Kind veilig vervoeren in de auto

 • Gepubliceerd op 30 april 2021
 • Bijgewerkt op 21 maart 2022
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Kind veilig vervoeren in de auto

Jouw kind veilig vervoeren in de auto is belangrijk. Dat kan vanaf het moment dat jouw baby wordt geboren. Daarvoor gebruik je een veilig en goedgekeurd autozitje.

 

Jouw kind veilig vervoeren in de auto met een autozitje kan totdat jouw kind een lichaamslengte heeft bereikt van 1.35 meter. Met welke verschillende autozitjes kun je jouw kind veilig en comfortabel vervoeren in de auto? En mag dat alleen op de achterbank of ook op de bijrijdersstoel?

Hoe Vervoeren Kind Veilig

Waar moet een veilige en goedgekeurde autostoel aan voldoen?

 

In feite kunnen we 2 verschillende soorten autostoeltjes onderscheiden waarmee je jouw kind veilig kunt vervoeren in de auto. Ze bieden een maximale veiligheid die gebaseerd is op het gewicht of het gewicht én de lengte van jouw kind.

 

Deze laatste stoeltjes worden ook wel i-Size autostoelen genoemd. Daarmee kun je een kind veilig achterwaarts vervoeren tot een leeftijd van 15 maanden. i-Size autostoelen beschermen een baby of kind ook tegen impact die van de voorkant of zijkant komt.

 

Veilige baby en kinder autostoel kopen? Bekijk hier de beste i-Size autostoeltjes.

 

Verschillende soorten autostoelen voor baby’s en kinderen

 

Cabrio autostoelen

 

Een cabrio autostoeltje kan zowel achterwaarts als voorwaarts gericht in een auto worden geplaatst. In de eerste 15 maanden zul je deze autostoelen vooral achterwaarts gericht gebruiken. Na deze periode kun je de autostoel naar voren gericht gebruiken op de achterbank van de auto. Deze stoelen kun je bevestigen met een Isofix base of de gordel.

 

Cabrio autostoel kopen? bekijk hier de beste cabrio autostoeltjes voor baby’s.

 

Zitverhoger

 

Jouw kindje mag tot een lengte van 1.35 meter in een autostoel zitten. Daarna kun je een zitverhoger in de auto plaatsen. Met een zitverhoger zit jouw kind op de juiste hoogte voor het dragen van de autogordel. Deze moet correct over het sleutelbeen lopen en mag de nek van het kind niet bedekken. De onderste gordel loopt over het bovenbeen.

 

Eventueel kun je ook kiezen voor een zitverhoger met een verhoogde rugleuning. Deze zijn voorzien van een geleider die ervoor zorgt dat de schoudergordel goed op zijn plaats blijft. Daarnaast is jouw kindje beter beschermt tegen impact van buitenaf. 

 

Stoelverhoger kopen? Dit zijn de beste zitverhogers voor kinderen.

 

Wat zijn de beste merken autostoeltjes?

 

Er zijn nogal wat merken autostoeltjes. Dat kan de keuze voor een veilige optie best moeilijk maken. Het merk is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Dat het stoeltje veilig is en een keurmerk draagt is het allerbelangrijkst. Wil je toch een goed merk autostoel voor jouw kind? Wij hebben de bekendste en best geteste autostoelen voor kinderen op een rij gezet.

 

Maxi Cosi

 

Maxi Cosi heeft groep 1, 2 en 3 autostoelen voor kinderen. Ze zijn geschikt voor een gewicht van 0 tot en met 36 kilo. De meeste van deze stoelen hebben een Isofix systeem en zijn geschikt voor zowel voorwaarts als achterwaarts reizen.

 

Maxi Cosi autostoel kopen? Bekijk hier de beste Maxi Cosi autostoeltjes.

 

Cybex

 
Cybex verkoopt veilige autostoelen in dezelfde range als andere merken. Veiligheid staat altijd voorop, maar het design van deze autostoeltjes is wel meer modern en opvallend.

 

Cybex autostoel kopen? Bekijk hier de beste Cybex autostoeltjes.

 

Chicco

 

Als je graag een veilige en degelijke autostoel wilt kopen voor jouw baby of kind, dan kun je ook kiezen voor het merk Chicco. Dit merk is niet meer weg te denken uit de markt. Het produceert namelijk al meer dan 60 jaar de beste autostoeltjes voor baby’s en kinderen.

 

Chicco autostoel kopen? Bekijk hier de beste Chicco autostoeltjes.

 

Recaro

 

De autostoeltjes van Recaro vallen op door hun moderne en sportieve design. Dit merk produceert ook racestoelen en kuipstoelen voor in sportwagens. En dat zie je terug!

 

Recaro autostoel kopen? Bekijk hier de beste Recaro autostoeltjes.

 

Safety First

 

Dit merk biedt veilige autostoelen voor baby’s en kinderen tegen een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het merk heeft tevens doorgroei stoeltjes. Deze zijn ruim verstelbaar en kun je gebruiken vanaf de geboorte tot aan een gewicht van 36 kilo.

 

Safety First autostoel kopen? Bekijk hier de beste Safety 1st autostoelen.

 

Checklist en tips voor veilig reizen met jouw kind

 

 • Raadpleeg de handleiding van het autostoeltje.
 • Zijn de gordels volgens de regels bevestigd?
 • Zit het stoeltje goed vast in de gordels en is er geen sprake van speling?
 • Zitten de sluitingen van het harnas vast? Een ruimte van 2 vingerbreedtes is de norm.
 • De riem waarmee jouw kindje vast zit moet zich op de borst bevinden en aansluiten.

 

1. Verwijderbare bekleding

 

Kies voor een autostoeltje met verwijderbare bekleding. Deze bekleding kun je wassen in de wasmachine. Er kan natuurlijk altijd een ongelukje gebeuren. Een autostoel met afneembare bekleding is een hygiënische en praktische keuze. De autostoel is altijd fris en schoon.

 

Autostoel met wasbare bekleding? Beste autostoeltjes met verwijderbare bekleding.

 

2. Airbag uitzetten

 

Als je jouw kindje achteruit wilt vervoeren op de bijrijdersstoel, moet je de frontale airbag altijd uitzetten. Dat geldt alleen voor de passagiersstoel waar je het autostoeltje op plaatst. Zo kun je ernstig nekletsel door een airbag bij een frontale botsing voorkomen.

 

3. Vervoeren tegen de rijrichting in

 

Vervoer jouw kindje zo lang mogelijk tegen de rijrichting in. Dat kan tot een leeftijd van 15 maanden. Op deze manier is jouw kind tijdens het vervoer het veiligst. Deze autostoeltjes worden ook wel i-Size autostoelen genoemd en dragen het ECE R129 keurmerk.

 

4. De juiste maat autostoel

 

Als jouw kindje het i-Size stoeltje is ontgroeid kun je kiezen voor een kinderautostoel. Dit kan tot een gewicht van 18 kilo. Wanneer jouw kindje zwaarder is of als het hoofdje boven de rand van het autostoeltje uitkomt, kun je overgaan naar een zittingverhoger.

 

5.  Zitverhoger op de juiste manier bevestigen

 

Een zitverhoger moet op de juiste manier bevestigd worden. De autogordel moet over het sleutelbeen lopen en niet langs de nek van het kindje. De onderste riem moet de bovenbenen bedekken en mag de heupen niet afknellen.

 

Koop bij voorkeur een zitverhoger met een rugleuning. Deze zijn veiliger en bieden ook bescherming bij zijdelingse impact. Het schuine deel van de autogordel mag niet achter de rug van het kind langslopen. Een bevestiging met een gordel kan alleen veilig als de lengte van jouw kind 1.35+ meter is. Als je kindje kleiner is moet je een autostoeltje gebruiken.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën