Wil je de nieuwste games spelen, maar weet je niet zeker of jouw pc het aankan? Graphics zijn een groot deel van de ervaring, maar niet elke computer is gebouwd voor de beste games op de markt. Je moet weten welke grafische kaart je hebt geïnstalleerd en die vergelijken met de minimumvereisten voor de game die je wilt spelen.
Wat is een grafische kaart?
Wanneer je jouw computer aanzet, worden de afbeeldingen die op het scherm verschijnen – of het nu een eenvoudig Word-document is of een complexe 4K – game-ervaring – gegenereerd door een grafische verwerkingseenheid (of GPU). Deze chips kunnen variëren van eenvoudige geïntegreerde grafische kaarten, die deel uitmaken van het moederbord of de processor, tot grotere, krachtigere uitbreidingskaarten.
Deze uitbreidingskaarten – vaak “discrete” of “speciale” grafische videokaarten genoemd – kunnen doorgaans krachtigere taken uitvoeren dan geïntegreerde grafische kaarten, zoals betere 3D-gaming, versnelde videoweergave of zelfs bepaalde niet-grafische taken, zoals bitcoin minen. Dit extra hulpprogramma gaat ten koste van een hoger stroomverbruik, meer warmte en meer ruimte op jouw computer, en daarom zul je zelden speciale grafische kaarten vinden in ultra dunne laptops.
Net als elk ander computeronderdeel kunnen grafische kaarten na verloop van tijd verouderd raken. Het is onwaarschijnlijk dat de kaart die je in 2010 hebt gekocht de AAA-games van 2020 op hoge instellingen kan spelen, dus als je ooit niet zeker weet of een game op je pc zal draaien, wil je de minimum- of aanbevolen vereisten vergelijken met de hardware die je momenteel hebt.
Het is niet altijd makkelijk om te bepalen welke grafische kaart je nodig hebt. Er zijn meerdere relevante modelnummers, het model van de GPU (dat wil zeggen, de daadwerkelijke chip die het werk doet) en het model van de kaart zelf (die andere hardware bevat) zoals de koeler, spanningsregeling module, enzovoort).
Er zijn twee grote fabrikanten die tegenwoordig discrete GPU’s maken: Nvidia en AMD. Er zijn echter veel andere fabrikanten die de kaarten zelf maken – Asus, EVGA, MSI, Gigabyte – en andere bedrijven kunnen grafische kaarten maken met behulp van de chips van Nvidia en AMD, door hun eigen aanpassingen toe te voegen om zich van elkaar te onderscheiden. De ene fabrikant versie heeft mogelijk betere ventilatie dan de andere of heeft een betere garantie.
Je moet dus van te voren beslissen welke chipset je nodig hebt (bijvoorbeeld de “Nvidia GeForce GTX 1060”) of dat je de daadwerkelijke fabrikant en het model van je kaart nodig hebt ( zoals de “EVGA GeForce GTX 1060 Superclocked,” die Nvidia’s chipset gebruikt). De eerste is heel gemakkelijk te vinden in Windows, terwijl de laatste iets gecompliceerder is.
Ontdek welke GPU je in je Windows computer nodig hebt
Open het menu Start op jouw pc, type Uitvoeren en druk op Enter. In het verschenen venster typ je dxdiag en druk je nogmaals op Enter. Bovenaan het nieuwe venster klik je op het tabblad met Beeldscherm of Weergeven. In het linkervak staat achter Naam de videokaart in je pc beschreven.
Zodra je de GPU hebt, kun je online verder zoeken om diverse GPU’s te vergelijken voor games die je wilt spelen.
Zoek de fabrikant en het modelnummer
Het exacte fabrikantnummer en modelnummer kun je rechtstreeks vinden op de website van de fabrikant. Je kunt ook rechtstreeks zoeken naar het model van je laptop. Ben je op zoek naar een grafische videokaart? Of wil je een gaming laptop?