Uitgelegd: PS5 SSD Heatsink

  • Gepubliceerd op 27 juli 2022
  • Bijgewerkt op 5 augustus 2022

Wat is een SSD heatsink en heb je deze nodig voor de PS5? De games van tegenwoordig worden steeds zwaarder. Daardoor duurt het maar even voordat de harde schijf van jouw PlayStation vol is. Daar heeft Sony iets op bedacht. Je kunt jouw PS5 namelijk uitbreiden met een interne SSD. Zo heb je voldoende ruimte voor alle games die je graag speelt.

 

Naast een interne harde schijf kun je de PS5 ook uitbreiden met een SSD heatsink. Maar wat is dit? Is een heatsink voor de PlayStation 5 echt van belang als je ongestoord wilt gamen? In dit artikel lees je wat een PS5 SSD heatsink is en wanneer je deze nodig hebt.

 

Western Digital WD_Black SN850 Heatsink PS5

Interne SSD M.2 2 TB

  • Geschikt voor Playstation 5: Ja
  • Lezen :7000MB/s
  • Schrijven: 5100MB/s
Ps5 Heatsink Ssd

Als je op zoek bent naar een interne SSD met veel opslagruimte, dan is Western Digital de perfecte keuze voor jou. Deze heatsink heeft veel opslagcapaciteit, waardoor hij ideaal is voor wie op zoek is naar veel ruimte voor zijn PS5.

 

Als je de interne SSD van je Playstation 5 wilt vervangen door een nieuwe, dan is dit waar je naar op zoek bent!

Pluspunten:

  • Leessnelheid van maar liefst 7.000 Mbps(!).
  • Deze SSD werkt ook met een Playstation 5 (alleen beta firmware).
  • Met WD_BLACK™ Dashboard, waarmee je de status van je drive kunt bewaken.

Minpunten:

  • Door de heatsink is deze te dik voor laptops.

 

Wat is een heatsink en welke functie heeft het?

 

Een SSD zorgt voor de interne opslag van data op jouw spelcomputer. Om al deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, warmt de harde schijf flink op. Natuurlijk heeft dat een nadelig effect op de prestaties van de SSD, maar ook op die van jouw gameconsole.

 

 Een PS5 SSD heatsink voert de warmte die de SSD veroorzaakt af. Daardoor krijg je geen last van verminderde prestaties door de stijgende temperatuur. Dat is natuurlijk wel zo prettig wanneer je aan het gamen bent. Een heatsink is gemaakt van hoog thermisch geleidbaar materiaal. Op deze manier houden ze jouw PlayStation 5 koel.

 

Een passieve of een actieve SSD heatsink voor de PlayStation?

 

Er zijn 2 soorten heatsinks op de markt. Een passieve heatsink is minder effectief. Dat komt omdat ze werken op basis van natuurlijke convectie. Ze hebben dus geen ventilatoren en hebben geen stroomtoevoer nodig om hun werk te kunnen doen.

 

Een actieve PS5 SSD heatsink gebruikt ventilatoren om de hete lucht van de interne harde schijf rond te blazen. Als het aankomt op koeling zijn deze heatsinks efficiënter, maar ze verbruiken wel meer stroom. Een passieve heatsink is geschikt voor de PS5.

 

Heeft een PS5 SSD echt een heatsink nodig?

 

Een heatsink is geen must om te kunnen spelen op jouw PlayStation 5, maar dit wordt wel ten zeerste aangeraden. De SSD van jouw PS5 heeft namelijk een effectieve warmteafvoer nodig. Dat kan door gebruik te maken van een goede heatsink voor de PlayStation.

 

De eerste tijd zal het gamen zonder heatsink geen problemen opleveren. Na verloop van tijd worden de prestaties wel beïnvloed door de hitte die de SSD afgeeft. De games worden langzamer. Als je alles uit jouw PS5 wilt halen is een SSD heatsink dus echt een aanrader.

 

Je kunt een PlayStation 5 met een ingebouwde heatsink kopen, maar je kunt ze ook los bestellen. Als je een PS5 SSD met een interne heatsink koopt heeft dat voordelen. Je hoeft je apparaat dan namelijk niet uit elkaar te halen en kunt het binnenwerk met rust laten.

 

Kun je een PS5 SSD kopen zonder heatsink?

 

Ja, je kunt ook een PS5 SSD kopen zonder een ingebouwde heatsink. Als je de koeler voor de PlayStation 5 apart wilt kopen, houd er dan wel rekening mee dat deze aan de gestelde eisen moet voldoen. Een PS5 SSD zonder heatsink is voordeliger dan een SSD met een ingebouwd koellichaam. Maar, uiteindelijk heb je met een heatsink wel waar voor je geld.

 

Hoe moet ik een SSD heatsink in mijn PS5 installeren?

 

Het installeren van een heatsink in de PS5 is niet moeilijk. Vaak neemt deze klus maar enkele minuten in beslag. Dat doe je makkelijk en snel in 4 eenvoudige stappen. Of je ook de SSD moet verwijderen om een heatsink te installeren, hangt af van het type koellichaam. Deze kan dubbelzijdig of enkelzijdig zijn. Ze zijn beiden geschikt voor de PlayStation 5. Een enkelzijdige heatsink heeft een makkelijke pasvorm en wordt daarom aanbevolen.

 

Stap 1. Thermisch kussentje voorbereiden

 

Een heatsink gebruikt thermische kussentjes om de warmte van beide kanten van de SSD af te kunnen voeren. De thermische kussentjes kunnen aan beide zijden voorzien zijn van plastic folie. Deze moet je allemaal verwijderen voor gebruik. Gebruik een pincet om één kant van de beschermfolie van één van de thermische kussentjes af te trekken.

 

Stap 2. Thermisch kussentje plaatsen

 

Lijn de zijde zonder folie uit met de onderste lade van de heatsink. Plaats het kussentje zo dat de lade gelijkmatig bedekt is. Druk met je vinger lichtjes op het kussen om deze aan het oppervlak te laten hechten.

 

Stap 3. Tweede thermische kussentje voorbereiden

 

Gebruik een pincet om één kant van de beschermfolie van het resterende kussentje af te trekken. Installeer deze door het kussentje uit te lijnen met het bovenste gedeelte van de heatsink. Het bovenste gedeelte moet helemaal gelijkmatig bedekt zijn. Druk met je vinger lichtjes op het kussen om het aan het oppervlak vast te hechten.

 

Stap 4. Verwijder de onderste folielaag

 

Gebruik een pincet om de plastic folie van het kussen in de lade te verwijderen. Het is mogelijk dat het kussentje loskomt van de lade als je de folie verwijderd. Dit is normaal. Gebruik je vinger om het thermokussen in de lade op zijn plaats te kunnen houden.

 

Stap 5. Plaats de SSD in de lade

 

Leg de SSD in de lade met de kant met de meeste chips naar boven. Zorg ervoor dat de SSD is gecentreerd in de lade. De lade mag de contacten of de schroef uitsparing niet bedekken. Verwijder nu de bovenste folielaag van de heatsink.

 

Stap 6. Klik de heatsink op zijn plaats

 

Lijn het bovenste deel van de heatsink uit over de SSD en de lade. Druk de twee helften stevig op elkaar. Je hoort nu een zachte “klik”. Als je de SSD in een PlayStation 5 wilt laten passen, dan moet de heatsink gecentreerd zijn op de SSD.

 

Zorg ervoor dat de heatsink dicht bij de schroef uitsparing zit, maar er niet overheen hangt. Als je problemen hebt met het installeren van je SSD, moet je de positie van de heatsink misschien iets aanpassen. Gebruik je vingers om de SSD tussen de twee helften van de heatsink te schuiven tot het precies past.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!