Specificaties van een laptop

Veel mensen begrijpen niet wat de termen CPU’s, RAM en harde schijven inhouden. Als je echter op zijn minst wat basiskennis hebt over de specificaties van een laptop, dan helpt dat enorm bij de aanschaf van een nieuwe laptop. Je weet immers precies wat je nodig hebt.

Specificaties laptops

Maar met zoveel specificaties is het lastig om te bepalen wat een goede laptop is en wat niet. Je moet afwegen wat je nodig hebt tegen de juiste prijs. Je wilt wel de juiste keuze maken. Zorg ervoor dat de nieuwe laptop de juiste specificaties heeft.
 
Met een reeks acroniemen van CPU en RAM tot SSD, wordt het soms best verwarrend. Het belangrijkste om te overwegen, je een laptop gaat bestellen is: waar ga je hem voor gebruiken
 
Een laptop die in de basis goed doet, kost €600 – €800. Het is niet echt nodig om meer uit te geven, tenzij je op zoek bent naar een laptop voor specialistische toepassingen, zoals een laptop voor videobewerking of gaming laptop.

Laptop processor

Een belangrijke functionaliteit is de CPU. Voor het grootste deel zijn Intel CPU’s verkrijgbaar in 3 opties. i3, i5 + i7 (er zijn er nog meer, maar meestal is het een van deze drie). Ze zijn laag, midden en hoog, in dezelfde volgorde. Je hebt ook CPU’s van een ander merk, namelijk van AMD.
 
Zonder die specifieke CPU op te zoeken, is er nog iets anders dat de productcode ons vertelt. Het getal na de ‘-’ geeft de CPU-generatie aan. Intel brengt normaal gesproken elk jaar een reeks nieuwe generaties CPU’s uit. Dit is i5-8 – een 8e generatie CPU. Intel brengt net hun 10e generatie CPU’s uit.
 
Hier is niet per se iets mis mee. Hoewel het vroeger zo was dat de CPU-technologie van het ene jaar op het andere grote sprongen maakte, is dit al een tijdje niet meer het geval. Het is onwaarschijnlijk dat de meeste gebruikers een verschil merken tussen een CPU-chip uit 2017 en 2019.

grafische videokaart

Beste grafische videokaarten van 2024

Compleet overzicht van de beste grafische videokaarten van 2024.

Bekijk grafische videokaarten
grafische videokaart

AMD of Intel processor

Over het algemeen merk je dat de meeste laptops worden geleverd met een AMD- of een Intel-processor. Deze merken maken processoren binnen elk budget. Het is zeker de moeite waard om hier goed naar te kijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat je ermee wilt bereiken. Een gaming laptop heeft nou eenmaal een hogere generatie CPU nodig, wat gaat resulteren in een hogere prijs.
 
Intel’s Celeron/Pentium-processoren zijn goedkoper, maar ze bieden langzamere prestaties. Ze zijn prima voor browsen en e-mailen. Met de Intel i3-, i5-, i7- en i9-processoren worden ze krachtiger en duurder naarmate je de lijst doorloopt. De i3 is prima voor weinig gebruik, terwijl een i9-processor is voor degenen die de meest veeleisende apps gebruiken die er zijn.
 
Aan de andere kant heb je AMD, de concurrent van Intel, wel voor een iets lagere prijs. Voor browsen, streamen en notities maken is een laptop met een AMD A-, FX- of E-serie processor perfect. Maar voor iets dat zal concurreren met een Intel i5 of i7, is het de AMD Ryzen 4000-serie die gelijkwaardig is.
 

RAM en opslag

De RAM van een laptop wordt gebruikt om data tijdelijk op te slaan, en wordt constant overschreven met alles waar een laptop op dat moment mee te maken heeft. Het wordt niet aangeraden om een laptop te kopen wat minder dan 4 GB heeft.
 
Streef indien mogelijk naar 8 GB, zoals de meeste laptops hebben. De opslag wordt vermeld als 256 GB SSD. Opslag is de permanente ruimte die beschikbaar is voor de laptop, dus dat omvat alle opgeslagen bestanden. Een deel van die ruimte wordt gevuld met het besturingssysteem.
 
Ben je van plan om een laptop te gebruiken voor surfen op het web, dan raden we minimaal 256 GB aan. Als je van plan bent veel muziek, video of foto’s op de laptop op te slaan, overweeg dan een tweede (harde) schijf, puur voor opslag te gebruiken of deze bestanden in de cloud op te slaan met OneDrive, iCloud, Dropbox of iets dergelijks.
 

SSD van een laptop

De SSD is belangrijk voor de prestaties van een laptop. Dit betekent dat het een schijf is zonder bewegende delen, en een stuk sneller dan ouderwetse harde schijven. We raden je aan om tegenwoordig altijd een laptop met een SSD te kopen. Het snelheidsverschil tussen een SSD en een HDD is zo groot dat er niet echt een kostenbesparing is die de moeite waard is om op tijd te besparen. Let op – er is hier een valkuil – je zult zien dat sommige laptops worden vermeld als “Hybride SSD”. Dit is niet hetzelfde als een SSD.
 

Grafische kaarten

Een grafische videokaart is belangrijk als je gaat gamen. Ga je internetten of e-mailen? Dan merk je geen verschil. Je zult zien dat de meeste schermen tegenwoordig aan deze specificaties voldoen. Wanneer je naar de duurdere laptops gaat, zie je mogelijk ‘Ultra HD’, wat betekent dat het een 4K-scherm is. Een scherm als dit is waarschijnlijk overkill op een laptop. Als je een PC koopt met een grote 24″+ monitor, dan zul je hier het verschil gaan merken.
 

Batterijduur laptops

Deze is iets meer vanzelfsprekend, je wilt een laptop die lang meegaat! Voor degenen die een grote, krachtige gaming-laptop willen die op een bureau blijft staan, is dit geen probleem. Maar voor degenen die op zoek zijn naar een laptop die een dag vol colleges mee moet gaan, is dit wel belangrijk.
 
Lees beoordelingen van derden om een ​​echt idee te krijgen van hoe lang de laptop meegaat, en let in het algemeen op laptops met een batterijduur van 8 uur of meer.

kortingscodes ontvangen   Nieuwste adviezen