Verschillende lampen en hun dim-functies

  • Gepubliceerd op 17 november 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Verschillende lampen en hun dim-functies

Er zijn verschillende soorten lampen. De aloude gloeilamp bestaat nog steeds, maar wordt niet veel meer gebruikt. Soorten lampen volgen elkaar op, bijvoorbeeld omdat technieken verbeteren. Na de gloeilamp werden spaarlampen populair.

 

Tegenwoordig worden de laatstgenoemde lampen opgevolgd door LED lampen. Eén ding is zeker: een lamp van 50 jaar geleden is nooit hetzelfde als een lamp uit het heden. De verlichting wordt duurzamer, energiezuiniger en slimmer. Het dimmen van verlichting werkt niet voor alle lampen hetzelfde. Het is tijd om de verschillende soorten lampen, en hun dimfuncties, op een rijtje te zetten. In het onderstaande artikel leggen we uit wat dimmen is en geven we informatie over het dimmen van verschillende lampen. Je leest hoe het dimmen van LED lampen, spaar-, gloei- en halogeenlampen er in de praktijk uitziet. Benieuwd naar goede kortingen bij Lampen24?

Dim Functies Verschillende Lampen

Wat is het dimmen van verlichting?

 

Elke lamp heeft een bepaalde felheid. De felheid van een lamp wordt uitgedrukt in het aantal lumen. Hoe hoger het aantal lumen van een lamp, hoe feller het licht. Verwar het aantal lumen niet met de hoeveelheid Watt. De hoeveelheid Watt zegt namelijk iets over het energieverbruik van een lamp, maar niets over de felheid. Een felle lamp verbruikt soms minder energie dan een minder felle lamp, dus kun je aan het aantal Watt niet aflezen hoe fel de lamp zal zijn.

 

Dimmen houdt in dat je de lamp minder fel wil laten zijn. Het dimmen van lampen kan onder andere met een dimmer. Er zijn echter meerdere manieren om een lamp te dimmen. Bovendien is de beste manier om te dimmen afhankelijk van het soort lamp dat je hebt. Belangrijk om te weten is dat niet alle soorten lampen te dimmen zijn. Met die reden zetten we ze hieronder voor je op een rijtje.

Het dimmen van verlichting

 

LED lampen

 

LED lampen kunnen gedimd worden. Het moet wel expliciet op de verpakking vermeldt staan, want het is niet zo dat alle LED lampen per definitie gedimd kunnen worden. Als het op de verpakking staat, weet je het zeker. Om LED verlichting te dimmen, kun je een dimmer gebruiken. Heb je slimme LED verlichting? Dan kun je deze meestal dimmen met behulp van een afstandsbediening of via een app op je smartphone.

 

Spaarlampen

 

Spaarlampen kun je bijna nooit dimmen. Vrijwel geen enkele spaarlamp beschikt over een dimfunctie of kan gedimd worden met een dimmer. Als je een spaarlamp hebt die wél gedimd kan worden, zal dit duidelijk op de verpakking gemeld worden. Bij een spaarlamp die gedimd kan worden, kun je een dimmer gebruiken.

 

Gloeilampen

 

Gloeilampen kunnen vaak gedimd worden. Een voorwaarde om ze te dimmen is dat er op de dimmer een R, C of L staat. Als dat het geval is, kan de dimmer gebruikt worden om de gloeilamp te dimmen.

 

Halogeenlampen

 

230 Volt halogeenlampen kunnen met een normale dimmer gedimd worden. Om 12 Volt halogeenlampen te dimmen, heb je een transformator nodig. Let bij de aanschaf dus goed op het soort halogeenlamp dat je koopt.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën