Wat is een lichtplan?

  • Gepubliceerd op 17 november 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022

Licht en verlichting spelen een belangrijke rol in het interieur van een woning. Onder meer de sfeer en functionaliteit worden mede bepaald door de hoeveelheid licht dat aanwezig is in een bepaalde woning. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat het van groot belang is om vooraf na te denken over het licht in een woning.

 

Gemakshalve wordt dit dikwijls aangeduid als het lichtplan. Een lichtplan dwingt je ertoe vooraf na te denken over de hoeveelheid licht en de te plaatsen verlichting in een woning. Waar komen welke lampen? En: hoeveel licht is er op bepaalde punten gewenst? Die vragen worden voorzien van een antwoord in het zogeheten lichtplan. Wat is een lichtplan? Wat zijn de wezenlijke onderdelen en waar moet je op letten bij het opstellen van zo’n plan? Je leest het in het artikel hieronder! Bekijk hier tevens de verschillende lampen en hun dim-functies.

Wat Is Een Lichtplan

Wat is een lichtplan?

 

Een lichtplan is kortgezegd een document waar kan worden ingezien hoe en waar de lampen van een woning geplaatst zijn. Dit lichtplan wordt voorafgaand aan de plaatsing opgesteld. Als de tijd is gekomen om de woning van verlichting te voorzien, moet het plan nauwkeurig worden gevolgd. Het lichtplan is dikwijls een plattegrond van de woning. Op deze plattegrond kan precies worden aangegeven waar de lampen zich moeten gaan bevinden.

 

Hoe maak je een lichtplan?

 

Men doet er goed aan om te beginnen met de juiste basis: een overzichtelijke en kloppende plattegrond van een woning. Let op het formaat van de plattegrond. De lichtpunten moeten goed kunnen worden aangegeven. Misverstanden of onjuistheden in het lichtplan kunnen leiden tot grote gevolgen na de realisatie van de verlichting.

 

De tweede stap is het aangeven van de basisverlichting. Denk na over de globale verlichting. Zorg dat er, op plekken waar veel licht vereist is (bijvoorbeeld in de keuken of in de kantoorruimte), krachtige verlichting geplaatst wordt. Na de basisverlichting kan ook de decoratieve verlichting worden aangegeven op de plattegrond. Houdt de aansluitpunten goed in gedachten. Niet op elke plek is er een stroomaansluiting. Een lamp zonder aansluiting heeft weinig waarde. Zorg dat er voor elke vorm van verlichting een stroomtoevoer beschikbaar is.

 

Waar moet je op letten bij het maken van een lichtplan?

 

Er zijn verschillende aspecten die niet vergeten mogen worden bij het maken van een lichtplan. De eerste tip: zorg voor de juiste hoeveelheid licht. Te weinig licht heeft een sombere sfeer tot gevolg en kan de functionaliteit van een woning ernstig beperken. Te weinig licht in een woonkamer kan bijvoorbeeld de leesbaarheid van tijdschriften en boeken negatief beïnvloeden. Op zoek naar goede aanbiedingen? Bekijk hier de Lampen24 kortingscodes.

 

En omdat verlichting niet snel kan worden aangepast, is het verstandig om er vooraf goed over na te denken. Tegelijkertijd kan te veel licht zorgen voor het wegblijven van sfeer. De energiezuinigheid van een woning komt het eveneens niet ten goede en de decoratieve verlichting valt ermee in het niets. De laatste tip die we in dit artikel aan je meegeven, is: creëer met het lichtplan eenheid in de woning. Zorg dat lampen de sfeer van een woning naar een hoger niveau tillen.

 

Neem de stijl van een interieur mee in het plan. Zoek lampen uit die aansluiten bij de stijl van de rest van het interieur, zodat een bepaalde eenheid wordt bereikt. Kortom, let bij het maken van een lichtplan op de hoeveelheid licht en het soort licht. Laat het aansluiten bij de stijl van een woning en zorg dat de verlichting positief bijdraagt aan de sfeer van een woning!

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën