Hoeveel laptopgeheugen heb ik nodig?

  • Gepubliceerd op 8 september 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoeveel laptopgeheugen heb ik nodig?

Op zoek naar een nieuwe PC? Vraag je je af hoeveel laptopgeheugen je nodig hebt voor het gebruik dat jij voor ogen hebt? Geen zorgen, wij hebben de belangrijkste zaken al even op een rijtje gezet voor je. Ontdek in deze blog hoeveel RAM je eigenlijk nodig hebt.

 

Je hebt dan eindelijk het besluit genomen om daadwerkelijk op zoek te gaan naar een nieuwe laptop, maar misschien struikel je al snel over de ontelbare opties die er op de markt te koop zijn.

 

Wil je nog meer weten over wat je laptop of PC allemaal nodig heeft? Je zult vast met vragen zitten zoals: is het beter een laptop of een desktop te kopen? Wat voor soort laptop processor wil ik, en wat is het verschil tussen een Core i9 7980XE en een Core i3? Heb ik 4, 8, of 16 GB opslagruimte nodig?

 

Heb ik echt een Thunderbolt externe SSD schijf nodig? En dan hebben we het nog niet eens over de prijs, die sterk kan variëren, van laptops die je voor een paar honderd euro kunt kopen tot laptops die je een rib uit je lijf kosten.

 

Lees dan ook eens onze andere blogs: welke grafische kaart moet je kopen, welke CPU is geschikt voor de toepassingen die je gebruikt, bijvoorbeeld.

 

Wij zorgen ervoor dat je alles weet wat je moet weten over laptopgeheugen dat alles je daarnaast ook duidelijk wordt.

 

Wij geven duidelijk advies over hoe je je geheugen kunt kiezen op basis van hoe je je laptop gebruikt, zodat je de beste ervaring krijgt, ongeacht het budget.

Hoeveel Laptopgeheugen Heb Ik Nodig

Hoe meer hoe beter?

 

Hoeveel RAM moet een notebook hebben? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen voordat ze een laptop kopen, en vaak is het antwoord simpel: hoe meer hoe beter. In werkelijkheid is dat niet altijd het geval.

 

Tegenwoordig heeft de gemiddelde notebook 8 GB RAM, eventueel uitbreidbaar. In het hogere segment zijn er echter bijna altijd notebooks met ten minste 16 GB RAM, terwijl gaming laptops, professionele grafische computers voor grafisch designers tot 32 GB of zelfs 64 GB gaan.

 

Om laptops met slechts 4 GB RAM te vinden, moet je naar het instapmodel of het lage segment gaan.

 

Waar heb je RAM voor nodig

 

RAM is een van de fundamentele onderdelen van een computer, zonder welke deze niet zou kunnen functioneren.

 

Het RAM-geheugen ziet eruit als een rechthoekige printplaat, met een aantal chipsets erop gesoldeerd, die in een gleuf van het moederbord wordt gestoken. In laptops, als het RAM niet vast gesoldeerd is (wat vaak zo is), heb je normaal gesproken toegang tot de RAM via een klep die zich onder de behuizing van je computer bevindt.

 

RAM is de plaats waar de programma’s op je laptop tijdelijk wordt geladen en het is essentieel voor een aangename werkervaring.

 

Programma’s worden opgeslagen op de harde schijf, samen met alle PC-gegevens (tekstbestanden, afbeeldingen, video’s, enz…), maar om te kunnen “draaien” hebben ze een tijdelijke opslagruimte nodig, dit is waar de RAM om de hoek komt kijken.

 

Zodra de PC wordt uitgeschakeld, loopt het RAM-geheugen leeg, in tegenstelling tot de harde schijf, waar de gegevens opgeslagen blijven, zelfs zonder stroom. Handig!

 

RAM voor laptops: heb ik meer nodig?

 

Uit onafhankelijke tests blijkt zelfs dat de prestaties op een notebook met een Core i5-processor met 8 GB RAM en slechts één applicatie tegelijk open, niet eens twee keer zo goed zijn als op een notebook met 4 GB RAM.

 

RAM voor laptops: wanneer heb je meer nodig?

 

Als je veel toepassingen in multitasking modus gebruikt zoals elke echte computernerd, met veel tabbladen open op de browser, Word open, Excel open, Spotify voor de productiviteit, een fotobewerkingsprogramma en misschien nog een voor videobewerking, is het hebben van meer geheugen nodig om al deze belasting op je computer beter te beheren.

 

In dit geval is 8 GB RAM het aanbevolen minimum, beter nog is te kiezen voor een notebook met SSD harde schijf. Als je daarentegen professionele toepassingen moet gebruiken om grote bestanden te verwerken, zoals Photoshop of CAD, is het hebben van meer geheugen nuttig. Een grafische professional zal meestal gaan voor notebooks met ten minste 16 GB RAM, soms 32 GB.

 

Erkend moet worden dat notebooks op de markt over het algemeen al goed uitgebalanceerd zijn: low-end configuraties bieden gemiddeld een Intel Celeron CPU, Pentium of AMD-oplossingen, 4 GB geheugen, een toepassing die ruimschoots voldoende is voor de basisactiviteiten die door de meeste gebruikers worden verricht.

 

Over het algemeen zijn laptops vaak al uitgerust met Intel Core i5 of Core i7 of AMD Ryzen CPU’s, en hebben gemiddeld 8 GB RAM: genoeg om de meeste activiteiten uit te voeren zonder dat je computer trager gaat werken.

 

Behalve in specifieke gevallen is een extra tussenkomst na de verkoop dus niet nodig om het geheugen te vergroten. Integendeel, als de notebook sneller moet worden, is het raadzaam de traditionele harde schijf te vervangen door een SSD in plaats van het RAM-geheugen. Meer weten over een externe SSD?

 

Lees onze blog over Thunderbolt en SSD. Het geheugen vergroten is in feite een stap die grote voordelen opleverde tot 5 jaar geleden, toen processoren niet erg krachtig waren en harde schijven traag waren. Nu zijn het de harde schijven, en in sommige gevallen de processoren, die het verschil maken.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de leukste kortingen. Speel ook mee voor prijzen!


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!