Verschil AMD vs Nvidia: Welke videokaart moet ik kopen?

  • Gepubliceerd op 17 juli 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Verschil AMD vs Nvidia: Welke videokaart moet ik kopen?

Eindelijk, je hebt de knoop doorgehakt en je gaat er echt voor. Het is tijd om een nieuwe PC samen te stellen en kwaliteit van de individuele componenten en hun eigenschappen vind je heel belangrijk. Maar welke videokaart ga je kopen?

 

Onderschat deze keuze niet, gezien het fundamentele belang ervan en het brede scala van producten op de markt. De videokaart, GPU (ofwel Graphic Process Unit) genaamd, moet namelijk miljoenen, zo niet tot wel miljarden uiteenlopende berekeningen per seconde uitvoeren: grafisch, wiskundig, visueel etc.

 

Het zijn deze berekeningen die vooral op gebieden als gaming, 3D-ontwerp en videobewerking mogelijk maken. Niet alle videokaarten hebben dezelfde toepassingsgebieden of dezelfde prestaties.

 

De prijs kan daarom ook verschillen per videokaart. Gebruik daarom deze informatie voor de keuze van een videokaart. 

Verschil Amd Nvidia

Wat zijn de eigenschappen die je zoekt in een videokaart?

 

Bij de keuze voor een nieuwe videokaart moet je rekening houden met een aantal zaken. De kenmerken van een videokaart zijn belangrijk om aandachtig te bekijken. Want groter is niet altijd beter.

 

De kracht van een videokaart moet namelijk in verhouding staan tot de kwaliteit van de rest van de onderdelen van de computer.

 

Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel: als je een hele sterke videokaart hebt, maar een verouderde CPU, dan komt die videokaart nooit tot zijn mogelijke potentie.

 

Je hoeft dus niet de beste videokaart te kopen als dat overkill is voor de prestaties die je zoekt. Misschien heb je zelfs geen videokaart nodig. Steeds meer processoren hebben een geïntegreerde grafische chip die basistaken meer dan goed aankan.

 

Het kopen en gebruiken van een speciale videokaart is pas nodig als je GPU-intensieve taken gaat uitvoeren. De bekendste voorbeelden hiervan zijn grafisch design en gamen.

 

AMD vs Nvidia

 

Waarschijnlijk weet je wel dat dit de twee grote bedrijven zijn in de wereld van de videokaarten. De twee concurreren voortdurend met elkaar om de beste en grootste te worden en hun gebruikers zo veel mogelijk oplossingen aan te bieden.

 

NVIDIA stond vroeger bekend om de beste videokaarten die je je maar kunt wensen, terwijl AMD ging voor een onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding te bieden. Dus ja, welke kies je dan?

 

De keuze op een rijtje

 

Dus om welke producten gaat het concreet? De NVIDIA-videokaarten op de markt zijn, van krachtigste tot minst krachtige: GeForce RTX 3090, GeForce RTX 3080, GeForce RTX 3070 en GeForce RTX 3060 Ti. De GeForce RTX 2080 Ti, de GeForce RTX 2080, de GeForce RTX 2070, en de GeForce RTX 2060.

 

De nieuwste AMD-videokaarten zijn: Radeon RX 6900 XT, Radeon RX 6800 XT en Radeon RX 6800. 

 

Laten we het hebben over kracht

 

In het hart van elke videokaart bevindt zich de GPU. Net zoals de CPU, of Central Process Unit, die complexe berekeningen uitvoert die nodig zijn om een PC te laten werken, is de GPU het onderdeel van de videokaart die berekeningen uitvoert die nodig zijn om beeld te maken van videosignalen.

 

GPU’s evolueren voortdurend en de nieuwste zijn over het algemeen “beter”, maar je moet wel leren hoe je de juiste GPU kiest voor jou en je specifieke behoeften. Gamers willen bijvoorbeeld de hoogste frames per second tijdens het gamen. Dit kiezen ze soms ten koste van de resolutie van het beeld. 

 

De kracht van de GPU, gemeten in MHz, is niet de enige factor die de ene GPU beter kan maken dan de andere: de technische eigenschappen, het fabricageproces en de efficiëntie van de bouw maken elke GPU uniek. NVIDIA’s nieuwste generatie videokaarten is gebouwd volgens Ampère.

 

De vorige generatie had een hele andere bouw: de Turing. Wat AMD betreft, zijn de nieuwste kaarten gemaakt volgens RDNA2, die ook weer zijn voorganger vervangt.

 

Wat met resolutie?

 

Afhankelijk van waar jij een videokaart nodig hebt, is simpelweg rekenkracht van verschillende videokaarten met elkaar vergelijken echt niet voldoende.

 

Elke videokaart werkt namelijk het best bij een bepaalde resolutie, en moet daarom aan de juiste monitor worden gekoppeld.

 

Stel, je wilt een 4K-monitor kopen, die een resolutie heeft van 3840 x 2160 pixels, maar je videokaart kan amper Full HD aan, dat wil zeggen 1920 x 1080 pixels. Je betaalt een rib uit je lijf voor dat scherm, en je kunt er niet eens van genieten! Voorkom deze fundamentele fout.

 

En geheugen?

 

Als je je videokaart kiest, is een andere belangrijke factor het geheugen waarmee die door de fabrikant is uitgerust. Een videokaart bevat namelijk VRAM-geheugen dat per soort videokaart verschilt. In de eigenschappen van de grafische kaarten zie je vaak de termen GDDR met een getal ernaast.

 

GDDR staat voor Graphics Double Data Rate. In simpele termen is dat de snelheid van de gegevensoverdracht (hoe hoger het getal achter de afkorting, hoe sneller het in de videokaart geïntegreerde geheugen, maar je moet altijd even checken of die compatibel is met het moederbord dat je hebt).

 

De bandbreedte geeft echter de hoeveelheid gegevens aan die het VRAM geheugen per seconde kan verwerken.

 

Last but not least: Poorten

 

Het lijkt misschien een open deur natuurlijk, maar bij het kiezen van een videokaart is het van fundamenteel belang om te kijken welke poorten aan de achterzijde van de videokaart beschikbaar zijn.

 

Dit is namelijk waar je je monitor aan moet sluiten, dus zorg ervoor dat ze compatibel zijn met de ingangspoorten van je beeldscherm.

 

In het algemeen hebben moderne videokaarten altijd een HDMI-poort. Bovendien vind je bijna altijd een DVI-D poort en vaak ook een DisplayPort poort. Dit zijn digitale video-uitgangen die de oudere VGA-poort, die nu alleen nog op oudere videokaarten te vinden is, bijna volledig hebben vervangen.

 

Zit de juiste poort er niet voor je tussen? Dan is er wel een adapter die je probleem oplost. Je hebt dan wel verlies van beeldkwaliteit, maar dat is verwaarloosbaar. Laat dus niet de keuze van videokaart afhangen van het feit dat die niet de juiste poort heeft!

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!