Hoe kies je de juiste fopspeen?

 • Gepubliceerd op 18 april 2021
 • Bijgewerkt op 21 maart 2022
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoe kies je de juiste fopspeen?

Hoe kies je de juiste fopspeen voor jouw kindje? Met zoveel verschillende fopspenen is de keuze niet altijd makkelijk. Toch mag een goede speen niet ontbreken aan jouw babyuitzet. Je wilt immers kunnen voldoen aan de zuigbehoefte van jouw kindje. Zeker tussen de voedingen door. Maar waarom kies je voor een speen en hoe kies je de juiste fopspeen?

Bab Fopspeen Wanneer

Waarom heeft een baby behoefte aan een fopspeen?

 

De zuigbehoefte is al direct vanaf de geboorte sterk ontwikkelt. Het natuurlijke reflex is het meest aanwezig tijdens de eerste 6 levensmaanden van jouw baby. Dit gevoel verdwijnt normaal gesproken rond de leeftijd van 22 tot 24 maanden. Een fopspeen stimuleert de zuigbehoefte en bootst borstvoeding na. Daarnaast heeft het ook een kalmerend effect.

 

Door te zuigen maakt het lichaam van jouw kindje endorfine aan. Een stofje dat jouw kindje ontspant en rustiger maakt. Dit werkt ongeveer totdat jouw baby of kindje 2 jaar oud is.

 

Als je borstvoeding geeft is het goed om op een later tijdstip te beginnen met een fopspeen. Dat betekent dat jouw baby de eerste 4 weken niet op een speen mag zuigen. Zo voorkom je dat de borstvoeding wordt bemoeilijkt omdat de baby aan een andere vorm gewend raakt dan een tepel. Daarnaast loop je het risico dat jouw kindje moe is van het zuigen op een fopspeen. Als vanzelfsprekend gaat dit ten koste van de borstvoeding.

 

Welke verschillende soorten fopspenen zijn er?

 

Er zijn in principe 2 verschillende soorten fopspenen. Het verschil is duidelijk waarneembaar in de vorm van de speen. Deze kan rond of schuin aflopend zijn. De ronde spenen noemen we de fysiologische of natuurlijke fopspenen. De komt het meest overeen met de tepelvorm.

 

Natuurlijke fopspeen kopen? Bekijk hier de beste fysiologische fopspenen.

 

Dental fopspenen hebben een schuine vorm. De platte kant ligt tegen het gehemelte van de baby aan. Dit stimuleert de tongspieren en de kaakspieren. De vorm is voor een baby niet natuurgetrouw. Daardoor kan het enige tijd duren voordat jouw kindje hem accepteert.

 

Dental fopspeen kopen? Bekijk hier de beste dental fopspenen voor baby’s.

 

Fopspenen van verschillende soorten materiaal

 

Fopspenen zijn gemaakt van verschillende soorten materiaal. Zoals siliconen of natuurlijk rubber. Deze fopspenen bevatten géén schadelijke stoffen en zijn BPA vrij.

 

Fopspeen zonder BPA kopen? Bekijk hier de beste fopspenen zonder BPA.

 

Een fopspeen van rubber wordt ook veel gekozen. Mede omdat dit materiaal zachter is dan siliconen. Dat betekent dat deze spenen minder druk uitoefenen op de tanden en kaken.

 

Fopspeen van rubber kopen? Bekijk hier de beste fopspenen van natuurlijk rubber.

 

Kies je liever voor een fopspeen van siliconen? Ook dan profiteert jouw kindje van enkele voordelen. Dit materiaal veroorzaakt namelijk geen allergieën en is sterker dan rubber.

 

Fopspeen van siliconen kopen? Bekijk hier de beste siliconen fopspenen.

 

Lichtgevende fopspenen zijn vooral heel praktisch. Zo hoef je s’ nachts het lichtje in de babykamer niet aan te doen wanneer jouw kindje de speen is kwijtgeraakt.

 

Lichtgevende fopspeen kopen? Bekijk hier de beste glow in the dark fopspenen.

 

Waarom kiezen voor een fopspeen zonder BPA?

 

Kiezen voor een fopspeen zonder BPA is de meest veilige keuze voor jouw baby. Deze spenen bevatten namelijk geen schadelijke stoffen zoals Bisphenol. Deze stof kan de hormoonbalans van jouw baby verstoren. Het heeft dezelfde werking als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze fopspenen zijn er in een dental en fysiologische vorm.

 

De voordelen van een fopspeen voor baby’s en kleine kindjes

 

 1. Een speen stilt niet alleen de zuigbehoefte maar stelt jouw kindje ook gerust. Zuigen heeft een rustgevende werking en biedt troost. Bijvoorbeeld als jouw baby niet wil slapen of als het last heeft van buikkrampen.
 1. Door gebruik te maken van een fopspeen wordt de kans dat jouw baby gaat zuigen op zijn duim een stuk kleiner. Dit is beter voor de ontwikkeling van het kaakgewricht en het gebit.
 1. Onderzoek heeft uitgewezen dat zuigen op een fopspeen de kans op wiegendood verkleint. Dit is ook terug te lezen in het zogenaamde wiegendood protocol. Door te zuigen op een fopspeen ligt jouw baby niet direct met zijn mond op het matras.

 

Hoe kun je een fopspeen het beste reinigen?

 

Een fopspeen reinigen is heel eenvoudig. Dat kun je het beste doen door de speen uit te koken in water. Dat is vooral belangrijk wanneer je net een nieuwe speen hebt gekocht. Natuurlijk kun je ook  gebruik maken van een sterilisator voor het reinigen van fopspenen.

 

De sterilisators werken in combinatie met de magnetron of door middel van UV. Sterilisators voor fopspenen doden 99,9% van de bacteriën en maken geen gebruik van chemicaliën.

 

Fopspeen sterilisator kopen? bekijk hier de beste sterilisators voor fopspenen.

 

Met deze tips kies je altijd de beste fopspeen voor jouw baby

 

 • Kwaliteit: bezuinig nooit op de aanschaf van een fopspeen. Kies voor een speen van de beste kwaliteit om onveilige situaties te kunnen voorkomen. Zoals bijvoorbeeld verstikking.
 • Met een knuffel of ring: als je niet zo goed weet welke speen je moet kiezen, kun je het beste voor een fopspeen met en zonder een ring of een knuffeltje kiezen. Klein speentjes zonder een beertje of een ring zijn makkelijker tijdens het slapen. Fopspenen met een ketting of een knuffeltje kun je makkelijker bevestigen aan de wandelwagen.
 • Maat van de fopspeen: als je een fopspeen uitkiest is het ook belangrijk om op de maat te letten. Er zijn fopspenen voor kinderen van 0 tot en met 18 maten. De vorm blijft hetzelfde maar de maat van de speen verschilt. Zo blijft de fopspeen goed in de mond passen.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën