, is er een optionele stroomsplitter beschikbaar voor oudere USB-A-apparaten die moeten worden opgeladen via de barrelconnector. Deze optionele power splitter werkt met velen dockingstations en ondersteunt apparaten die 20V/60W.

 

Wat is een Hub?

 

Hubs breiden het aantal poorten op een apparaat uit. Of het nu USB-A of USB-C is, deze hubs werken als splitters zodat je meer apparaten op een bepaalde poort kunt aansluiten. Deze hubs halen doorgaans stroom uit de laptop en door hun lichtgewicht en kleine formaat zijn ze gemakkelijk mee te nemen.

 

Kabel converters kunnen zelfs handig zijn, vooral bij het converteren van DisplayPort naar passieve VGA. Ze bieden ook oplossingen, die USB-C omzet naar Gigabit Ethernet, en die Mini DisplayPort omzet naar HDMI in 4K. Kabel converters zijn geweldig als je gewoon een andere aansluiting nodig hebt om in je opstelling te passen.

 

Hubs zijn de perfecte oplossing om de kracht van de bestaande poorten uit te breiden, zowel op een laptop als op een desktop. Ze zijn plug-and-play en zorgen ervoor dat er altijd een beschikbare poort is om een ​​ander randapparaat aan te sluiten en/of op te laden. Hoewel sommige hubs audio en video ondersteunen, moeten sommige mensen overstappen naar een dockingstation.

 

Hub versus dockingstation: wat moet ik kopen?

 

Het debat over hubs versus dockingstations is helemaal geen debat, omdat beide nuttig zijn. Wat je nodig hebt, hangt echter af van wat je probeert te bereiken.

 

Dockingstations bieden volledige connectiviteit met kantoor of smart home. Dit geeft je de mogelijkheid om elk scherm in het gebouw te gebruiken als je uitgebreide 4K-monitor terwijl je een betrouwbare internetverbinding, printer en meer bedrade. Een dock is als het toevoegen van een tweede motor aan een computer.

 

We hebben tegenwoordig allemaal veel USB-apparaten, van slimme, app-gebaseerde powerbanks tot externe harde schijven, SD-kaartlezers, slimme thuishubs, printers (2D en 3D), tablets, smartphones en alles daartussenin. Er zijn gewoon niet genoeg poorten op de huidige computers om ze allemaal aan te kunnen. Hubs werken daarin als een soort stekkerdozen, waardoor het aantal apparaten dat je kunt aansluiten, wordt uitgebreid.

 

Jouw bureau veilig en georganiseerd houden

 

Een ander gebied waar dockingstations echt uitblinken, is het productontwerp. De dockingstations worden standaard geleverd met beveiligingsslot(s). Door beveiliging aan een dockingstation toe te voegen, hoef je zich geen zorgen te maken dat apparatuur wordt gestolen wanneer deze onbeheerd wordt achtergelaten.

 

Opladen en voeding – USB-C-hubs

 

Veel hubs op de markt ondersteunen helemaal geen opladen. In feite halen ze stroom uit de laptop waarop ze zijn aangesloten. Een bepaald percentage USB-C-hubs wordt geleverd met een USB-C Power Delivery-invoerpoort. Via deze poort sluit je de oplader van je laptop aan op de hub terwijl de hub op je laptop is aangesloten. Dit wordt pass-through-opladen genoemd en betekent dat je je laptop kunt opladen terwijl je de hub gebruikt.

 

Terwijl jij dit doet, gebruikt de USB-C-hub echter nog steeds een bepaalde hoeveelheid stroom, wat betekent dat het vermogen dat een laptop bereikt lager zal zijn dan wanneer je een oplader gewoon normaal zou gebruiken.

 

Opladen en voeding – Dockingstations

 

Dockingstation wordt meestal geleverd met een meegeleverde AC/DC-stroomadapter. De dockingstations worden in het stopcontact gestoken en vervolgens kan een laptop op het dockingstation aansluiten om een ​​krachtige lading te krijgen die over het algemeen gelijk is aan of zelfs groter is dan het vermogen dat de oplader van een laptop kan leveren.

 

Vergeleken met USB-C-hubs is de oplaadsnelheid veel hoger, het is alles-in-één en je kunt zelfs je telefoon of ander mobiel apparaat tegelijkertijd opladen via de andere poorten.

  1. USB-C-hubs zijn kleiner en kunnen makkelijk in een tas worden meegenomen. Gebruik je thuis en op het werk dezelfde laptop, dan is een hub a wellicht de beste optie. Ze zijn klein en licht genoeg om in je tas mee te nemen of in een la te bewaren, zodat je ze altijd en overal kunt gebruiken.
  2. Dockingstations zijn groter en meer geschikt voor professionals. In tegenstelling tot USB-C-hubs kunnen dockingstations verbinding maken met maximaal 3 externe monitoren en zelfs een maximale resolutie van 8K op één scherm ondersteunen. Ze hebben over het algemeen ook meer poorten dan USB-C-hubs.
  3. Dockingstations ondersteunen 3-scherm uitbreiding. Dockingstations kunnen een scherm spiegelen of uitbreiden naar maximaal 3 monitoren tegelijk.

 

Je ziet dus dat een dockingstation niet alleen verbinding kan maken met meer schermen, maar ook hogere resoluties kan ondersteunen dan een USB-C-hub.

 

USB-C-hubs zijn kleiner en draagbaarder, waardoor ze geschikter zijn voor reizen en dagelijks gebruik. Dockingstations zijn krachtiger en hebben hogere specificaties, waardoor ze meer geschikt zijn voor professionals.

 

Extern beeldscherm Opladen Bestandsoverdracht
USB-C-Hubs Enkele monitor: 4K@60Hz Dubbele monitor: 4K@30hz Traag 5-10 Gbps
Dockingstation Enkele monitor: 8K@30Hz Max Dubbele monitor / drievoudige monitor: 4K@60hz Max Snel Tot 40 Gbps

Hub of een dockingstation?

Dockingstations zijn groter en geschikter voor professionals. In tegenstelling tot USB-C-hubs kunnen dockingstations de verbinding tot 3 externe monitoren ondersteunen en kunnen ze zelfs een maximale 8K-resolutie naar een enkel scherm ondersteunen. Ze hebben over het algemeen ook meer poorten dan USB-C-hubs.

De beste laptopperkeringsstations die u vandaag kunt kopen: aansluitbaar USB-C Triple Display Dock. Anker Apex Thunderbolt 4 Docking Station. Kensington SD5700T Thunderbolt 4 Dock. Aansluitbaar Thunderbolt 3 Docking Station. Kensington SD4100V USB 3.0 Dual 4K Docking Station. Kensington SD1650P USB-C 4K Portable Docking Station.

Dockingstations geven laptopgebruikers het beste van beide werelden. Ze laten draagbaarheid toe en kunnen werknemers gemakkelijk bij een bureau werken. Een USB-dockingstation verandert een laptop in een bureaublad en biedt volledige connectiviteit met monitoren, LAN, internet, printers en meer.

Niet elk dockingstation werkt met elk type laptop. Dit heeft te maken met het besturingssysteem van een laptop.

Als gevolg van deze constante updates worden dockingstations verouderd naarmate de standaard waarop ze zijn gebouwd te traag wordt om de nieuwste monitoren, randapparatuur en accessoires te ondersteunen.

Het gebruik van een hub moet veilig zijn. Als de USB-hub geen stroomvoorziening heeft of de voeding die het heeft, is niet aangesloten, dan is deze niet meer stroom dan het dok kan bieden, USB-apparaten zijn slim genoeg (of moeten op zijn minst zijn) om te vragen of vermogen is beschikbaar voordat je het besteld.

Dit systeem heeft één HDMI-Out-poort voor één externe monitor, je kunt het laptopscherm plus de externe monitor voor twee schermen gebruiken. Als je twee externe monitoren wilt, moet je een dok gebruiken, zoals een Universal USB -poortreplicator.

Dure hubs kunnen meer aan en verwerken het veel sneller. De meest geavanceerde USB-C-dockingstations hebben nieuwere poorten met technologieën, zoals Thunderbolt 3, die sneller opladen en snellere gegevensoverdracht ondersteunen. Hoe duurder het laptopaccessoire, hoe groter de kans dat het ook een monitor met hoge resolutie ondersteunt.

Dockingstations kunnen met name handig zijn voor externe werknemers (opent in nieuw tabblad) en iedereen die nu heeft ontdekt dat ze veel meer vanuit huis werken. Deze handige randapparatuur, zoals USB-C-dockingstation (opent in nieuw tabblad), kunnen een laptop effectief veranderen in een bureaubladvervanging met een functie.

Een van de grootste voordelen van een dockingstation is dat het een laptop omzet in een bureaublad. Dit betekent dat als jij overweegt om een ​​desktop-pc te kopen om de apparaten te beheren, een dockingstation kan voorkomen dat je ermee doorgaat. Op deze manier kun je een aanzienlijk bedrag besparen.

Te midden van dit rijst een vraag – verbetert een dockingstation de prestaties? Absoluut ja, omdat het helpt bij het stimuleren van de productiviteit met multi-display-functionaliteit en de beschikbaarheid van poorten. De voordelen van het dockingstation zijn veel, maar men kan gemakkelijk fouten maken bij het kopen van een universeel dockingstation voor een laptop.

Als een monitor en laptop of pc een of twee HDMI -poorten hebben, heb je slechts een enkele HDMI -kabel nodig. Als je twee monitoren wilt aansluiten, maar slechts één HDMI -poort hebt, gebruik je een HDMI -splitter. Zorg ervoor dat de splitter dezelfde verversingssnelheid heeft als de HDMI-kabel.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!