Verschil tussen larikshout en Douglas hout

  • Gepubliceerd op 28 augustus 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Verschil tussen larikshout en Douglas hout

Ben je van plan om te gaan klussen in de tuin dan zal je na moeten denken over de houtsoort die je wilt gaan gebruiken. Wellicht wil je een nieuwe schutting bouwen of een tafel maken voor in de tuin. Sommige houtsoorten zijn geschikt om te gebruiken dan andere houtsoorten.

 

De twee houtsoorten die nog wel eens door elkaar wordt gehaald zijn Lariks hout en Douglas hout. Wat zijn de grootste soort verschillen tussen larikshout en Douglas hout vraag je je af? Om hierachter te komen is het handig om snel verder te lezen, in dit artikel hebben we het een en ander op een rijtje gezet! Ook benieuwd naar het verschil tussen vuren en grenen hout.

Lariks Hout En Douglas Hout

Wat is larikshout – de grootste voordelen

 

Om de verschillen te zien tussen larikshout en Douglas hout is het handig om even in te zoomen op de twee soorten hout. Laten we beginnen met het larikshout. Lariksen zijn aan te merken als coniferen van het geslacht Larix. Dit maakt het familie van de Pinaceae.

 

Ze komen voor in een groot deel van het koele gematigde noordelijke halfrond, op laagvlakten in het noorden en hoog op bergen verder naar het zuiden. Larikshout behoort tot de dominante planten in de boreale bossen van Siberië en Canada.

 

Larikshout wordt gewaardeerd om zijn sterke, waterdichte en duurzame kwaliteiten. Om deze reden wordt larikshout dan ook gebruikt voor de bouw van onder andere jachten en andere kleine boten, voor de buitenbekleding van gebouwen en voor binnenbetimmeringen.

 

Het hout is bestand tegen rot wanneer het in contact komt met de grond, en is geschikt voor gebruik als palen en in omheiningen. De hybride lariks wordt in Noord-Europa op grote schaal als houtgewas geteeld en wordt gewaardeerd om zijn snelle groei en rotbestendigheid.

 

Je kunt dit type hout herkennen aan de gele kleur. Door deze gele kleur is het een houtsoort die goed op weet te vallen en die een mooie uitstraling met zich mee weet te brengen. Indien je de kleur iets te geel vindt is het altijd mogelijk om het hout te voorzien van een laklaag. Zo wordt hij net even iets donkerder van kleur.

 

Wat is Douglas hout – de grootste voordelen

 

Het larikshout is dus een prima optie om voor te kiezen. Echter, het is ook mogelijk om te gaan voor het bekende Douglas hout. Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Dit is een zacht houtsoort uit Noord West Europa.  Het is een zeer duurzame houtsoort die vaak gebruikt wordt voor de bouw van buitenmeubelen. Zelfs zonder behandeling gaat het hout zo’n 10 tot 15 jaar mee.

 

Omdat het hout van nature duurzaam is, is een behandeling met chemicaliën niet nodig. Dit maakt Douglas hout een erg duurzame optie om voor te kiezen. Met zijn oranje kleur en de vele lijnen van de groeiringen geeft Douglas hout een zeer warme uitstraling die perfect is voor bij jou in de tuin.

 

Douglas hout doet het goed in regenachtige omstandigheden. Het is echter ook belangrijk om het van tijd tot tijd te laten drogen.

 

Dit is van belang om schimmel te voorkomen. Als het hout veel nat wordt, is behandeling noodzakelijk om het hout mooi te houden. Als er toch schimmel verschijnt, behandel het hout dan eerst met azijn. Vaak is het mogelijk om het proces van de schimmel tegen te gaan.

 

Kenmerkend aan Douglas hout is dat de kleur over verloop van tijd veranderd. Daar waar het Douglas hout in het begin nog een gele tint heeft wordt het later grijs van kleur. Het is dan ook van groot belang dat je op de hoogte bent van het feit dat de kleur verandert. Wil je dat het hout de kleur behoudt dan is het handig om toch te kiezen voor het larikshout.

 

Conclusie – beide houtsoorten hebben voordelen

 

Dit artikel zal je als het goed is wat meer hebben laten zien over de voordelen van het lariks hout en Douglas hout. Het is echt zo dat beide houtsoorten bepaalde voordelen te bieden hebben voor tijdens het klussen in de tuin.

 

Dit brengt met zich mee dat je even goed na moet denken over wat je precies nodig hebt voor jouw klus. Waar hecht je echt waarde aan? En wat voor uitstraling wil je hebben voor in de tuin? Met het antwoord op deze vragen is het mogelijk om na te denken over je keuze tussen het lariks hout en Douglas hout.

 

Voor meer informatie over hout in het algemeen is het altijd mogelijk om een kijkje te nemen bij de rest van de artikelen op deze site!

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën