Tips voor het kopen van een borstkolf

 • Gepubliceerd op 10 april 2021
 • Bijgewerkt op 21 maart 2022
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Tips voor het kopen van een borstkolf

Een borstkolf gebruik je voor het kolven van moedermelk. Deze melk kun je vervolgens als borstvoeding aan jouw baby geven. De melk is direct klaar voor gebruik maar kan ook worden bewaard. Kolven kun je handmatig doen, maar elektrisch is nét even wat makkelijker. Waar moet een borstkolf aan voldoen? 8 tips voor het kopen van een borstkolf.

 

Waarom kiezen voor borstkolven?

 

Borstvoeding is altijd nog de beste voeding voor jouw baby. Hierin zitten alle voedingsstoffen die jouw kindje nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Maar soms zijn jouw borsten niet altijd bij je kindje in de buurt, of andersom.

 

Ook te vroeg geboren baby’s kunnen vaak nog niet zelfstandig aan de borst drinken. Borstvoeding uit een flesje is dan een prima optie. Ook als je na de kraamtijd weer aan het werk gaat kun je jouw baby niet altijd zelf van borstvoeding voorzien. Hetzelfde geldt voor reizen. Een borstkolf kopen is dan een goed idee. Hieronder lees je 8 handige tips waarmee je eenvoudig de beste borstkolf koopt.

 

8 praktische tips voor de aanschaf van een borstkolf

 

Wordt de aanschaf van een borstkolf vergoedt? Kies je voor een handmatige of een elektrische kolf? En welke borstschild heb je eigenlijk nodig? Wij helpen je graag.

 

1. Borstkolf kopen? Raadpleeg jouw zorgverzekering

 

Als je een borstkolf wilt aanschaffen is het verstandig om eerst even contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Van sommige zorgverzekeringen krijg je namelijk een vergoeding. Dat is fijn, want zo heb je iets meer budget voor de aankoop van een borstkolf.

 

Een borstkolf kopen? Bekijk hier de beste borstkolven & borstvoeding accessoires.

 

2. Wacht nog eventjes met de aanschaf

 

Wacht nog even met het kopen van een borstkolf. Doe dit niet eerder dan wanneer jouw kleintje ter wereld is gekomen. Pas wanneer de melkproductie volgens plan verloopt, kun je goed bepalen welke soort kolf en welke schildmaat je nodig hebt. De tepels van jouw borsten zijn dan op het juiste formaat. Ook weet je welk toeschietreflex je hebt.

 

3. Koop altijd een nieuwe borstkolf

 

Sommige moeders kiezen ervoor om een borstkolf te huren of tweedehands te kopen. Toch is hygiëne voor jouw pasgeboren kindje heel belangrijk. Daarnaast ontvang je op een nieuwe borstkolf altijd een wettelijke garantie. Vaak van een jaar of soms langer.

 

4. Juiste soort borstschild

 

Het is belangrijk om de juiste borstschild te kiezen. Er zijn verschillende varianten. Elk borstschild heeft zijn eigen unieke pasvorm. Deze vorm vertelt wat over de hoeveelheid melk die je in één sessie kunt kolven. Bij de meeste borstschilden kun je de maat aanpassen. Het materiaal dat je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Er zijn borstschilden van siliconen, gehoekte en harde borstschilden. Deze zijn gemaakt van polypropyleen.

 

Een borstschild kopen? Bekijk hier de beste borstschilden voor borstkolven.

 

5. Let op de bediening en de functies

 

Een borstkolf zorgt toch voor het afkolven van moedermelk? Dat klopt! Maar deze handige apparaten hebben nog veel meer functies en bedieningsmogelijkheden. Zo zijn de meeste kolven voorzien van een zogenaamd 2-fasen systeem. In de 1e fase loopt de kolf onregelmatig.

 

Dit komt tegemoet aan de natuurlijke zuigrefex van jouw baby. Zodra de melk op gang komt gaat de 2e en doorgaans rustige fase in. Daar hoef je niets voor te doen.

 

Als je een uitgebreide borstkolf wilt kopen dan is deze mogelijk ook voorzien van een 3e functie. Deze gaat in zodra de melk in jouw borst bijna op is. Ook dan imiteert de kolf de zuigbeweging van de baby. Het ritme is eventjes snel, gevolgd door één lange haal.

 

6. Kies voor een handsfree borstkolf

 

Dubbelzijdig borstkolven werken natuurlijk vele malen sneller. Als dit is wat je wilt, kies dan wel voor een zogenaamde handsfree borstkolf. Daarmee kun je de functies makkelijk bedienen en houdt je beide handen vrij om andere taken uit te voeren. Handig!

 

Een handsfree borstkolf kopen? Bekijk hier de beste handsfree borstkolven.

 

7. Het formaat van de borstkolf en het geluidsniveau

 

Borstkolven zijn er in allerlei maten. Let bij de aanschaf ook op het formaat van de kolf. Laat je keuze ook afhangen van de situatie waarin je de kolf het vaakst gebruikt. Neem je het apparaat ook mee naar je werk? Dan is een compacte borstkolf een goede keuze.

 

In deze situatie is het ook handig om op het geluidniveau van de borstkolf te letten bij de aanschaf. Borstkolven die functioneren via een zuiger zijn iets stiller in gebruik.

 

Een stille borstkolf kopen? Bekijk hier de beste geluidloze borstkolven.

 

8. Borstkolf met een oplaadbare accu?

 

Als je jouw kindje altijd en overal van moedermelk wilt kunnen voorzien, dan is het misschien verstandig om te kiezen voor een borstkolf met een oplaadbare accu.  Je bent dan namelijk niet meer afhankelijk van een stopcontact. Dit geeft een enorme bewegingsvrijheid.

 

Een borstkolf met een accu kopen? Bekijk hier de beste oplaadbare borstkolven.

 

Stel jezelf deze vragen bij de aankoop van een geschikte borstkolf

 • Wil je met kolven de melkproductie verhogen of heb je juist hinder van een overproductie?
 • Wil je liever met de hand of elektrisch kolven? Elektrisch kolven is vooral handig wanneer je vaker moet kolven of wanneer je een overproductie hebt.
 • Moet de borstkolf een open of gesloten systeem hebben? Gesloten systemen zijn hygiënischer.
 • Moet de moedermelk vanaf het kolven direct in flesjes kunnen of doe je dit met de hand?
 • Wat is de gemiddelde grootte van jouw tepels? Als deze maat afwijkt heb je misschien een op maat gemaakte borstkolf nodig.
 • Kies je voor een enkele of een dubbele borstkolf? Met een dubbele borstkolf kun je sneller kolven.
 • Hoe lang wil je de borstkolf gaan gebruiken? Is dat tijdelijk of een paar maanden?
 • Moet de borstkolf geluidloos of stil in gebruik zijn? Dat is vooral handig wanneer je ook tijdens je werk wilt kunnen kolven.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën