Thunderbolt externe SSD

  • Gepubliceerd op 16 juli 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022

Dus, je bent van plan om een externe SSD te kopen voor je computer. Natuurlijk moet je dan weten welke kenmerken van een SSD je het meeste waar voor je geld bieden.

 

Tegelijkertijd moet je ook rekening houden met je behoeften (Waar ga ik mijn SSD voor gebruiken?) en welke interface je het beste kan gebruiken. De twee meest voorkomende interfaces voor externe SSDs die op de markt beschikbaar zijn, zijn USB en Thunderbolt. Wat je moet je allemaal weten over de verschillen en is een Thunderbolt externe SSD iets voor jou? Lees het hier.

Thunderbolt Ssd

Wat is USB?

 

Universal Serial Bus (USB) is de meest voorkomende interface voor externe SSDs die je tegenwoordig vindt voor computers. Het is een standaard op de meeste oude Macs en nieuwe PCs sinds de late jaren 1990, en is sindsdien verschillende keren aangepast geweest en geüpdatet.

 

De twee meest voorkomende implementaties die vandaag de dag in gebruik zijn, zijn USB 2 en USB 3. USB 2 en USB 3 zijn soms opgenomen in dezelfde computer of zelfs dezelfde SSD. 

 

Het grote verschil dat je als gebruiker ziet, zijn de snelheidsverbeteringen. USB 2 haalt een maximum van 480 Mb per seconde, terwijl USB 3.0 een datasnelheid heeft tot 5 GB per seconde (dat is meer dan 10 keer zoveel!). USB 3.1 is de allernieuwste versie – deze werd vanaf 2015 op computers geïnstalleerd. USB 3.1 verdubbelt de maximale gegevensoverdrachtsnelheid van 5 GB per seconde tot 10 GB per seconde.

 

In de praktijk werken de meeste harde schijven echter veel langzamer dan dat. De snelheid waarmee je bestanden kunt overdragen hangt af van de zwakste schakel. Dus, ook al kan de USB aansluiten tot 10 GB per seconde aan data overbrengen, merk je daar niks van als je harde schijf maar 3 GB per seconde kan verwerken.

Thunderbolt Ssd Kopen

Wat is Thunderbolt?

 

Thunderbolt is een snelle interface ontwikkeld voor dataoverdracht voor onder andere SSDs, gemaakt door de twee techreuzen Intel en Apple. De bekende Thunderbolt-poort zat tot voor kort nog standaard op alle computers van Apple. Daarnaast vind je op steeds meer PCs ook Thunderbolt poorten. Dit opent de mogelijkheid om een externe Thunderbolt SSD aan te sluiten op je computer. 

 

Thunderbolt maakt gebruik van een connector die er heel anders uitziet dan USB – althans, Thunderbolt en Thunderbolt 2 doen dat. Het is een zeszijdige stekker die gewoonlijk “Mini DisplayPort” wordt genoemd. De nieuwste variant echter, Thunderbolt 3, maakt in plaats daarvan gebruik van de USB Type-C-interface. Oorspronkelijk ondersteunde Thunderbolt data overdracht tot 10 GB per seconde.

 

Thunderbolt 2 verdubbelde dat, en Thunderbolt 3 heeft dat nog eens verdubbeld tot 40 GB per seconde. Dus alleen al in termen van ruwe bandbreedte kun je nu al zien dat Thunderbolt een stuk sneller is dan USB, 4 keer zo sneller dan de snelste USB 3.1 om precies te zijn.

 

En je raadt het al: Thunderbolt externe SSDs zijn met name op de markt gebracht voor klanten die heel veel data snel willen verplaatsen tussen SSD en computer. Bovendien biedt Thunderbolt ook de mogelijkheid video-data efficiënt over te brengen tussen SSD en computer.

 

Er bestaan ook producten om video over USB uit te voeren, maar daar is software voor nodig die niet nodig is voor Thunderbolt. Zolang je een beeldscherm hebt dat is uitgerust met Thunderbolt of DisplayPort, of de juiste adapter, ben je er helemaal klaar voor.

 

Je hebt dan geen HDMI-kabel meer nodig zoals vroeger. Het is dus geen verrassing dat een tweede populaire toepassing van Thunderbolt, naast SSDs, het gebruik van externe beeldschermen is op voornamelijk Macs. Maar vergis je niet, Thunderbolt is steeds vaker te vinden op de videokaarten van veel Windows-PCs en ook op een toenemend aantal Windows-laptops.

 

Bandbreedte over voor mijn SSD?

 

Een Thunderbolt SSD is de beste match voor de extreem hoge bandbreedte die Thunderbolt biedt. Zonder bewegende onderdelen zoals in een normale harde schijf, hele hoge betrouwbaarheid (verlies je data niet), en bijna geen latency, zijn SSD flashgeheugen schijven een perfecte match voor de toekomst.

 

Zelfs wanneer je video (tot wel 4K!) via Thunderbolt naar een extern scherm stuurt, blijft er nog steeds voldoende bandbreedte over voor je harde schijven. En deze superieure bandbreedte van Thunderbolt maakt het dan ook de betere keuze als je veel gegevens verplaatst en niet eeuwen wilt wachten. Je vindt Thunderbolt-interfaces vaak op RAID-schijven.

 

Dit zijn schijfsystemen die twee of meer harde schijven in één chassis combineren, waardoor ze betere prestaties en een grotere betrouwbaarheid bieden dan mechanismen met één schijf. Ben je op zoek naar de snelst mogelijke externe opslag voor je computer? Overweeg dan eens een SSD die is uitgerust met Thunderbolt. Want zoals je inmiddels wel weet zijn ze er, en ze zijn razendsnel!

 

Thunderbolt + SSD = hele snelle dataoverdracht

 

Thunderbolt SSDs worden door hun grote bandbreedte en snelle dataoverdracht vaak gebruikt door professionals in de wereld van grafisch design en videobewerking  en in professionele apparaten voor het vastleggen en coderen van video.

 

Thunderbolt kan ook worden gebruikt voor andere coole dingen, zoals externe brays voor kaarten die de PCI Express-standaard (PCIe) ondersteunen. Je kunt Thunderbolt-adapters ook gebruiken om je computer aan te sluiten op exotische netwerkinterfaces zoals Fibre Channel, of om opslagapparaten aan te sluiten die andere communicatiestandaarden ondersteunen, zoals externe SATA (eSATA) en Serial Attached SCSI (SAS).

 

Er bestaan Thunderbolt-docks waarmee je een hele reeks externe apparaten kunt aansluiten – beeldschermen, opslag SSDs, netwerk en meer – met één enkele Thunderbolt-kabel. Je kunt zelfs een adapter gebruiken om Thunderbolt aan te sluiten op FireWire, de snelle interface voor apparaten die al op Macs werd gebruikt voordat Thunderbolt uitkwam.

 

Heel veel opties dus. Maar technologie met geïntegreerde Thunderbolt zoals een SSD komt ook met een prijskaartje. Thunderbolt wordt op steeds meer computers ingebouwd, maar het is nog steeds een niche-interface.

 

Je betaalt namelijk veel meer voor een met Thunderbolt uitgeruste schijf dan voor een met USB 3 uitgeruste schijf, maar de prestaties kunnen de moeite waard zijn, afhankelijk van wat je doet. Zoals met alles moet je nagaan wat voor jou belangrijk is.

 

Immers, als je een wat oudere computer gebruikt die grote dataoverdracht niet ondersteund, kun je niet genieten van de voordelen van een Thunderbolt externe SSD. Onthoud dus altijd: dataoverdracht is maar zo snel als de zwakste schakel in dataoverdracht!

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën