Sata SSD schijven

  • Gepubliceerd op 6 september 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022

Solid State-schijven (SSD’s) hebben de afgelopen jaren een lange weg afgelegd: in snelheid, capaciteit en prijs. Dat gezegd hebbende, hoewel bijna elk SSD veel sneller is dan elke harde schijf, zijn niet alle SSD’s gelijk gemaakt – bij lange na niet. SSD-interfaces zijn de laatste tijd enorm geëvolueerd.

Sata Ssd Schijven

Upgrade je een laptop of desktop?

 

Allereerst wat context over het verschil tussen interne en externe SSD’s. Het meeste van wat je moet weten, blijkt uit de naam. “Intern” betekent dat de schijf in een desktop of laptop wordt geplaatst, terwijl “extern” betekent dat deze via een kabel op een computer wordt aangesloten.

 

Externe SSD’s zijn schijven met hun eigen stand-alone behuizingen, die via een USB-kabel of (minder vaak) een Thunderbolt 3-kabel op jouw laptop of desktop kunnen worden aangesloten. Meer informatie over de Thunderbolt SSD.

 

De meeste zijn gemaakt voor draagbaarheid. Gemiddeld ligt het hogere bereik van het sequentiële snelheid dat je van Thunderbolt 3.0 mag verwachten, in het bereik van 2.500 megabytes per seconde (MBps) voor lezen en 2.000 MBps voor schrijven. Voor USB zal de bandbreedte in de echte wereld rond de 1.000 MBps uitkomen, zelfs met USB 3.1 Gen 2.

 

Interne SSD’s zijn ingewikkelder. Je ziet ze in drie fysieke vormen: (1) 2,5-inch schijven, (2) M.2-schijven en (3) add-in-board (AIB) SSD’s. Binnen die drie fysieke vormen zijn echter enkele cruciale variaties. M.2-schijven en AIB SSD’s dragen gegevens over tussen de schijf en de computer via een van de twee bustypen: dezelfde seriële ATA-bus die wordt gebruikt door 2,5-inch schijven, of de PCI Express-bus, waarvan de banen en paden ook kunnen worden gebruikt door andere hardware, zoals grafische kaarten.

 

Wanneer je een interne SSD koopt om een laptop te upgraden of uit te breiden, moet je eerst uitzoeken wat jouw laptop daadwerkelijk kan accepteren: alleen een 2,5-inch SATA-schijf? Heeft het een M.2-sleuf? Welke lengte van de M.2-schijf is er en met welk bustype? Als je een laptop upgrade, heb je in de meeste gevallen de optie om alleen de interne schijf te vervangen, niet om een ​​nieuwe toe te voegen.

 

Als je de informatie niet van tevoren van internet of van de fabrikant kunt krijgen, moet je (in de meeste gevallen) je laptop openen om te zien of je opslagruimte hebt die kan worden geüpgraded. (Tenminste, als je het überhaupt kunt openen.) Met laptop upgrades heb je doorgaans veel minder flexibiliteit dan het upgraden van een desktop; jouw enige optie is wellicht het kopen van een schijf met een grotere capaciteit dan de bestaande schijf, aangezien je waarschijnlijk maar één M.2-sleuf of 2 hebt. 5-inch bay om mee te werken.

 

Voor een desktop hangt de juiste SSD om te kopen veel meer af van wat je doet en wat het doel is. Als je vanaf het begin een nieuwe pc bouwt, wil je tegenwoordig zeker een interne M.2 of 2,5-inch SATA SSD als opstartschijf.

 

Een 2,5-inch SATA-schijf heeft misschien alleen zin als je upgrade of bouwt vanaf oudere hardware; bijna alle nieuwe moederborden hebben nu ten minste één soort M.2-slot, en deze drives besparen veel ruimte in compacte pc-builds. Als je een SSD installeert als secundaire schijf, kun je waarschijnlijk kiezen tussen 2,5 inch of M.2.

 

Sata SSD schijf kopen

 

SATA (of Serial Advanced Technology Attachment), geïntroduceerd in 2003, is de standaard interface voor de meeste harde schijven voor desktops en laptops. Ze worden SATA-harde schijven genoemd, maar het zijn eigenlijk roterende harde schijven met draaiende schijven en een bewegende naald die gegevens naar opeenvolgende sectoren op elke schijf schrijft. SATA-harde schijven zijn ongelooflijk snel in vergelijking met hun voorganger, de PATA-harde schijf, en kunnen naar de schijf schrijven met een interface snelheid van 6 Gb / s met een doorvoersnelheid van 600 MB / s.

 

Een enkele schijf kan variëren van 500 GB tot 16 TB en is beschikbaar tegen lagere kosten dan alle andere schijftypen die hier worden besproken. Het zijn goede schijven als je veel goedkope opslag nodig hebt en geen extreem hoge lees- of schrijfbewerkingen nodig hebt.

 

Omdat gegevens fysiek naar een schijf worden geschreven, kunnen ze ook gefragmenteerd raken, wat betekent dat verschillende sectoren over verschillende delen van de schijf kunnen worden verspreid, waardoor de schijf langzamer wordt. Ze zijn ook kwetsbaar voor schokken en plotselinge bewegingen, aangezien er bewegende onderdelen in elke schijf zitten, waardoor ze een slechte keuze zijn voor laptops.

 

SATA SSD’s hebben een betere hardwarecompatibiliteit. Als je een SATA SSD aanschaft, werkt deze vrijwel gegarandeerd met elke desktop- of laptopcomputer die je nu hebt – zelfs als die computer tien jaar oud is.

 

SATA SSD’s hebben slechtere relatieve prestaties. Op het moment van schrijven is SATA 3.0 de meest voorkomende vorm van SSD, die een theoretische overdrachtssnelheid heeft van 6 Gb / s (750 MB / s). Maar vanwege enige fysieke overhead die optreedt bij het coderen van de gegevens voor overdracht, heeft het in feite een praktische overdrachtssnelheid van 4,8 Gb / s (600 MB / s).

 

Hoewel 600 MB / s behoorlijk snel is, komt het lang niet in de buurt van de overdrachtsnelheden die worden aangeboden door PCIe SSD’s.

 

Dat gezegd hebbende, SATA SSD’s zijn meer dan snel genoeg voor gewone thuisgebruikers – om te illustreren hoe snel het is, een SATA SSD kan elke seconde een hele CD aan gegevens overbrengen.

 

SATA SSD’s zijn meestal goedkoper. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste punt voor de meeste thuisgebruikers. De waarheid is dat het prijsverschil tussen SATA en PCIe SSD’s aanzienlijk is — bijna net zo groot als het prijsverschil tussen SSD’s en HDD’s.

 

Hoewel beide schijven SSD’s zijn en exact dezelfde capaciteit hebben, is de SATA SSD bijna de helft van de prijs van de PCIe SSD. Dit geldt over de hele linie: SATA SSD’s zijn goedkoper dan PCIe SSD’s.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de leukste kortingen. Speel ook mee voor prijzen!


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!