Slaapt jouw kindje veilig? Natuurlijk heb je de babykamer voorzien van alles wat jouw baby nodig heeft voor een goede en veilige nachtrust. Zoals een babyfoon, een mooi ledikantje en een nachtlampje. Maar heb je ook gedacht aan andere veiligheidsmaatregelen?
Een veilige slaaphouding voor jouw baby
Totdat jouw kindje 12 maanden is wordt een rugligging aangeraden. Dat geldt niet alleen s’ nachts, maar ook overdag tijdens de korte slaapjes. Baby’s die op hun rug slapen hebben een verminderde kans op overlijden door wiegendood.
Pas wanneer jouw kindje goed op de rug en weer terug op de buik kan rollen, hoef je dit niet meer te corrigeren. Ook een zijligging wordt bij kleine kindjes niet aangeraden vanwege verstikkingsgevaar. Daarnaast rolt een kindje vanuit een zijligging veel sneller op de buik dan wanneer het op de rug ligt.
Mag een baby in het bed van zijn ouders slapen?
Baby’s moeten bij voorkeur in hun eigen bed slapen. Het kindje meenemen naar jouw eigen bed is dan ook niet veilig. Zeker niet voor kindjes die jonger zijn dan 4 maanden. Ook baby’s die te vroeg zijn geboren of een te laag lichaamsgewicht hebben kun je het beste in hun eigen bed laten slapen. Je kunt de ledikant het eerste jaar wel in je eigen slaapkamer zetten.
Baby op jouw slaapkamer laten slapen? Bekijk hier de veiligste co-sleepers.
Eventueel kun je ook een wiegje of een co-sleeper gebruiken. Deze zijn 100% veilig. Dit heeft zowel een veilige als een praktische functie. Wanneer je jouw baby s’ nachts moet voeden, hoeft de van het gezin daar geen last van te hebben. Daarnaast kun je jouw kindje makkelijker in de gaten houden wanneer het in dezelfde slaapkamer slaapt als jij.
Veilig slapen in het ledikant of de wieg
Veilige ledikanten voor baby’s zijn luchtdoorlatend. De zijwanden zijn dan ook altijd open en voorzien van spijlen met een maximale breedte van 6 centimeter. Zo voorkom je dat jouw kindje met zijn hoofd vast komt te zitten als het groter is. Een veilige baby bed bevat alleen een goed matras. Gebruik in geen geval losse dekentjes en vermijd knuffels in de ledikant.
Ledikant of wieg kopen? Bekijk hier de meest veilige baby ledikanten.
Jouw baby slaapt veilig zonder kussen. Leg ook geen nekrollen of andere beschermers in de ledikant. Jouw kindje kan hier makkelijk in verstrikt raken. Ook kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan. In een ledikant gebruik je ook geen dekbed.
Matras kopen voor een ledikant? Bekijk hier de beste baby matrassen.
Hoe maak je een ledikant voor een baby goed op?
Zoals hierboven al aangegeven gebruik je in een babybed geen dekbed en ook geen kussen. Daarmee voorkom je warmtestuwing. Pas als jouw kindje 24 maanden oud is kun je nadenken over het gebruik van een dekbed. Je kunt het beste een babyslaapzak gebruiken.
Slaapzak voor de baby kopen? Bekijk hier de beste slaapzakken voor baby’s.
In een slaapzak is de bewegingsruimte voor jouw kindje beperkt. Zo kan de baby veilig slapen zonder dat het met zijn hoofdje onder de dekens belandt. Iets dat je met het oog op verstikkingsgevaar of zuurstoftekort altijd wilt voorkomen. Zowel s’ nachts als overdag.
Als je liever geen slaapzak voor baby’s gebruikt, kun je de ledikant ook opmaken tot halverwege het bedje. De voeten van het kindje mogen de achterzijde van het bed net raken. Gebruik een enkele deken met een laken en zorg ervoor dat deze stevig is ingestopt.
Baby dekentje kopen? Bekijk hier de beste baby dekentjes voor in de wieg.
Wat is een goede kamertemperatuur voor de babykamer?
Als je wilt dat jouw kindje veilig slaapt is ook een goede kamertemperatuur van groot belang. De meest ideale temperatuur voor de kamer van jouw baby varieert van 16 tot 18 graden. Dit kun je handmatig controleren door te voelen hoe warm de rug van jouw kindje is. Eventueel kun je ook gebruik maken van een babyfoon met temperatuurweergave.
Babyfoon kopen? Dit zijn de beste babyfoons met temperatuurweergave.
Naast een aangename kamertemperatuur kan jouw baby ook veilig slapen als er voldoende ventilatie is. Ventileer de ruimte zoveel mogelijk als jouw kindje niet in de babykamer is. Wanneer jouw kleintje slaapt kun je eventueel de roosters van het raam op een kier zetten.
Checklist: zo slaapt jouw kindje comfortabel en veilig
- Gebruik een babyslaapzak of maak het ledikantje op met een deken en een laken;
- Gebruik een kwalitatief goed babymatras dat goed past;
- Plaats géén kussens of andere losse elementen in de wieg of het ledikantje;
- De ruimte tussen de spijlen van het ledikantje mogen niet breder zijn dan 6 cm;
- Gebruik een co-sleeper als je jouw baby bij jou op de slaapkamer wilt laten slapen;
- Ventileer de ruimte goed wanneer de baby niet slaapt of op de babykamer is;
- Zorg voor een optimale kamertemperatuur van 16 tot 18 graden;
- Houd de babykamer rookvrij;
- Sta geen huisdieren toe in de babykamer;
- Jouw baby moet tot en met 24 maanden bij voorkeur op zijn rug slapen;
- Plaats de ledikant niet direct bij een raam met luxaflex, gordijnen of koordjes;
- Gebruik een babyfoon met camera om jouw kindje in de gaten te kunnen houden.
Kind moet veilig slapen
De eerste 6-12 maanden van hun leven is het het veiligst voor baby’s om in een ledikant naast het bed van een ouder te slapen. Samen slapen is wanneer ouders op hetzelfde oppervlak slapen als hun baby’s liggen.
leg je baby de eerste 6 maanden op zijn rug te slapen, in een bedje in dezelfde kamer als jij. houd het hoofdje van je baby onbedekt – het dekentje mag niet hoger dan de schouders worden weggestopt. als je de baby in een draagdoek of draagzak draagt, bedek het hoofd dan niet met het draagdoekmateriaal of met een mousseline.
Met andere woorden, beddelen is een manier van samen slapen. Maar het is geen gezonde gewoonte: De overheidssite waarschuwt voor het delen van bedden omdat het het risico van een baby op wiegendood verhoogt. Uiteindelijk bestaat er niet zoiets als veilig bed delen, en moet je nooit met je baby in bed slapen.
Met je kinderen in hetzelfde bed slapen (samen slapen) is een beslissing van de ouders, geen medische beslissing. Over het algemeen wordt beddelen niet aanbevolen, omdat dit voor veel ouders een slechte nachtrust tot gevolg heeft. Als je eenmaal begonnen bent, is het ook een moeilijke gewoonte om te doorbreken. Denk dus goed na voordat je jouw kind bij jou laat slapen.
Er zijn momenten waarop je nooit samen met uw baby mag slapen, vanwege het verhoogde risico op wiegendood. Dit is het plotselinge en onverwachte overlijden van een baby waar geen oorzaak voor gevonden kan worden. Een van de meest risicovolle dingen die je kunt doen, is in slaap vallen op een bank of in een fauteuil met je baby.