Black Friday webshops

Je hoort steeds vaker over Black Friday. Van oorsprong komt dit uit de Verenigde Staten, maar ook in Nederland en andere landen is het inmiddels populair. Webshop-eigenaren stunten met leuke deals, waardoor je met extra veel korting verschillende producten kunt kopen. Wil je graag meer weten over deze bijzondere dag en welke invloed dit inmiddels in Nederland heeft?

Wat is Black Friday?

Black Friday is een dag waarop talloze webshops korting geven op diverse producten. Van oorsprong komt dit uit de Verenigde Staten, maar inmiddels is het ook overgewaaid naar Nederland en andere landen. In Nederland noemt men het ook wel Zwarte Vrijdag.

Zoals het in de Verenigde Staten een traditie is, lijkt het ook een traditie te worden in Europa. Zit je dus al een tijdje te kijken naar een nieuwe laptop of smartphone? Dan kan dit nog weleens het juiste moment zijn.

Het is wel belangrijk dat je je niet blind staart op de prijsverlagingen. Soms worden er trucjes toegepast op webshops, waardoor het lijkt dat je meer korting krijgt. Ook worden er regelmatig cashback-acties toegepast, waardoor je hier nog wel tijd en moeite in moet steken. Online kan je uiteraard ook verscheidene kortingscodes vinden voor extra kortring. Dat kan ook nog weleens de moeite waard zijn.

Wil je graag profiteren van Black Friday in Nederland? Dan is het belangrijk dat je verschillende webshops bekijkt voor leuke deals. Ook kan je natuurlijk deze website bezoeken tijdens deze actieperiode. Je zult hier talloze leuke deals vinden. Ook tonen wij diverse kortingscodes op deze website. Daarnaast kan je natuurlijk een herinnering zetten in je agenda, zodat je zeker weet dat je deze actiedatum niet mist. De beste Black Friday deals.

Dit jaar valt Black Friday op 24 november 2023. Volgend jaar zal het echter weer op een andere datum vallen, omdat de vrijdag dan simpelweg op een andere datum is. Voor 2024 is dat 29 november.

Hoelang duurt deze dag?

Deze dag duurt precies 24 uur. Het start in de nacht om 00.00 uur en eindigt de volgende dag om 23.59 uur. Dat is de officiële dag, maar de acties gelden vaak nog wel wat langer. Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, lijkt het tegenwoordig meer op een actiemaand dan een actiedag. Wees er echter wel op tijd bij, zodat je kunt meeprofiteren van deze leuke deals.

Een voordeel voor webshops is dat zij de druk, gedurende de feestdagen, dan beter aankunnen. Als consument kan je daarentegen weer profiteren van leuke deals. Zowel webshops als postbedrijven vragen consumenten ook tijdig te bestellen omdat zij de druk anders niet aankunnen in december. Als je dan kunt profiteren van goede deals is het ook zeker de moeite waard om tijdig te bestellen.

Black Friday

Waarom is Black Friday populair geworden in Nederland?

Voor webshop-eigenaren is het nu eenmaal lucratief om dergelijke acties te houden. Vanwege het commerciële succes is het daarom ook overgevlogen naar Nederland en andere landen in Europa. In deze periode van het jaar zijn wij immers volop op zoek naar cadeaus.

Veel webshops adverteren al dagen of zelfs weken met leuke acties. Daarom worden de acties vaak ook verlengd en is het niet slechts een dag.

De populariteit van Black Friday neemt toe. Ooit mag het dan ontstaan zijn in de Verenigde Staten, maar het wint steeds meer populariteit in andere delen van de wereld. In Nederland passen ook steeds meer webshops dit toe. Buurland België heeft ook leuke deals waar je van kunt profiteren. Als er geen geschikte deal is in Nederland kan je misschien nog een Belgische webshop proberen. Ook in Duitsland is de dag inmiddels populair. De populariteit neemt daarmee echt toe.

Hoe is de naam Black Friday tot stand gekomen?

Het is niet helemaal duidelijk waarom deze naam tot stand gekomen is. Sterker nog: er zijn twee theorieën. De eerste, en tevens oudste theorie, dateert uit de jaren ’60. Het werd destijds als eerst georganiseerd in Philadelphia en het was die dag erg druk. De term Black Friday zou daarom verwijzen naar de mensenmassa.

In de jaren ’80 kwam er echter nog een theorie bij. Winkeliers zouden in deze tijd eindelijk uit de rode cijfers komen tijdens Black Friday. De cijfers waren dus niet langer rood, maar zwart.

Het is dus nog een beetje gissen waarom deze dag nu zo heet, maar dit zijn de twee theorieën waar je het nu even mee zou moeten doen!

Extra tip: kijk uit voor scam Black Friday websites

Helaas kennen de fraudeurs deze dag ook en proberen zij hier ook van mee te genieten. Er worden soms complete websites opgezet met Black Friday deals. De producten worden dan niet geleverd of er worden producten geleverd die de verwachting niet waarmaken.

Als je er ergens bestelt is het belangrijk dat je altijd nagaat of een Kamer van Koophandel nummer op de website staat. Daarnaast is het raadzaam om te kijken of je ook achteraf kunt betalen bij een onbekende shop. Verder is het raadzaam om reviews op te zoeken. Bekijk niet alleen de reviews op de website zelf, maar ook op derde websites. Veilig shoppen begint bij jezelf.

Veelgestelde vragen over Black Friday

Wil je graag profiteren van Black Friday, maar heb je nog enkele vragen over deze bijzondere dag? Hieronder volgt een overzicht met veelgestelde vragen die je kunt lezen. Staat jouw vraag en/of antwoord hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op en vanzelfsprekend helpen wij jou graag verder.

Black Friday deals

Welke sites doen mee aan de acties?

Enkele populaire en grotere webshops die meedoen aan Black Friday zijn bol.com, Mediamarkt, Coolblue en Wehkamp. Zij zetten flink wat promotiemiddelen in om dit te promoten. Ook partners krijgen promotiemateriaal met speciale banners. Je zult het veel gaan zien tijdens deze actieperiode. Niet alleen deze Nederlandse shops zijn hiermee bezig. Ook buitenlandse aanbieders, zoals Nike, zorgen voor promoties binnen Nederland.

In de laatste jaren zijn Intertoys, YourMacStore, VTWonen, Hema, Blokker en BCC ook erg aanwezig tijdens Black Friday. Daarmee wordt er flink geconcurreerd tussen de verschillende webshops en daar kan jij als consument van profiteren.

Het lijkt een seizoen te worden

In principe is Black Friday maar een dag. Het is van oorsprong een enkele vrijdag. De maandag erop kan je nog profiteren van de deals van Cyber Monday. Toch lijkt het meer en meer een seizoen te worden. Consumenten gaan in het begin van november al op zoek naar leuke deals. Diverse webshops adverteren dan ook al met hun campagnes.

Veel retailers willen graag als eerste zijn met de beste deals. Daarmee wordt het min of meer een seizoen van actiedeals. Als consumenten hoeven we daarover echter niet te klagen: hoe meer korting, hoe beter toch?

Niet alleen de grote retailers doen mee aan de Black Friday deals. Ook kleinere retailers, die het moeten opnemen tegen de grootmachten, bieden leuke deals aan. Als consument heb je hierdoor ook een ruime keuze en kan je, gedurende deze actieperiode, diverse leuke deals scoren. Daarom is het ook raadzaam om zoveel mogelijk deals met elkaar te vergelijken.