Zwangerschapsdementie: wanneer gaat het weg?

  • Gepubliceerd op 3 juli 2021
  • Bijgewerkt op 21 maart 2022
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zwangerschapsdementie: wanneer gaat het weg?

Zwangerschapsdementie kan optreden als je zwanger bent. Vervelend, maar wanneer gaat het eigenlijk weg? Natuurlijk houd je rekening met allerlei lichamelijke veranderingen. Je buik wordt groter, je menstruatie blijft uit én je koestert een ongewone liefde voor rare eetgewoontes. Maar kun je ook tijdelijk vergeetachtig zijn tijdens je zwangerschap?

 

Wat is zwangerschapsdementie?

 

Als je zwanger bent is de kans groot dat je meer vergeetachtig bent dan normaal. Jouw hoofd lijkt gevuld met mist en je hebt echt geen idee meer wat je zoekt in de kelderkast. Je kunt je minder goed concentreren en legt de focus op onbelangrijke dingen.

 

Dit wordt ook wel een moederbrein of zwangerschapsdementie genoemd. Bij deze vorm van dementie is er géén sprake van blijvende hersenschade. Dat is bij reguliere dementie wel het geval. Jouw geheugen werkt gewoon minder goed als anders en je reageert tijdelijk minder snel.

 

Wanneer gaat tijdelijke dementie of een moederbrein weg?

 

Al in de eerste 3 maanden van jouw zwangerschap kun je te maken krijgen met vergeetachtigheid ofwel, zwangerschapsdementie. Dit heeft alles te maken met de hormonen boost die jouw lichaam moet verwerken. Ook na de zwangerschap kun je last houden van vergeetachtigheid.

 

De hormoonbalans is dan namelijk nog lang niet op peil. In de meeste gevallen verdwijnt zwangerschapsdementie binnen 6 maanden na de geboorte. In uitzonderlijke gevallen kun je hier tot aan de peuterleeftijd van jouw kind last van houden.

Zwangerschapsdementie Wanneer Weg

De oorzaken van zwangerschapsdementie

 

Hormonale veranderingen: hormonen zijn de grootste veroorzaker van zwangerschapsproblemen. Zoals bijvoorbeeld stemmingswisseling én vergeetachtigheid.  De stijging van zowel het oestrogeen als het progesteron in je lichaam veroorzaken zwangerschapsdementie. Je hebt moeite met helder denken en kunt je niet concentreren. Maar er zijn nog meer factoren die dementie tijdens de zwangerschap veroorzaken.

 

1. Gebrek aan slaap

 

Als je zwanger bent slaap je ook slechter. Slaapgebrek is één van de oorzaken van zwangerschapsdementie. Juist omdat je lichaam en je hersenen slaap nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Des te meer je nachtrust wordt verstoord, des te meer invloed dat heeft op jouw concentratievermogen en geheugen. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen waarmee je jouw slaapkwaliteit kunt verbeteren en beter kunt slapen.

 

Slapen tijdens de zwangerschap? De beste producten voor een goede nachtrust.

 

2. Choline gebrek

 

Choline is een belangrijke bouwsteen voor jouw lichaam. Dit zorgt voor de aanmaak van acetylcholine dat van essentieel belang is voor onze hersenen en ons geheugen. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de hersenontwikkeling van het kindje in jouw buik. Tijdens de zwangerschap neemt jouw baby ook choline op. Dat betekent dat jij een tekort aan deze belangrijke bouwstof kunt ervaren en last krijgt van zwangerschapsdementie. Gelukkig kun je choline op een makkelijke manier aanvullen.

 

Choline tekort tijdens de zwangerschap? Bekijk hier de beste choline supplementen.

 

3. Stress en spanningen

 

Ook stress is een direct oorzaak van dementie tijdens de zwangerschap. Het is logisch dat je gespannen bent. Er is immers een baby op komst waarvoor je nog veel moet regelen. Denk aan het aanschaffen van de babyuitzet, het inrichten van de babykamer en andere praktische zaken. Voorkom zoveel mogelijk stress en spanningen. Dat houdt je niet alleen scherp, maar is ook gezonder voor jouw lichaam en die van het kindje in je buik.

 

Stress voorkomen als je zwanger bent? Bekijk hier de fijnste ontspanningsproducten.

 

4. Verandering van prioriteit

 

Voor je zwangerschap vond je vriendschap en gezelligheid bijvoorbeeld heel belangrijk. Nu er een kindje op komst is liggen jouw prioriteiten heel anders. Ook jouw lichaam merkt dit. Deze verandering heeft een direct effect op jouw mentale gesteldheid.

 

Al jouw aandacht gaat naar het kleintje in je buik. Ook na de bevalling blijft dit zo. Andere belangrijke kwesties verdwijnen meer naar de achtergrond. Daardoor kun je tijdelijk minder geconcentreerd of vergeetachtig zijn. En eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Geniet van deze fijne periode!

 

Tips! Omgaan met vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap

 

Pas je eetpatroon aan. Bijvoorbeeld met vis zoals zalm of paling. Deze vissoorten bevatten heel veel Omega 3. Deze essentiële vetzuren kunnen zwangerschapsdementie voorkomen en verlichten. Houd je niet van vis? Denk dan na over het gebruiken van visolie.

 

Visolie met Omega 3? Bekijk hier de beste visolie en Omega 3 supplementen.

 

Gebruik een agenda of een notitieboekje. Schrijf belangrijke dingen die je echt niet mag vergeten op. Hang de planner in de keuken of een andere ruimte waar je vaak komt. Zo wordt je meerdere keren per dag herinnert aan jouw to-do list. Makkelijk toch?

 

Notitieboek of planner als je zwanger bent? Bekijk hier de beste weekplanners.

 

Neem regelmatig rust en plan tijd in om te kunnen ontspannen. Daardoor kan jouw brein zich weer opladen. Dat is zeker nodig als je last hebt van zwangerschapsdementie door een tekort aan slaap of een verstoorde nachtrust. Dat moment voor jezelf heb je écht nodig.

 

Meer ontspannen? Bekijk hier de meest rustgevende anti-stress producten.

 

Maak je vooral niet te druk over zwangerschapsdementie

 

Net zoals een dikke buik én gezwollen enkels hoort ook tijdelijke dementie bij jouw zwangerschap. Maak je er dus vooral niet te druk om. Een tijdelijk geheugen- en concentratieverlies komt voor bij heel veel vrouwen.

 

In veel gevallen verdwijnt zwangerschapsdementie vanzelf nadat je bevallen bent. Houd er wel rekening mee dat dit tot wel 30 weken kan duren. Wees lief voor jezelf en geniet van jouw nieuwe prioriteit. Niemand neemt het je kwalijk dat je alleen oog hebt voor jouw kindje.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën