Voedingsschema baby: het eerste jaar

  • Gepubliceerd op 21 juni 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Voedingsschema baby: het eerste jaar

In het eerste levensjaar leert jouw baby van alles eten. De eerste 6 maanden staan natuurlijk vooral in het teken van borstvoeding of flesvoeding. Daarna begint jouw baby ook vast voedsel te eten. Pasgeboren baby’s krijgen 8 tot 12 borstvoedingen op een dag. Als je flesvoeding geeft ligt het aantal voedingsbeurten met 6 tot 10 keer iets lager.

Voedingsschema Baby Eerste Jaar

De voeding van jouw baby in de eerste 12 maanden

 

Tijdens de eerste 12 levensmaanden van jouw kindje speelt voeding een ontzettend belangrijke rol. Zeker als het aankomt op de groei en de ontwikkeling. Door jouw kindje in het eerste jaar al zo divers mogelijk te laten eten, ontwikkelt het tevens een brede smaak en goede eetgewoonten. Gezond eten op latere leeftijd wordt zo een stuk eenvoudiger.

 

Hoe vaak moet ik mijn kindje in het eerste jaar voeden?

Een pasgeboren baby geeft zelf aan wanneer het honger heeft of niet. Dat kun je zien aan de zuigbewegingen die ze maken met de mond, de gebalde vuistjes of huilen. Voor kindjes die borstvoeding krijgen is 8 tot 12 voederbeurten de norm.

 

Zuigelingen die flesvoeding krijgen hebben voldoende aan 6 tot 10 voedingsbeurten per dag. De drinkbehoefte neemt af zodra jouw kindje 6 maanden is. Je mag jouw baby dan vast voedsel geven. De hoeveelheid kun je langzaam verhogen. De moedermelk of flesvoeding kun je dan juist afschalen.

 

Hoe weet ik of een baby honger heeft of niet?

 

Pasgeboren baby’s geven zelf aan wanneer ze honger hebben. Bijvoorbeeld door te smakken met de lippen of door tuit bewegingen te maken. Sommige kindjes sabbelen ook op hun eigen vingers of proberen de handen van hun moeder vast te pakken.

Andere kleintjes zetten het flink op een huilen. Een baby geeft ook aan als het genoeg heeft gedronken of eigenlijk geen honger heeft. Ze vallen dan in slaap of trekken hun moet terug van de speen of de tepel. Ook schudden sommige baby’s met hun hoofd of handjes.

 

Wanneer is mijn baby klaar voor vaste voeding?

 

In de eerste 6 maanden heeft jouw baby vooral behoefte aan flesvoeding of borstvoeding. Je hoeft je voor deze leeftijd nog geen zorgen te maken over vaste voeding. Sommige baby’s zijn eerder klaar voor hun eerste vaste hapjes. Bijvoorbeeld wanneer je flesvoeding geeft.

 

Voedingsschema voor baby’s van 0 tot en met 12 maanden

 

0 tot 3 maanden

 

Als jouw kindje net geboren is tot aan 3 maanden, drinkt het alleen flesvoeding of borstvoeding. De voedingsbeurten variëren van 6 tot 10 keer per dag. Dit is ook sterk afhankelijk van de behoefte van jouw kindje. De hoeveelheid melk per voeding is steeds iets meer. Je hoeft na enkele maanden dus geen 10 voedingen per dag meer te verstrekken.

 

Bekijk hier de beste zuigelingenvoeding voor baby’s van 0 tot 3 maanden.

 

4 tot 5 maanden

 

Baby’s van 4 maanden kunnen al toe zijn aan hun eerste vaste voeding. Dit is per kind verschillend. Sommigen eten pas vast voedsel wanneer ze 6 maanden oud zijn. In de 4e maand kun je dus beginnen met fruithapjes. Groente mag natuurlijk ook. In deze maand leert jouw baby dus al verschillende smaken proeven. Mits jouw kindje er aan toe is.

 

In de 5e levensmaand bouw je het aantal groente- en fruithapjes steeds meer uit. Je kunt nu eventueel ook beginnen met voeding dat meer structuur heeft. Zoals gepureerd vlees of vis. Ook gepureerde pasta is een prima start voor baby’s die vaste voeding leren eten. Laat jouw baby zelf het tempo bepalen. Geef de hapjes als aanvulling op de melkvoeding.

 

Bekijk hier de beste voeding voor baby’s van 4 tot 5 maanden.

 

6 tot 7 maanden

 

Jouw baby gaat in zijn 6e levensmaand steeds meer en vaker vast voedsel eten. De fles- of borstvoeding kun je nu langzaam afbouwen tot maximaal 6x per dag. Kies wel voor opvolgmelk. Jouw baby mag 2 vaste maaltijden per dag eten als het 6 maanden oud is.

 

In de 7e levensmaand neemt de behoefte aan melkvoedingen steeds verder af. Bouw het aantal flessen of borstvoedingen dus nog verder af. Tot op het moment dat je de melk helemaal kunt vervangen voor vaste hapjes. Deze mogen nu ook wat meer structuur hebben. Zoals kleine stukjes aardappel of zachte groenten. Lekker variëren dus!

 

Bekijk hier de beste voeding voor baby’s van 6 tot 7 maanden.

 

8 tot 9 maanden

 

Op een leeftijd van 8 maanden is jouw kindje al klaar voor 1 echte maaltijd per dag. De behoefte aan melk is zo goed als verdwenen. Mede omdat jouw baby nu ook kleine stukjes brood oppeuzelt. Ook pap met vezels is een prima maaltijd voor baby’s van 8 maanden.

 

In de 8e maand drinkt jouw kindje minder melk. In plaats daarvan kun je jouw baby lauwe thee geven of ranja. Natuurlijk zonder toegevoegde suikers. Dat hoeft op deze leeftijd niet in een fles met een speen. Een beker met een drinktuit kan met 8 maanden ook goed werken.

 

In de 9e levensmaand kun je overgaan naar 2 vaste voedingsbeurten per dag. probeer lekker afwisselend te koken. Zo leert jouw kindje al op vroege leeftijd kennis maken met verschillende smaken. Wissel dus lekker af met fruit, groenten, vlees en zelfs vis.

 

Bekijk hier de beste voeding voor baby’s van 8 tot 9 maanden.

 

10 tot 11 maanden

 

In de 10e maand kun je de hoeveelheid voeding per portie wat groter maken. Laat jouw baby dit wel zelf aangeven. Als het bordje niet helemaal wordt leeggegeten, is dan niet erg. Geef de volgende keer gewoon wat minder of schroef het aantal melkvoedingen nog verder terug. Bijvoorbeeld naar 2 keer als jouw kindje nog 3 keer per dag een flesje melk krijgt.

 

In de 11e maand neemt het voedingsschema een flink andere wending. Jouw baby kan misschien al 3x per dag met jullie mee eten. De grote van de porties hangt af van de behoefte van jouw kindje. Je kunt het eten wat je bereidt pureren of in de blender doen.

 

Bekijk hier de beste voeding voor baby’s van 10 tot 11 maanden.

 

12 maanden

 

Jouw kleintje is deze maand al 1! Het aantal voedingen met opvolgmelk kun je nu helemaal uit het voedingsschema halen. In plaats daarvan kun je jouw baby geitenmelk of koelmelk aanbieden in een flesje. Natuurlijk kun je ook nog af en toe borstvoeding geven als jouw baby daarom vraagt. Op deze leeftijd eet jouw kleintje 3x per dag met je mee aan tafel.

 

Bekijk hier de beste voeding voor baby’s van 12 maanden.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën