Slaaptraining voor jouw kind

 • Gepubliceerd op 28 mei 2021
 • Bijgewerkt op 21 maart 2022
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Slaaptraining voor jouw kind

Slaaptraining voor jouw kindje of baby is belangrijk. Dat is vaak al nodig vanaf een leeftijd van 4 maanden. Jouw kind heeft training nodig als je merkt dat er slaapproblemen ontstaan. Zoals het voortdurend in slaap moeten wiegen of niet willen slapen na een voedingsbeurt. Slaaptraining is niet zo moeilijk als je misschien dacht. Wij geven je graag wat tips.

 

Wat is slaaptraining voor baby’s en kinderen?

 

Slaaptraining zorgt ervoor dat jouw baby in slaapt leert vallen zonder hulp van jou. Zoals bijvoorbeeld wiegen of optillen. Bijvoorbeeld als jouw kindje niet wil slapen na een voeding of als het s’ nachts wakker wordt. Slaap speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van jouw baby.

 

Daarom wil je er als ouder alles aan doen om je baby zo goed mogelijk te laten slapen. Slaaptraining voor kinderen is eigenlijk een doorlopend proces. Een goede basis is daarvoor essentieel. Zoals een fijne babykamer waarin jouw kindje zich veilig voelt. Bijvoorbeeld met een nachtlampje of een babyfoon met ingebouwde slaapliedjes.

 

Babyfoon met slaapliedjes kopen? Dit zijn de beste babyfoons met slaapliedjes.

Slaaptraining Voor Het Kind

Een goede voorbereiding op de slaaptraining van jouw kindje

 

1. Bedtijd routine

 

Zorg voor een rustgevende bedtijd routine. Daarmee kun je al beginnen als jouw baby 3 tot 4 maanden oud is. Dit vormt een goede basis die de slaaptraining makkelijker maakt.

 

2. Verschil tussen dag en nacht

 

Leer jouw baby het verschil tussen dag en nacht. Daar kun je al zo vroeg mogelijk mee beginnen. Bijvoorbeeld door overdag de gordijnen open te houden en te spelen tussen de slaapjes door. Houd de lichten s’ nachts juist gedimd en praat op een zachte toon. Bijvoorbeeld tijdens het voeden van jouw kindje of tijdens het verschonen van de luier.

 

Dimbaar nachtlampje kopen? Dit zijn de beste babykamer nachtlampjes.

 

3. Samen slapen

 

Laat jouw kindje de eerste 6 maanden op jouw kamer slapen. Slapen op dezelfde kamer versterkt het slaapritme maar vermindert ook het risico op wiegendood.

 

Co-sleeper voor de baby kopen? Dit zijn de beste co-sleepers voor baby’s.

 

Op welke leeftijd kun je beginnen met slaaptraining?

 

Rond de leeftijd van 3 tot 6 maanden zul je merken dat je kleintje langer slaapt en minder voedingen nodig heeft. Dit is ook het moment waarop je het slaappatroon van jouw baby ontdekt. Natuurlijk kun je al de nodige voorbereiding treffen zoals hierboven beschreven.

 

Als jouw baby 6 maanden oud is kun je beginnen met de slaaptraining. Met de verschillende methodes kun je specifieke problemen aanpakken. Zoals ’s nachts wakker worden of niet kunnen slapen zonder jouw aanwezigheid. Wat zijn de beste slaaptrainingen voor baby’s?

 

Wat zijn de beste slaap trainingsmethoden voor baby’s?

 

Er zijn verschillende slaap trainingsmethodes die je kunt toepassen. Sommige technieken werken bijvoorbeeld het beste bij een kindje dat ’s nachts wakker wordt en niet meer in slaap valt. Andere methoden zijn geschikt om baby’s te helpen bij het in slaap vallen zonder dat de ouders aanwezig zijn in de babykamer. Elke training moet je consequent toepassen.

 

1. Oppakken en neerleggen

 

Dit is een zachte slaap trainingsmethode die vooral geschikt is voor baby’s die moeite hebben om tot rust te komen of ’s nachts vaker wakker worden. Pak jouw kindje op als het huilt. Troost de baby met geruststellende woordjes en geluidjes.

 

Geef jouw baby op deze momenten geen extra voeding die moet fungeren als troostmiddel. Als jouw kindje tot rustig is gekomen leg je de baby weer neer. Je kunt de babykamer nu verlaten. Deze methode kun je herhalen zodra jouw kleintje wakker wordt.

 

2. In de babykamer blijven

 

Deze slaap trainingsmethode is geschikt voor wat oudere kindjes die niet in slaap kunnen komen na het voeden. Jouw kindje moet wel oud genoeg zijn om te begrijpen dat je ook in de kamer bent wanneer je hem of haar niet oppakt. Zeg jouw kindje welterusten en blijven eventjes in de babykamer. Je kunt bijvoorbeeld naast het bed gaan zitten met een stoel.

 

Stoel voor in de babykamer kopen? Dit zijn de leukste babykamer stoelen.

 

Vermijd oogcontact maar houd bijvoorbeeld het handje van jouw kleintje vast. Als je kindje tot rust is gekomen neem je weer plaats op de stoel. Net zolang tot het kindje in slaap valt. De stoel kun je elke dag iets verder bij het babybedje vandaan zetten.

 

3. No cry slaaptraining

 

Deze slaap trainingstechniek is bedoeld om kindjes vanaf 12 maanden in slaap te laten vallen als jij niet in de kamer bent. Als je jouw kindje naar bed hebt gebracht zeg je dat je zo nog terugkomt voor nog een nachtkusje. Verlaat de babykamer maar kom bijna onmiddellijk weer terug.

 

Een halve minuut is lang genoeg. Deze handeling kun je 3 tot 4 keer herhalen. Als je belooft dat je terugkomt voor meer, stelt jouw kindje dit gerust. Je komt immers écht terug. Houd dit vol tot op het moment dat jouw kindje in slaap valt.

 

Welke factoren hebben invloed op de slaap van jouw baby?

 

Slaaptraining voor het kind is niet altijd makkelijk. Ziek zijn, koorts of tandjes die doorkomen kunnen ervoor zorgen dat je de slaaptraining even moet uitstellen tot alles weer normaal is.

 

De hoeveelheid slaap die jouw kindje nodig heeft verschilt van baby tot baby. Ook de leeftijd speelt hier een rol in. Jouw baby laten slapen volgens zijn of haar natuurlijke slaapritme is belangrijker dan je vasthouden aan de specifieke slaap hoeveelheden van jouw kindje.

 

Factoren die ook invloed kunnen hebben op de slaap van jouw baby zijn:

 • Jouw kindje is verkouden, heeft koorts of moet hoesten. Dit maakt het voor een baby moeilijk om in slaap te komen. Kindjes kunnen hierdoor s’ nachts wakker worden.
 • Groeispurten komen voor in de eerste 4 levensmaanden. Als je daardoor extra voedingen geeft, kan dit het slaappatroon van jouw baby onderbreken.
 • Als jouw baby of peuter tandjes krijgt kan dit zorgen voor onrustige nachten door pijn.
 • Verlatingsangst komt voor in de leeftijd van 6 maanden tot en met 3 jaar . Natuurlijk kan dit de nachtrust van jouw baby beïnvloeden. Toch hoort het bij de normale emotionele ontwikkelingsfase van kinderen.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën