Hulp bij het kiezen van een barbecue

 • Gepubliceerd op 9 juli 2022
 • Bijgewerkt op 9 januari 2023
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hulp bij het kiezen van een barbecue

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een barbecue? Aan de hand van deze gids koop je altijd de barbecue die het beste past bij jouw situatie. Woon je klein, heb je een groot gezin of geef wil je ook in het naseizoen kunnen barbecueën? Houd je van die authentieke barbecue smaak, wil je de temperatuur kunnen regelen en hoeveel vlees wil je in één keer kunnen bereiden? Al deze factoren helpen je bij het kiezen van de perfecte barbecue voor jou.

 

Het maken van de juiste keuze is belangrijk als je op zoek bent naar een nieuwe BBQ. Grillen en bakken moet namelijk altijd een feestje zijn. Als je precies weet welke barbecue goed aansluit bij jouw wensen en behoeften, heb je jarenlang plezier van jouw nieuwe aanwinst.

 

Hoe kies je het juiste type barbecue?

 

Er zijn verschillende soorten BBQ’s. Elke type heeft zijn eigen kenmerken en mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld gas-, houtskool- of elektrische barbecues. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor de zogenaamde rookovens of Kamado’s. Deze grills zijn heel geschikt voor het langzaam laten garen van vleesgerechten. Zoals bijvoorbeeld lamsnek voor pulled pork.

 

I. Houtskoolbarbecue

 

Ben je dol op de smaak van gerookt vlees of wil je gerechten bereiden met die authentieke BBQ smaak? Ga voor een houtskoolbarbecue. Kies voor een BBQ met een deksel als je de grill ook als oven wilt gebruiken. Voor low & slow bijvoorbeeld.

 

Wanneer kiezen voor een barbecue op houtskool?

 • Je houdt van een BBQ met een tijdloos en klassiek design 
 • Je wilt gerechten bereiden met die typische grill- en rooksmaak
 • Je neemt graag de tijd voor het grillen van vlees of vis
 • Je wilt de temperatuur van de BBQ kunnen regelen

 

II. Gasbarbecue

 

Vind jij een goede temperatuurcontrole tijdens het barbecueën belangrijk en wil je gerechten vooral snel en makkelijk kunnen bereiden? Dan kies je voor een gasbarbecue. Ze zijn makkelijk in gebruik en leverbaar in zowel grote als kleine formaten.

 

Wanneer kiezen voor een barbecue op gas?

 • Je wilt ook buiten kunnen koken en bakken zoals binnen
 • Je wilt kunnen beschikken over meerdere branders en gaspitten
 • Je wilt gerechten en vlees graag snel en makkelijk bereiden
 • Je wilt de temperatuur tot in detail kunnen regelen

 

III. Elektrische barbecue

 

Wil je niet alleen buiten maar ook binnen kunnen barbecueën? Moet je barbecueën op een balkon zonder dat jouw buren last hebben van rook- en stankoverlast? Dan kies je voor een elektrische BBQ. Ze zijn snel op temperatuur maar voorzien jouw gerechten niet van die lekkere grill- en barbecue smaak.

 

Wanneer kiezen voor een barbecue op elektriciteit?

 • Je wilt barbecueën zonder rook- of stankoverlast
 • Je wilt ook binnen kunnen barbecueën 
 • Je wilt een compacte barbecue die makkelijk te verplaatsen is
 • Je bent op zoek naar een barbecue die je ook op tafel kunt zetten
Hulp Keuze Bbq 1024x690

Grilloppervlak van de barbecue bepalen

 

Voor hoeveel personen bereid jij doorgaans eten? Bestaat jouw gezin uit 2, 4 of zelfs meer personen? Ook dat is een belangrijke factor bij het kiezen van een barbecue die bij je past. Des te groter het grill- en bakoppervlak, des te meer vlees of vis je tegelijkertijd kunt bereiden. Stem de grootte van de BBQ dus af op het aantal personen waar je voor kookt.

 

Een te grote barbecue is niet erg kostenefficiënt als je met z’n tweeën bent, maar een te klein grilloppervlak is niet praktisch als je meerdere monden tegelijkertijd wilt kunnen voeden. Ga er vanuit dat een gas- of houtskoolbarbecue met een oppervlak van 40 x 45 cm voldoende is om 4 tot 6 personen van jouw gegrilde gerechten te kunnen voorzien.

 

Als je vaak voor meer mensen kookt, dan heb je al snel een gasbarbecue nodig met 3 of 4 pitten of een groter type houtskoolbarbecue. Bijvoorbeeld als je wilt kunnen grillen en barbecueën met 8+ personen. Zo voorzie je iedereen tegelijk van een smakelijk gerecht.

 

Hoeveel ruimte heb je beschikbaar om te barbecueën?

 

Het is ook belangrijk om de grootte van de BBQ af te stemmen op de ruimte die je beschikbaar hebt. In de tuin, op het balkon of op jouw terras. Gelukkig zijn barbecues leverbaar in verschillende designs, maar ook in kleine en grote formaten. Van buitenkeukens op gas met opbergruimte, tot aan tafelbarbecues met een compact formaat.

 

Deze zijn vooral handig als je jouw BBQ ook mee wilt nemen op reis of op vakantie. Heb je voldoende ruimte en krijgt de grill vooral een vaste plaats? Kies dan voor een groter exemplaar. Als je de barbecue ook op een andere plaats rondom het huis wilt kunnen gebruiken, kies dan voor een verrijdbaar onderstel. Bijvoorbeeld met 2 of 4 wielen.

 

Barbecue kiezen aan de hand van jouw budget

 

Een BBQ kiezen doe je ook door te bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven aan jouw nieuwe grill. Barbecues zijn er in veel verschillende modellen en prijsklassen. Een tafel barbecue op houtskool kun je tegenwoordig al kopen voor minder dan € 20,00. Wil je een BBQ op gas? Benieuwd welke barbecues er zijn?

 

Dan ben je doorgaans wat meer geld kwijt. Dat neemt niet weg dat deze barbecues een goede investering zijn. Ze hebben een lange levensduur waardoor je er langer plezier van hebt. Dat geldt ook voor de middenklasse houtskoolbarbecues en elektrische barbecues.

 

Hoeveel geld je moet besteden aan de aankoop van een nieuwe barbecue is natuurlijk ook afhankelijk van het gebruik. Als je af en toe wilt grillen met vrienden of familie, dan is het niet nodig om veel geld te investeren. Gebruik je de BBQ ook als aanvulling op jouw klassieke fornuis? Of misschien wel voor semi- professionele doeleinden? Dan is het wel verstandig om te investeren in een goede kwaliteit barbecue met diverse opties en mogelijkheden.

 

Hoe kies je een BBQ

Als je voornamelijk voedingsmiddelen zoals rib grill, koop dan een houtskoolgrill. Voedsel dat uren van zachte hitte over de kolen nodig heeft, zullen die rook- en houten tonen oppakken, waardoor het gebruik van houtskool de moeite waard maakt. Als je in principe meteen voedsel wilt grillen, koop dan een gasgrill.

De 7 beste barbecues voor zomer 2023: Weber. Weber Compact 57cm Kettle Charcoal BBQ. Je kunt geen barbecuelijst maken zonder Weber. Traeger. Traeger Pro D2 575 BBQ. Napoleon. Napoleon Rogue RSE 425 BBQ.

Welke maat grill heb ik nodig? Voor een gezin van 4-6 mensen zou een 35 cm voldoende zijn. Een grill van deze grootte kan gemakkelijk plaats bieden aan 5 kg hamburgers, 4 kg vlees en met een rotisserie kunnen twee hele kippen van 2 kg tegelijk worden gegrild!

Propaangrills zijn veel gemakkelijker te reinigen dan houtskoolgrills. Minder branders zorgen voor eenvoudiger opruimen.

Grootte bij het bepalen van de grill. Grootte Het is het beste om jezelf af te vragen hoeveel mensen je op een normale basis zult grillen. Wat is het maximale aantal mensen waarvoor je tegelijk moet grillen.

De belangrijkste factor om te overwegen voordat je bepaalt welke maat barbecue je nodig hebt, is het aantal mensen waarvoor je wilt koken. Met gasbarbecues heb je meestal de optie van meerdere branders. Voor gemiddelde drukte wordt aanbevolen om drie tot vier branders te gebruiken, en voor grotere groepen biedt Weber maar liefst zes branders.

Simpel gezegd, houtskool wordt sneller heet dan gas. Maar het is belangrijk op te merken dat schuren niet alles is. De meeste dingen die je op een grill doet, vereisen die hoge temperaturen niet. Aan de andere kant van het spectrum verslaat houtskool ook gas.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de leukste kortingen. Speel ook mee voor prijzen!


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!