Houtrot behandelen

  • Gepubliceerd op 26 april 2023
  • Bijgewerkt op 26 april 2023

Houtrot is een vorm van bederf dat wordt veroorzaakt door de combinatie van vocht en schimmels (microscopische organismen). Om schimmels te kunnen huisvesten, moet het hout continu vochtig zijn. Immers, schimmels groeien niet op droog hout.

 

Er bestaan maar liefst 5 miljoen soorten schimmels in de lucht en de grond om ons heen, en er is geen ontkomen aan. Hoewel veel soorten, zoals gist en paddenstoelen, heilzaam zijn, zijn andere destructief. Houtrot kan grofweg ingedeeld worden op basis van de drie algemene effecten die ze hebben op hout.

Houtrot Behandelen

Houtrot detecteren

Als een huis een houten gevelbeplating heeft, onderzoek dan de gevelbeplating rond en onder de ramen op tekenen van zwelling of verkleuring. Verf kan houtrot verbergen, dus prik in de gevelbeplating met de punt van een schroevendraaier. Het hout moet stevig en hard zijn. Als de schroevendraaier in het hout zakt, heb je een probleem met houtrot.

 

Onderzoek muren en vloeren onder gootstenen, rond badkuipen en douches en rond de boiler op een teken van waterlekkage of verkleuring. Als je schimmel ziet groeien, betekent dit dat de houten vloerplaten achter de muur het risico lopen op houtrot. De enige zekere manier om erachter te komen is om een ​​deel van de muurplaat te verwijderen en het hout erachter te controleren.

 

Hoe houtrot te behandelen

Naaldhout, dat is beschadigd door houtrot, is niet meer te redden en moet zo snel mogelijk worden vervangen, om zo te voorkomen dat het rot zich verspreidt. Als het hout verkleurd is maar de test van de schroevendraaier geen zachtheid heeft gedetecteerd, kun je proberen het te behandelen.

 

Je zal het hout eerst moeten drogen door de lekkage te repareren en/of een ontvochtiger te gebruiken. Zodra het hout droog is, kun je een houtverduurzamingsmiddel aanbrengen dat koper of boraat bevat.

 

Het stoppen van vocht dat houtrot veroorzaakt

In sommige gevallen is het duidelijk dat een lek of probleem in de afvoer de oorzaak is van overtollig vocht dat leidt tot rotten. Andere keren is de boosdoener minder duidelijk. Totdat je de oorzaak van het water kunt achterhalen is het vaak moeilijk om de omvang van de rotschade te voorspellen.

 

Hoe de schimmel die houtrot veroorzaakt te doden

Boorzuur (boraat) is een van de meest effectieve fungiciden voor gebruik bij de behandeling van houtrot. Het kan tijdens de bouw op hout worden aangebracht om toekomstige rotting te voorkomen, of gebruikt worden als een behandeling om actief verval door schimmel te voorkomen.

 

Kan nat houtrot worden gerepareerd of behandeld

Natrot is vaak minder schadelijk dan droogrot. Wanneer je de bron van vocht verwijdert, stopt de rot meestal met verspreiden. Zodra het vocht is verwijderd, kunt je een fungicide zoals borax gebruiken om toekomstige nat- of droogrot te voorkomen.

 

Wanneer natrot kleine, gemakkelijk toegankelijke niet-gewichtdragende delen heeft aangetast, kun je het beschadigde hout meestal verwijderen en opnieuw vullen met houtvuller. Eenmaal herbouwd en verzegeld, is het natte houtrot met succes gerepareerd. Als het natte houtrot een groter gebied of een stuk gewichtdragend hout aangetast heeft, moet het worden vervangen.

 

Kan droog houtrot worden gerepareerd of behandeld?

Droogrot is moeilijker te repareren dan natrot. Omdat droogrot zich snel door hout en zelfs poreus metselwerk kan verspreiden, is het ongelooflijk belangrijk om alle stadia van droogrotschimmel onmiddellijk te elimineren. De meest effectieve manier om dit te doen, is om al het aangetaste hout te verwijderen en te vervangen en het hout in de buurt te behandelen met een fungicide.

 

Houtrot behandelen: 9 stappen

Als het gaat om het behandelen van houtrot, is het belangrijk om te weten dat het een probleem is dat niet vanzelf verdwijnt. Het is een veelvoorkomend probleem bij huizen en gebouwen, vooral als ze zijn gebouwd met hout. Het is dus van cruciaal belang om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

 

Stap 1: Identificeer Houtrot

De eerste stap bij het behandelen van houtrot is het identificeren van de aanwezigheid ervan. Houtrot kan worden geïdentificeerd door te zoeken naar tekenen van verkleuring, zachte plekken en gebarsten verf. Als je deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk te handelen.

 

Stap 2: Verwijder losse delen

De tweede stap bij het behandelen van houtrot is het verwijderen van losse delen. Gebruik een schroevendraaier, een hamer en een beitel om alle aangetaste delen te verwijderen. Zorg ervoor dat je al het aangetaste hout volledig verwijdert, anders kan de schimmel blijven groeien.

 

Stap 3: Maak het oppervlak schoon

De derde stap bij het behandelen van houtrot is het reinigen van het oppervlak. Gebruik een staalborstel om al het vuil en stof te verwijderen. Maak het oppervlak vervolgens schoon met een mengsel van water en bleekmiddel om alle schimmelsporen te doden.

 

Stap 4: Laat het drogen

De vierde stap bij het behandelen van houtrot is het laten drogen van het hout. Laat het hout minimaal 24 uur drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

 

Stap 5: Breng een houtrotverharder aan

De vijfde stap bij het behandelen van houtrot is het aanbrengen van een houtrotverharder. Breng de verharder aan op het aangetaste hout en laat het minimaal 2 uur drogen. Dit zal het hout versterken en voorkomen dat het verder wordt aangetast.

 

Stap 6: Vul gaten op met epoxy

De zesde stap bij het behandelen van houtrot is het opvullen van gaten met epoxy. Meng de epoxy volgens de instructies op de verpakking en vul de gaten op.

 

Stap 7: Schuur het oppervlak

De zevende stap bij het behandelen van houtrot is het schuren van het oppervlak. Gebruik schuurpapier om het oppervlak glad te maken en alle ruwe plekken te verwijderen. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig glad is voordat je verder gaat met de volgende stap.

 

Stap 8: Breng een grondlaag aan

De achtste stap bij het behandelen van houtrot is het aanbrengen van een grondlaag. Breng een laag grondverf aan op het hout om het te beschermen tegen verdere schade en om een goede basis te creëren voor de uiteindelijke verflaag.

 

Stap 9: Breng de eindlaag aan

De laatste stap bij het behandelen van houtrot is het aanbrengen van de eindlaag. Breng de gewenste kleur verf aan op het oppervlak en laat het volledig drogen voordat je het opnieuw blootstelt aan vocht.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de leukste kortingen. Speel ook mee voor prijzen!


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!