Hoe kun je gezond thuiswerken?

  • Gepubliceerd op 19 januari 2022
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe kun je gezond thuiswerken?

Thuiswerken wordt steeds meer de norm. Werken vanuit huis heeft voordelen. Zo ben je flexibeler in je planning en hoef je geen rekening te houden met de reistijd. Maar hoe kun je thuiswerken op een gezonde manier? Je wilt natuurlijk wel fysiek en mentaal fit blijven.

 

Een ergonomisch ingerichte werkplek is de basis. Daarnaast moet je ook voor zorgen dat je voldoende beweegt en de juiste zithouding aanneemt. Ook als je thuis werkt wil je productief en energiek zijn. Gezond thuiswerken doe je nog eenvoudiger met de onderstaande tips.

Gezond Thuiswerken

5 Tips! Zo kun je ook thuis verantwoord en gezond werken

 

Thuiswerken lijkt voor veel mensen de ideale oplossing. Toch vergt deze manier van werken behoorlijk wat energie. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Een goede thuiswerkplek is dus echt van belang. Want wanneer jij lekker in je vel zit, zie je dat terug in je productiviteit. De onderstaande tips helpen je om gezond thuis te kunnen werken.

 

1. Ergonomische aparte werkruimte

 

Richt de werkplek in met ergonomisch meubilair en kantoorbenodigdheden. Zoals een toetsenbord en muis, maar ook een verstelbaar beeldscherm. Kies voor een ergonomische bureaustoel of zelfs een sta-werkplek. Afgestemd op jouw lichaam en voorkeuren. Werk bij voorkeur in een aparte ruimte. Zo kunnen de omgevingsgeluiden jouw concentratie niet beïnvloeden. Daarnaast draagt een aparte werkplek bij aan de balans tussen werk en privé.

 

Houd jouw thuiswerkplek ook schoon als je zeker wilt zijn van een gezonde omgeving. Dat betekent regelmatig stof afnemen en dweilen. Eventueel kun je gebruik maken van een luchtfilter. Deze zuiveren de lucht en houden de luchtvochtigheid in de ruimte op peil.

 

2. Correcte zithouding

 

Neem een correcte zithouding aan. De ideale afstand tot het beeldscherm ligt tussen de 50 en 70 cm. De ooglijn moet gelijk zijn aan de zoekbalk van de browser. Het hoofd mag daarbij licht naar beneden gebogen zijn. Zo voorkom je een overbelasting van de nek.

 

3. Regelmatig bewegen en ontspannen

 

Besteed je middagpauze aan een korte wandeling. Sta regelmatig op om de bloedcirculatie op peil te houden. Installeer een speciaal RSI programma op je computer. Zo wordt je er elk uur aan herinnerd om wat rek- en strekoefeningen te doen. Voor zowel de rug en nek als de schouders. Ook een zit-sta bureau kan ook een optie zijn voor lange werkdagen. Vergeet na werktijd niet te ontspannen. Dat doe je bij voorkeur niet voor de computer. Maak een wandeling of lees een goed boek. Ontspannen betekent ook opladen voor de volgende dag.

 

4. Gebruik een werkschema

 

Flexibel werken of thuiswerken vereist enige discipline. Wanneer je dit moeilijk vindt, gebruik dan een werkschema. Daarin staan je werkuren en je pauzes beschreven. Je houden aan een werkschema verbetert de productiviteit en voorkomt onnodige overbelasting.

 

Begin dus in de ochtend ook op een vaste tijd aan je werk. Laat je niet verleiden door die pyjama of joggingbroek maar trek dezelfde kleding aan als wanneer je gaat werken op kantoor. Houd ook vaste werktijden aan. Zo houd je werk en privé beter gescheiden.

 

5. Gezond eet- en drinkpatroon

 

Ook een gezond eet- en drinkpatroon draagt bij aan gezond thuiswerken. Kies voor gezonde tussendoortjes en een verantwoorde lunch. Drink voldoende tijdens het werken. Ook hydratatie draagt bij aan de productiviteit. Verkies water boven frisdranken of koffie. Koffie droogt het lichaam uit en kan je ook een typische cafeïne hoofdpijn geven.

 

Iets wat je tijdens het werken voor de computer het liefste wilt voorkomen natuurlijk. Frisdranken bevatten veel suiker die de suikerspiegel kunnen laten schommelen. Ook dit heeft een nadelig effect op jouw productiviteit. Water is altijd een goede keuze. Voeg eventueel wat smaak toe met verse kruiden of fruit.

 

De beste producten voor gezond thuiswerken

 

Fellowes Easy Glide Zit-Sta Werkplek

 

Met deze Easy Glide arm van Fellowes neem je jouw zit-sta werkplek altijd met je mee. Je monteert de arm eenvoudig aan je bestaande bureau. De arm is voorzien van een monitor houder en een platform voor het toetsenbord en de muis. Deze kun je naar wens links of rechts van de installatie monteren. Het platform is voorzien van een gasveer waardoor je de arm eenvoudig in hoogte kan verstellen. Dat kan tot 56 centimeter. De kabels van jouw toetsenbord of muis kun je integreren binnen de volledig draaibare arm.

Easy Glide Zit Sta Werkplek

Fellowes Easy Glide Zit-Sta Werkplek

 

Whiteboardmaster Magnetisch Werkschema Maandplanner

 

Met deze magnetische maandplanner van Whiteboardmaster kun je moeiteloos een gestructureerd werkschema hanteren. Door de meegeleverde magneten in verschillende kleuren kun je afspraken en pauzes inplannen. Je beschrijft het bord met een uitwisbare marker. Het bord is eenvoudig op te hangen binnen elke thuiswerkplek. Vanaf nu houd je jouw bureau opgeruimd en overzichtelijk met deze maandplanner van 90 x 60 centimeter.

Magnetisch Werkschema Maandplanner

Whiteboardmaster Magnetisch Werkschema Maandplanner

 

Firmseats Ergonomische Zadelkruk Safe My Back

 

Deze zadelkruk van Firmseats is onmisbaar op elke thuiswerkplek. De ergonomisch gevormde kruk of bureaukruk heeft een gedeelt zitvlak waardoor het bekken optimaal kan kantelen. Dit bevorderd de doorbloeding. De Safe My Back kruk is geschikt om rugklachten door langdurig kantoorwerk te voorkomen en verminderen. De zithoogte kan worden versteld van 43 tot en met 63 centimeter. Door de geruisloze en soepel draaiende wielen geniet je van een optimale bewegingsvrijheid op vrijwel alle vloeren en oppervlakken.

Ergonomisch Zadelkruk Safe My Back

Firmseats Ergonomische Zadelkruk Safe My Back

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën