Monitor bestellen

  • Gepubliceerd op 7 december 2021
  • Bijgewerkt op 16 april 2022

Om op een optimale manier gebruik te maken van een PC, heb je een goede monitor nodig. De monitor is namelijk het beeldscherm waar je uiteindelijk alle acties op gaat uitvoeren. Het is dan wel zo fijn wanneer deze monitor van een zo hoog mogelijke kwaliteit is.

 

Denk bijvoorbeeld aan een scherm dat groot genoeg is, een duidelijke weergave kent en eenvoudig verstelbaar is. Dit is slechts een greep uit de eigenschappen waar men in een monitor vaak naar op zoek is. In dit artikel bespreken we hoe je een monitor bestellen op de best mogelijke manier aanpakt. Zodanig, dat je er nog in lengte van jaren veel plezier aan gaat beleven.

Monitor Kopen

Advies over monitoren

 

Niet iedere monitor is even geschikt als de ander. Advies over monitoren komt dan waarschijnlijk ook goed van pas. Het helpt je om in een bepaalde richting te denken. Bijvoorbeeld met betrekking tot de specifieke eigenschappen van de monitor.

 

Advies bij het kiezen van een monitor

 

Advies bij het kiezen van een monitor komt grotendeels neer op de individuele eigenschappen van een monitor. Wanneer deze in orde zijn, bestaat er een grote kans dat je een goede keuze maakt. We hebben het dan over zaken als:

  • Resolutie: De resolutie van een monitor zegt iets over de scherpte van het beeld. Hoe hoger de resolutie dus is, hoe scherper de beelden ook gaan zijn die erop te zien zijn. Dit is om meerdere redenen van groot belang. Zo maakt een goede resolutie het bijvoorbeeld makkelijker om teksten te lezen. Maar vooral zaken als video’s en afbeeldingen gaan er een stuk beter uitzien bij een hoge resolutie. Hou hier dus zeker rekening mee bij het doen van een aankoop.
  • Schermcoating: Daarnaast is de schermcoating iets om op te letten. Een schermcoating is namelijk nodig om het beeld niet te laten spiegelen. Door een scherm mat te maken, spiegelt deze niet te veel. Zodoende is het een stuk makkelijker om te zien wat er op het scherm precies gebeurt. Tegenwoordig zit je op dit gebied met de meeste monitoren wel goed. Echter is er altijd een kans dat het ene scherm de zaakjes op dit gebied wat beter op orde heeft dan de ander.
  • Vernieuwingsfrequentie: Ben je specifiek op zoek naar een monitor in verband met gaming? Dan is het belangrijk om op de vernieuwingsfrequentie te letten. Bij normaal gebruik maakt dit zeer waarschijnlijk niet zoveel verschil. Echter is het voor gamers belangrijk dat het scherm per seconde zoveel mogelijk ververst. Dit zorgt voor een veel betere ervaring van de beelden op het scherm.
  • Verstelbaarheid: Een laatste en zeker niet onbelangrijk punt is de verstelbaarheid van het scherm. Als er namelijk iets is dat tegenwoordig meer dan ooit aandacht krijgt, dan is het wel de ergonomie van alles wat met je zithouding te maken heeft. Ook een monitor speelt hierbij een niet te verwaarlozen rol. De ideale monitor kun je namelijk kantelen en draaien. Dit stelt je in staat om deze precies zo te zetten dat je je nek niet onnodig hoeft te draaien. Bovendien is het vaak handig om de monitor van links naar rechts te kunnen draaien. Bijvoorbeeld wanneer je een ander mee wilt laten kijken of wanneer je met twee schermen werkt.

 

Alles over aansluitingen op je monitor

 

Iets anders waar we zeker even apart bij stil moeten staan, zijn de aansluitingen op je monitor. Bij een monitor bestellen moet je erop letten dat deze de juiste aansluitingen heeft. In de meeste gevallen gaat het dan om:

  • HDMI-aansluiting: De HDMI-aansluiting is een van de meest bekende die er zijn. Tegenwoordig is het middels een HDMI-kabel mogelijk om tal van verschillende aansluitingen te maken. Je gaat een HDMI-aansluiting dan ook op de meeste monitoren gewoon tegenkomen. Ze verzorgen een hoogwaardige verbinding met andere apparatuur. Let er daarbij op dat er ook relatief moderne HDMI-versies zijn. Vanaf HDMI 1.4. Bij het maken van een verbinding met bijvoorbeeld een laptop moeten deze wel ondersteund worden. Dit met het oog op de best mogelijke kwaliteit.
  • DisplayPort-aansluiting: Een DisplayPort-aansluiting vind je in de meeste gevallen terug op Apple Macbooks en verscheidene gaming laptops. Op het moment dat je je monitor hier dus op wilt aansluiten, heb je zo’n DisplayPort-aansluiting nodig. Het is dan fijn om te weten dat dit heel goed mogelijk is. Er zijn tal van monitors te bestellen die deze aansluiting ondersteunen.
  • USB-c: Tot slot is er dan nog de welbekende USB-c aansluiting. Deze is anders dan de USB-aansluiting, aangezien deze met een type-C stekker werken. Het fijne van deze stekker is dat je met één snoer zowel beeld, geluid als ook data kunt uitwisselen. Het is bovendien zelfs mogelijk om er een smartphone mee op te laden. Zo is de USB-c aansluiting een vervanger van een groot aantal andere aansluitingen. Echter zijn er niet veel monitoren die deze USB-c aansluiting al hebben. Het is dus een echte bonus wanneer dit wel het geval is.

 

Al met al doe je er dus goed aan om voor jezelf te bepalen welke aansluitingen je nodig hebt. Daarbij is het slim om hier met een open blik mee om te gaan. Er bestaat namelijk altijd een kans dat je in de toekomst nog één van de nieuwere aansluitingstypen nodig gaat hebben. Ook al is dat nu nog niet het geval. Hoe meer aansluitingen er op je monitor zitten, hoe beter.

 

Advies over een twee schermen set-up

 

Wil je voor een twee schermen set-up gaan? Dan zijn er een aantal adviezen waar je rekening mee kunt houden. Deze zorgen voor een zo goed mogelijke set-up. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kies dezelfde monitoren
  • Minimaliseer de schermrand
  • Maak ze verstelbaar in hoogte

 

Deze adviezen helpen om er een zo toegankelijk, overzichtelijk en ergonomisch verantwoord mogelijke set-up van te maken. Je gaat er dan in lengte van jaren nog veel plezier aan beleven. Ben je op dit moment dus van plan om een monitor te bestellen? Gebruik de adviezen uit dit artikel dan en zorg ervoor dat je voor de volle 100% tevreden bent over jouw aankoop.

Twee Monitoren Aansluiten

Hulp na aankoop: monitoren

 

Bij de aankoop van een monitor komt veel kijken. Niet alleen bij het uitkiezen van de monitor zelf, maar ook zeker bij de periode die daar direct op volgt. Veel is namelijk bij de meeste mensen nog relatief onduidelijk.

 

Vandaar dat we bij deze dan ook stil staan bij de meeste gestelde vragen met betrekking tot de periode na de aankoop van een monitor. Zo weet je precies wat je allemaal te doen staat en krijg je alles op de juiste manier aan de praat.

 

Hoe installeer ik een tweede beeldscherm?

 

Heb je de monitor aangeschaft om deze als tweede beeldscherm te laten functioneren? Dan is het belangrijk dat je precies weet hoe je dit voor elkaar krijgt. Gezien wij veel van onze bezoekers hier reeds mee verder wisten te helpen, leveren we ook jou graag deze informatie aan. Een tweede beeldscherm installeren doe je aan de hand van een aantal stappen. Dit werkt als volgt:

  1. Monitor klaarzetten: Zet de monitor op de juiste plek en sluit de stroomkabel aan. Zo is de monitor klaar voor gebruik.
  2. Kies een aansluiting: Vervolgens kies je een aansluiting voor de monitor. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een HDMI, usb-C, DisplayPort of VGA aansluiting. Dit is uiteraard ook sterk afhankelijk van de aansluiting die zich op je laptop of desktop bevindt.
  3. Verbind je monitor via een kabel: In de derde stap verbind je de monitor met een kabel. Dit doe je via een directe verbinding. Potentiële alternatieven zijn een verbinding via een dock of Daisy Chaining.
  4. Navigeer naar beeldscherminstellingen: Via een rechtermuisklik op je bureaubladachtergrond krijg je de optie ‘Beelscherminstellingen’ aangeboden. Klik hierop.
  5. Beeldschermen identificeren: Hier zie je vervolgens op welke manieren de beeldschermen verdeeld zijn. Je kunt dit aanpassen. Vind je jouw nieuwe monitor nog niet terug? Klik dan op ‘detecteren’.
  6. Beeldschermweergave kiezen: Onder ‘meerdere beeldschermen’ kun je vervolgens aangeven hoe de weergave eruit komt te zien. Je kiest bijvoorbeeld voor het dupliceren van het scherm, het uitbreiden ervan of voor individuele weergave.

 

Na het doorlopen van deze stappen is het installeren van je tweede monitor voltooid. Je kunt er nu volledig gebruik van maken.

 

Hoe kalibreer ik mijn monitor?

 

Op het moment dat je een nieuwe monitor aanschaft, is deze niet altijd standaard gekalibreerd. Dat wil zeggen dat de kleuren op het beeldscherm niet per se goed overeenkomen met de werkelijkheid. Wanneer je werkt met foto’s of video’s is dit vrij onhandig.

 

Een foto of video op je beeldscherm ziet er dan heel anders uit dan in werkelijkheid het geval is. Gelukkig is het mogelijk om je monitor te kalibreren.

 

Windows

1. Navigeer naar beeldscherminstellingen.

2. Kies ‘geavanceerde beeldscherminstellingen’

3. Kies de aanbevolen resolutie. Deze staat aangegeven.

4. Klik op ‘kleurkalibratie’ en kies ‘volgende’.

5. Gebruik de aangegeven voorbeelden om de juiste instellingen te kiezen.

6. Doe hetzelfde voor de helderheid, contrast en de kleurbalans.

 

MacOS

1. Klik op ‘systeemvoorkeuren’ en navigeer naar ‘beeldschermen’ en daarna ‘kleur’.

2. Druk op ‘kalibreer’ en volg de ‘beeldschermkalibratie-assistent’.

3. Kies het juiste witpunt aan de hand van het voorbeeld.

4. Kies een naam voor het gekozen kleurprofiel.

 

Als het goed is merk je na het doorlopen van deze stappen een duidelijk verschil. De kleurkalibratie ligt nu heel dicht bij de werkelijkheid.

 

Hoe kies ik het beste beeldformaat voor mijn monitor?

 

Wanneer je kiest voor een monitor, is het niet alleen een kwestie van je voorkeursmerk nemen. Ook qua formaat is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Het is namelijk vrij onhandig wanneer je monitor veel te groot of veel te klein is.

 

Je loopt dan tegen allerlei verschillende problemen aan. Gelukkig zijn er dan ook bepaalde standaarden bekend. Deze standaarden geven een mooie inschatting van welke afmetingen geschikt zijn voor welke situaties. Het stelt je in staat om een keuze te maken aan de hand van praktijkkennis. Zodoende ga je nog lang plezier beleven aan je nieuwe monitor. Kies aan de hand van de volgende richtlijnen het beste beeldformaat in inch voor je monitor:

  • Zakelijk gebruik 22 (klein bureau), 24, 29, 34 (extra wijd)
  • Algemeen gebruik: 24
  • Gamen (professioneel) : 27, 29, 32, 34, 38, (49)
  • Design (professioneel): 27, 29, 32, (38)

 

Bepaal voor jezelf of deze richtlijnen voldoen aan jouw eigen idee. Zoals je ziet is er bij de meeste opties voldoende ruimte voor wat speling, gezien er meerdere afmetingen mogelijk zijn.

Beste Schermformaat Monitor

Hoe kies je een monitor met goede kleurweergave?

 

Indien je op zoek bent naar een monitor met een goede kleurweergave, dan is het zaak om met een aantal punten rekening te houden. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer je een designer, fotograaf of gamer bent. Een goede kleurweergave is dan essentieel voor optimaal gebruik. Daarbij zijn de volgende specificaties van belang:

  • Paneeltype
  • Helderheid
  • Kleurdiepte
  • Kleurprofiel
  • Dekking
  • Contrast + local dimming
  • Type HDR

 

In de praktijk komt het er vaak op neer dat het type HDR, de kleurdiepte en het paneeltype de grootste invloed hebben op de kleurweergave. Wil je dan ook een monitor met een optimale kleurweergave?

 

Dan doe je er waarschijnlijk goed aan om een HDR monitor met 10 bit aan kleurdiepte te kiezen. Bovendien is het dan aan te raden om te kiezen voor een optie met een IPS paneel. Wanneer je grafisch vormgever bent, komt daarbij ondersteuning voor Adobe RGB of DCI-P3 ook goed van pas.

 

Hoe kies je een verstelbare monitor?

 

Als er tegenwoordig iets belangrijk is om op te letten, dan is het wel de verstelbaarheid van een monitor. Rug- en nekproblemen zijn namelijk helemaal van deze tijd. Deze doen zich voor wanneer je langdurig op een verkeerde manier achter je monitor zit.

 

Met een verstelbare monitor is het goed mogelijk om dergelijke problemen te voorkomen. Maar hoe kies je nu de juiste verstelbare monitor? Om de juiste optie te vinden, kies je een monitor die de volgende eigenschappen heeft:

  • Verstelbaar in hoogte: Een goede monitor is verstelbaar in hoogte. Met enkele simpele handelingen zorg je ervoor dat de monitor iets lager of hoger komt te staan. In het ideale geval is de bovenkant jouw ooghoogte. Zo hou je je nek recht tijdens het kijken.
  • Te kantelen: Een andere optie is om de monitor te kantelen. Dit is vooral handig met betrekking tot lichtinval. Zo optimaliseer je de zichtbaarheid van datgene wat op het scherm te zien is.
  • Voet kun je draaien: Een draaibare voet maakt het toevoegen van een tweede scherm goed mogelijk. Bovendien is het ideaal bij het geven van presentaties. Een aanpassingsmogelijkheid die zeker niet mag ontbreken bij een goede monitor.
  • Pivot functie: Tot slot is er nog de pivot functie. Dit maakt het mogelijk om je monitor 90 graden te draaien. Ideaal wanneer je gaat programmeren of lange teksten moet lezen. Dit is lang niet altijd bij iedere verstelbare monitor inbegrepen.

 

Hoe los ik de ‘no input’ melding van mijn monitor op?

 

Je hebt een nieuwe monitor gekocht. Vervolgens ga je aan de slag om deze aan te sluiten. Echter krijg je een ‘no input’ melding. En het lukt je niet om deze weg te krijgen. Vaak komt dit voor bij het aansluiten van een tweede monitor. Er gaat dan iets mis in de verbinding tussen je desktop en de tweede monitor.

 

In principe zijn er dan 4 verschillende stappen te volgen die je geheid van de ‘no input’ melding afhelpen. Het gaat dan om de volgende stappen:

  1. Kabel controleren: Trek de aansluitkabel los en plug deze opnieuw in. Let goed op dat je dit in de juiste poorten doet. Een kabel die los zit, komt vaak voor. De oplossing is dan vrij simpel.
  2. Andere monitor gebruiken: Heb je een andere monitor in de buurt om mee te testen? Doe dit dan. Als deze ook niet werkt, dan gaat er iets mis in de desktop waarop je een tweede scherm probeert aan te sluiten.
  3. Videokaart controleren en updaten: Een verouderde videokaart wil nog weleens het probleem zijn. Kies ervoor om deze te updaten. Dit doe je via ‘apparaatbeheer’ > ‘beeldschermadapters’ > klikken op de grafische kaart > ‘eigenschappen’ > ‘stuurprogramma’s’ > ‘deïnstalleren’ > installeren nieuwe updates specifieke videokaart
  4. Poorten videokaart gebruiken: Heb je nu nog geen beeld? Dan gaat er in het moederbord waarschijnlijk iets mis. Het wordt nu zaak om deze te omzeilen. Dit doe je door je monitor direct te verbinden met de poorten van je videokaart.

 

Hoe pas ik de kleuren op mijn beeldscherm aan in Windows 10?

 

Wanneer je net een nieuwe monitor hebt gekocht, wil je uiteraard wel dat deze alle kleuren op de juiste manier weergeeft. Is dit niet het geval? Dan ga je aan de hand van het volgende stappenplan te werk om dit voor elkaar te krijgen:

  1. Kleuren aanpassen op de monitor zelf: Er zijn altijd knoppen beschikbaar op je monitor zelf die je de kleuren laten aanpassen. Probeer eerst dit eens uit, gezien het de makkelijkste manier is om de kleuren te veranderen.
  2. Helderheid aanpassen via Windows: Een andere optie is om de helderheid van Windows aan te passen. Dit doe je door naar instellingen te gaan en op ‘Systeem’ te klikken. Daar vind je de optie ‘Beeldscherm’ terug.
  3. Windows HD Color instellen: Bij een HDR monitor heb je de optie om van Windows HD Color gebruik te maken. Dit doe je door opnieuw naar ‘Beeldscherm’ te navigeren en vervolgens op Windows HD Color-instellingen te drukken. Daar vink je alle HDR opties aan.
  4. De kleurdiepte van je monitor wijzigen: Hoe meer kleurdiepte er is, hoe beter de kleurweergave. Opnieuw navigeer je naar ‘Beeldscherm’. Via ‘Geavanceerde beeldscherminstellingen’ druk je dan op ‘Display Adapter’. In het tab Adapter kies je vervolgens ‘Alle modi weergeven’. Kies de optie met de hoogste bits (waarschijnlijk 32-bit).
  5. Je driver updaten: De meest recente videokaart-driver optimaliseert de communicatie tussen een desktop en een tweede scherm. Update deze dan ook door weer naar ‘Display Adapter’ te navigeren, op ‘Eigenschappen’ te klikken onder Adapter type en vervolgens om ‘Stuurprogramma’s bijwerken’ te klikken onder het tabblad Stuurprogramma’s.

 

Hoe pas je de kleuren van je beeldscherm aan in MacOS?

 

Hetzelfde geldt voor het net aankopen van een nieuwe monitor waarop je gebruik maakt van MacOS. Ook daarin wil je er zeker van zijn dat de kleuren op de juiste manier aangegeven zijn. Volg voor het aanpassen van de kleuren van je beeldscherm in MacOS de volgende stappen:

  1. Instellingen monitor aanpassen: Het aanpassen van de instellingen op de monitor werkt op dezelfde wijze. Klik op een fysieke knop op je monitor om het menu erbij te pakken. Dit geeft je de mogelijkheid om zaken als helderheid, contrast en kleurtemperatuur aan te passen. Het is de makkelijkste manier om kleuren te veranderen.
  2. Ander kleurprofiel kiezen: Aan de hand van het kleurenprofiel bepaalt jouw Mac hoe de kleuren ingesteld zijn. Is dit niet naar je zin? Dan kun je deze vrij eenvoudig veranderen. Dit doe je door via het Apple menu te navigeren naar ‘Systeemvoorkeuren’. Kies vervolgens ‘Beeldschermen’ en klik op ‘Kleur’. Verander het kleurprofiel naar wens.
  3. Beeldscherm kalibreren: Via ‘Systeemvoorkeuren’ en vervolgens ‘Beeldschermen’ en ‘Kleur’ heb je de optie om op ‘Kalibreer’ te kiezen. Doe dit om aan de hand van handige stappen jouw beeldscherm optimaal gekalibreerd te krijgen.

 

Hoe pas je de resolutie van je beeldscherm aan in MacOS?

 

Naast allerlei manieren om kleuren aan te passen, wil er soms ook nog weleens onvrede zijn over de resolutie van het beeldscherm. Gelukkig zijn ook hier voldoende oplossingen voor. Ga aan de hand van het volgende stappenplan te werk:

  1. Klik op het Apple menu
  2. Kies ‘Beeldschermen’
  3. Kies naast de optie ‘Resolutie’ voor ‘Geschaald’
  4. Klik een van de resoluties uit de lijst aan

 

Je doet er goed aan om de verschillende opties qua resolutie uit te testen. Doe dit zowel voor tekst, foto’s als ook video. Het is over het algemeen namelijk zaak dat de resolutie optimaal is bij alle omstandigheden. Je hebt er namelijk weinig aan als je de resolutie iedere keer moet aanpassen als je van video’s naar het lezen van tekst switcht. Dan blijf je namelijk bezig.

 

Hoe sluit je een monitor aan op je Mac?

 

Het aansluiten van een tweede monitor op een Mac is een vrij populaire keuze. Dit geeft je een hoop extra ruimte wat beeld betreft. Ideaal wanneer je jouw Mac gebruikt om te werken of studeren. Ook voor gamers kan dit een gewenste uitkomst bieden.

In totaal zijn er 3 stappen te doorlopen om dit voor elkaar te krijgen. Dit gaat als volgt:

  1. Juiste kabels en adapters in huis halen: Het begint allemaal met het in huis halen van de juiste kabels en adapters. Zij gaan uiteindelijk namelijk de verbinding vormen tussen je Mac en je monitor. In principe is een usb-C of een Thunderbolt 3 aansluiting voldoende. Voor een oudere Mac die via HDMI of Thunderbolt 2 werkt, heb je een adapter nodig.
  2. Monitor aansluiten op Mac: Sluit alle kabels en adapters aan. Let er daarbij op dat de monitor ook aangesloten is op de stroomkabel. Via systeemvoorkeuren en beeldschermen heb je de optie om het scherm dan te dupliceren of uit te breiden. Voorkeuren qua scherminstellingen verschillen per persoon.
  3. Checken of juiste poort is ingesteld: Tot slot check je nog even of de juiste poort wel is ingesteld. Dit doe je op het moment dat de monitor niet direct beeld geeft. Loop via de knoppen onderop de monitor na op welke video uitvoerkanaal de monitor staat. Door deze aan te passen, ontstaat er wel beeld.
Monitor Connecten Mac

Hoe stel je de helderheid van een monitor in?

 

De helderheid van een monitor instellen is essentieel om voor een juiste schermweergave te zorgen. Wanneer de helderheid namelijk te hoog is, is het scherm te fel. Een te lage helderheid zorgt dan logischerwijs voor een donker scherm. Hier is alles niet duidelijk op af te lezen. Pas de helderheid van de monitor aan voor een optimale weergave. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, afhankelijk van het type apparaat dat je hebt:

  1. Via monitor: Bij de meeste monitoren kun je met een fysieke knop op het scherm de helderheid aanpassen. Dit is de makkelijkste optie. Via een Windows laptop doe je dit met een zonnetje icoontje op het toetsenbord.
  2. Windows desktop: Een andere mogelijkheid is via de Windows desktop. Dit doe je wanneer stap 1 onvoldoende effect heeft gehad. Navigeer naar het menu van je grafische kaart (Intel, NVIDIA of AMD). Klik vervolgens op Display/Bureaubladkleurinstellingen om wijzigingen te doen.
  3. MacBook of iMac: Bij een MacBook of iMac kies je ‘Systeemvoorkeuren’, ‘Beeldschermen’ en vervolgens ‘Standaard voor beeldscherm’. Hier pas je eenvoudig de helderheid aan met de aangegeven slider. Doe dit totdat de helderheid van de nieuwe monitor volledig naar wens is.

 

Hoe voorkom je vermoeide ogen als je met de computer werkt?

 

Wanneer er niets anders op zit dan dat je voor langere periodes achter elkaar achter de computer moet zitten, dan willen vermoeide ogen nog weleens voorkomen. Je ogen zijn dan zolang gefocust op het licht dat van het scherm af komt, dat je een bepaald vermoeid gevoel bekruipt.

 

Dit ligt aan het feit dat de spieren in je ogen te lang belast zijn. Het is dan aan te raden om je aan een aantal tips te houden. Deze voorkomen dat je veelvuldig met vermoeide ogen te maken krijgt.

 

Pas de 20-20 regel toe: De 20-20 regel toepassen, is een goede manier om je ogen voldoende rust te geven. De 20-20 regel houdt namelijk in dat je na iedere 20 minuten van continu naar het scherm staren, 20 seconden ergens anders naar kijkt. Let op dat dit dan iets moet zijn met een diepte van minimaal 6 meter. Dit geeft je ogen de kans om te resetten. Ze passen dan kortstondig even aan de veranderde omstandigheden aan. Door dit periodiek vol te houden, blijven je ogen gezond.

 

Verminder helderheid: Een ander hulpmiddel is om de helderheid van je monitor te verminderen. Hoe hoger de helderheid namelijk is, hoe sneller je ogen vermoeid raken. Hetzelfde geldt voor het contrast.

 

Filter blauw licht: Blauw licht verbetert de leesbaarheid. Echter gaat dit wel ten koste van je ogen. Bovendien leidt het mogelijk tot slaapproblemen en hoofdpijn. Begint het donker te worden? Filter dan het blauwe licht van je scherm.

 

Zorg voor voldoende vochtigheid: Wanneer de ruimte waarin je je bevindt te droog wordt, worden je ogen sneller moe. Bovendien neemt ook je zicht dan af. Een luchtbevochtiger biedt een bekwame oplossing.

 

Kies een monitor met trillingsvrije technologie: Trillingen bepalen bij veel monitoren de helderheid en het veranderen van beelden. Dit is extra vermoeiend voor de ogen. Een monitor die hier geen gebruik van maakt, laat je ogen dan ook minder hard werken.

 

Hou de kijkafstand in de gaten: Iedere monitor komt met een specifieke aanbevolen kijkafstand. Hou je hier altijd aan om het je ogen zo comfortabel mogelijk te maken.

 

Hoeveel energie verbruikt je monitor?

 

Aangezien een monitor uiteraard op elektriciteit werkt, verbruikt deze ook energie. Echter zijn de verschillen in energiegebruik per monitor soms aardig groot. Wanneer je dus op zoek bent naar een energiezuinige optie, doe je er goed aan om met een aantal zaken rekening te houden. Het energielabel is hierbij de belangrijkste.

 

Energielabels lopen uiteen van A tot G. A is hierbij het meest zuinig. Een monitor met energielabel C verbruikt gemiddeld 12.8 kWh per 1000 uur gebruik. Voor energielabel F bedraagt dit al 21.1 kWh per 1000 uur.

 

Factoren die hierbij een rol spelen, zijn bijvoorbeeld het vermogen van de monitor en de grootte van het scherm. Hoe groter deze zijn, hoe meer energie de monitor ook verbruikt. Tot slot hebben sommige monitoren energiebesparende functies. Daarmee gaat de helderheid bijvoorbeeld omlaag of omhoog aan de hand van omgevingslicht.

 

Bespaar bovendien zelf ook energie door je monitor altijd helemaal uit te schakelen en niet op de slaapstand te zetten.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de leukste kortingen. Speel ook mee voor prijzen!


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!