Wat is geïmpregneerd hout?

  • Gepubliceerd op 5 september 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is geïmpregneerd hout?

Zoals je waarschijnlijk wel weet komt hout voor in alle mogelijke soorten en maten. Deze talloze opties maken het ook voor jou mogelijk om uit te komen bij de houtsoort die past bij wat je al die tijd al zocht. Eén van de meest populaire houtsoorten om te gebruiken voor in de tuin is nog altijd geïmpregneerd hout. Lang niet iedereen weet wat geïmpregneerd hout is en wat de belangrijkste voordelen hiervan zijn.

Om je hier wat meer over te laten zien hebben we besloten om het belangrijkste over het speciale geïmpregneerd hout voor jou op een rijtje te zetten. Door dit goed door te lezen kom je niet meer voor verrassingen te staan tijdens het klussen!

Wat Is Geimpregneerd Hout

Wat is geïmpregneerd hout eigenlijk?

 

Laten we eerst maar eens beginnen bij het begin. Wat is geïmpregneerd hout eigenlijk? Wellicht weet je al dat geïmpregneerd hout is aan te merken als behandeld hout.

 

Het gaat bij geïmpregneerd hout met name om hout dat is geïmpregneerd met een impregneermiddel dat koperverbindingen in de klassen A en AB. Dit zijn klassen die zien op het soort middel wat wordt gebruikt. Het geïmpregneerd hout heeft vaak een normale bruine of groene kleur. Echter is het ook mogelijk om het hout een felle kleur mee te geven.

 

Dit wordt gedaan door aan het impregneermiddel een gekleurd pigment toe te voegen. Op deze wijze is het mogelijk om het hout net even wat specialer te laten ogen.

 

Voordelen van geïmpregneerd hout

 

Nu vraag je je wellicht af wat de reden is dat hout geïmpregneerd moet worden en wat de grootste voordelen zijn van geïmpregneerd hout. Hout aan te merken als een natuurlijk materiaal. Onbehandeld hout is na verloop van tijd echter niet meer zo sterk, meestal ten gevolge van aantasting door houtrot veroorzakende insecten. Hout loopt ook een aanzienlijk risico door houtrot schimmels en andere schimmels.

 

Deze kunnen het hout aantasten bij een hoge vochtigheidsgraad. Het grootste risico betreft hout dat in de open lucht is gebouwd of hout dat in direct contact staat met de grond of met water. Door middel van het speciale impregneermiddel kan je er echter voor zorgen dat het hout gezond blijft. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk ten opzichte van voorheen.

 

Middels geïmpregneerd hout ben je dan ook echt voorzien van een betrouwbare houtbescherming. Dit helpt zo de mogelijke complicaties en kosten te vermijden die gepaard gaan met het herstellen van aangetast hout in de toekomst. Het bijzondere aan geïmpregneerd hout is overigens ook dat het voor veel mensen mogelijk is om het zelf te doen.

 

Als je bijvoorbeeld normaal hout heb dan is het mogelijk om hier zelf een impregneer laag overheen te lakken. Op deze wijze ben je in staat om ieder soort hout van de nodige bescherming te voorzien.

 

Hoe weet je of je geïmpregneerd hout koopt?

 

Een vraag die veel mensen stellen is hoe zij weten of ze geïmpregneerd hout kopen of niet. Helaas is daar geen antwoord op te geven zonder onderzoek in een laboratorium. De chemische samenstelling van de stoffen in het hout kan alleen in het lab samen worden gesteld.

 

Om een indruk te krijgen van de duur van de impregnatie kun je het hout doorzagen. Bij goed geïmpregneerd hout zal het hout dieper verkleurd zijn, maar om dat zonder ervaring te kunnen vergelijken moet je alsnog meer onderzoek verrichten Geen enkel product zal tot in het diepe hout verkleurd zijn.

 

Als consument kun je het beste afgaan op de reputatie van de fabrikant. Is de fabrikant onbekend of koop je het hout voor een super lage prijs? Wees dan voorzichtig, waarschijnlijk is het zeer goedkoop geïmpregneerd hout of zelfs hout wat helemaal niet is geïmpregneerd.

 

Als het aankomt op het kopen van geïmpregneerd hout is het dan ook handig om altijd te kiezen voor kwaliteit. Alleen door te kiezen voor kwaliteit ben je in staat om alles uit je aankoop te halen.

 

Conclusie – een sterk soort hout

 

Het mag duidelijk zijn dat geïmpregneerd hout echt een prima keuze is voor de mensen die op zoek zijn naar hout om mee te werken in de tuin. Kies je voor geïmpregneerd hout dan hoef je niet bang te zijn voor waterschade of voor vochtplekken.

 

Dit is in een land als Nederland wel zo prettig, het kan hier nu eenmaal nog wel eens regenen. Voor meer informatie over klussen in de tuin raden wij je aan om even te blijven hangen op deze site. Hier kan je namelijk veel meer informatie vinden die mogelijk van belang kan zijn voor jouw keuze.

 

Lees hier het verschil tussen Lariks hout en Douglas hout. En in dit artikel het verschil tussen vuren en grenen hout.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën