Webcams vergelijken

  • Gepubliceerd op 20 juli 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022

Heb je een laptop zonder webcam of op zoek naar een betere webcam dan die van de laptop of computer? Weet je niet zeker welke webcam je moet bestellen? Lees in dat geval deze blog, die je wegwijs maakt in de keuze naar een nieuwe webcam. In dit artikel vergelijken we een aantal webcams.

 

Houd steeds in het achterhoofd in welke behoeften je nieuwe webcam moet voorzien. Dat bepaalt namelijk of je tevreden zal zijn met je aankoop of niet. Stream je graag YouTube video’s? Dan heb je een betere en dus ook duurdere webcam nodig dan als je alleen maar online vergadert of af en toe met familie of vrienden videobelt.

 

Er zijn veel verschillende specificaties waaruit je kunt kiezen in de wereld van de webcams. Dark modus, autofocus, microfoon, resolutie, compatibiliteit met software zoals Windows of alleen MacOS – wat is echt belangrijk voor jou? 

Webcams Vergelijken

Maak de juiste keuze

 

Vandaag de dag zijn webcams essentieel voor wie videocursussen organiseert, wie online werkt via videoconferenties en ook voor wie uit passie video’s wil opnemen. Dankzij de opkomst van sociale media ben je daarnaast ongetwijfeld ook in de wereld van de video storytelling terecht gekomen en waarschijnlijk is zelfs een smartphone van de beste kwaliteit niet meer genoeg voor je creatieve impulsen doorheen de dag.

 

Het belangrijkste gebruik van de webcam voor PC’s is voor videoconferenties via het web of voor instant messaging. Denk bijvoorbeeld aan Skype of facebook messenger. Maar er is meer.

 

Een andere reden waarom het belangrijk is om webcams te vergelijken, is de populariteit van streaming video, ook wel live video genoemd. Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van live videotransmissie om vrienden, fans en klanten te betrekken bij leuke evenementen die door afstand of andere redenen door sommigen niet bijgewoond kunnen worden.

 

Een live-event is dan de ideale uitkomst. Toch zijn niet alle computers uitgerust met een webcam en vaak moet je een externe webcam kopen om aan videochats deel te nemen. 

 

Krijg waar voor je geld met deze tips

 

Om een prijsvergelijking te maken op het gebied van professionele webcams moet je steeds rekening houden met wat voor jou belangrijk is en duidelijk voor ogen hebben hoe jij het product gaat gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor low-end modellen die toch goede resultaten hebben behaald in webcamtests.

 

Deze zijn vaak goedkoop en bevredigen de behoeften voor degenen die met name videobellen op Skype en om de eerste stappen te zetten in het opnemen van streaming voor YouTube of gaming. Daarnaast is het van essentieel belang een resolutie te kiezen die niet lager is dan 30 beelden per seconde (in het Engels: frames per second of FPS) en minimaal 1280×720 pixels, of HD.

 

De digitale zoom van deze modellen is ongeveer 4x en omdat hij niet optisch is, zal er steeds een beetje achtergrondruis in de video aanwezig zijn.

 

Als je op zoek bent naar een middenklasse webcam en een redelijk compromis wilt tussen videokwaliteit en prijs, kan je op zoek gaan naar modellen die weliswaar in HD opnemen met 30 beelden per seconde, maar slechts 2-megapixel sensoren hebben en een iets betere beeldkwaliteit bieden dan de low-end klasse.

 

Bovendien worden webcams uit het middensegment vaak met extra functies uitgerust zoals automatische autofocus en een uitstekende ingebouwde microfoon.

 

Het zijn ook webcams die om hun horizontale en verticale as kunnen draaien om het frame manueel te veranderen zodat je perfect in beeld komt. Aan welke andere kenmerken moet je denken bij webcams vergelijken?

 

Over resolutie gesproken …

 

Bij het kiezen van de webcam die het beste bij je past, moet je rekening houden met de resolutie. Deze term verwijst naar het aantal pixels in het beeld en bepaalt de algemene kwaliteit van de video.

 

Je zult vaak lezen over megapixels en voor pc-webcams gaan we van 480 pixels voor opnamen van gemiddeld niveau tot 720 pixels voor video’s met hoge definitie (HD), maar tegenwoordig is 1080 pixels toch langzamerhand de standaard aan het worden.

 

Dit is een belangrijke parameter, die de ontvanger van je beeld je in dank af zal nemen, meer nog dan jijzelf. De beeldsnelheid daarentegen verwijst naar de snelheid waarmee een webcam beelden kan opnemen. Het resultaat voor de kijker is een vloeiend en natuurlijk beeld. Wij raden je aan online webcams te kopen met een minimum van 30 beelden per seconde.

 

Webcam lenzen 

 

Wat webcams uit het topsegment echt onderscheidt van webcams uit het lagere segment, is het materiaal waarvan de lens is gemaakt. De beste webcams hebben een glazen lens, terwijl goedkope webcams een plastic lens hebben. Voor degenen die gewoon de webcam moeten aansluiten op de PC voor videochats is een goedkoop model meer dan prima. Als het echter gaat om opnamen om te uploaden en te delen op websites en sociale media, raden wij de aankoop van een high-end webcam aan. 

 

Extra webcam-functies

 

Naast de bovengenoemde functies zijn enkele extra functies vaak nuttig en het overwegen waard, zoals de knop op de webcam om foto’s te maken, de mogelijkheid om de webcam los te koppelen van de PC en te gebruiken als een gewone digitale camera, de aanwezigheid van autofocus op afstand bedienbaar en het starten en stoppen van de opnamen.

 

Dit zijn uiteraard extra functies die te vinden zijn in high-end modellen. Deze functies zal je niet zo snel tegenkomen op webcams in de lagere prijssegmenten.

 

Webcams voor gaming

 

Een gaming laptop, maar geen game webcam? De webcam is niet alleen een onmisbaar instrument voor amateur- of beroepsvideomakers, of doorgewinterde online vergaderaars, maar ook bij het gamen. Steeds meer jongeren hebben tegenwoordig een Twitch of YouTubekanaal en nemen livestreams op, dus de aanschaf van de beste game webcams is de ideale oplossing om je kanaal snel te laten groeien met goede content.

 

In vergelijking met het kiezen van een webcam voor professioneel gebruik, is de vergelijking voor een gaming webcam sneller gemaakt. Je hebt namelijk minimaal HD-opnamekwaliteit nodig, dus dan zit je automatisch in het hoger segment. Met een goede gaming webcam kun je ook een Chroma-Key-effect toepassen en zelfs bij weinig licht opnemen, bijvoorbeeld ’s avonds. 

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën