In termijnen betalen

In termijnen betalen zonder BKR-registratie betekent dat je een product of dienst in gedeelten kunt afbetalen, zonder dat hierbij een controle bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) wordt uitgevoerd. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een grote aankoop wilt doen, maar niet in staat bent om het volledige bedrag in één keer te betalen.

Wat is in termijnen betalen betalen?

Als je even krap bij kas zit heb je soms de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Het totale bedrag betaal je dus over meerdere termijnen. Sommige consumenten kiezen hiervoor bij duurdere aankopen. Je kunt hierbij denken aan een nieuwe (elektrische) fiets, een auto, een wasmachine of een televisie.

In termijnen betalen gaat in overleg met de verkoper. Je spreekt af wanneer bepaalde bedragen betaald moeten worden. Ook zijn er webshops of betaalproviders die bepaalde termijnen bepalen: je dient een bepaald bedrag op een bepaalde datum te voldoen. Hiervoor kan je schema’s bekijken bij de aanbieder.

Welke aanbieders van achteraf betalen zijn er?

In termijnen betalen wordt aangeboden door verschillende aanbieders. Niet alle aanbieders rekenen hiervoor rente, maar dit verschilt ook per betalingsplan. Betaal je het bedrag relatief snel weer terug? Dan wordt er niet altijd geld berekend voor in termijnen betalen. Kies je voor een betaalperiode van bijvoorbeeld twee jaar? Dan wordt er wél altijd rente in rekening gebracht. Soms krijg je ook een BKR-registratie, wat invloed kan hebben op de hoogte van je hypotheek. Laat je daarom goed informeren en ken de risico’s.

Kan je een grote uitgave niet direct betalen? Dan kan je in termijnen betalen met in3. In3 zelf noemt dit de enige gespreid betaalmethode zonder rente of lening en BKR-registratie. Bij je bestelling betaal je het eerste bedrag, op dag 30 betaal je nogmaals een bedrag en op dag 60 nog een keer. Zodoende kan je dus in drie termijnen betalen zonder dat je hiervoor rente betaalt.

Mocht je verzuimen te betalen worden er extra kosten in rekening gebracht. Dit is dan ook deels het verdienmodel van deze aanbieder. Ook betalen webshops hogere transactiekosten voor deze betaalmethode ten opzichte van een iDEAL-betaling. Mocht je je betalingen simpelweg voldoen op gestelde data zal je dus niets extra’s betalen, mits een webshop jou hiervoor extra kosten in rekening brengt.

Klarna

Bij Klarna heb je ook de mogelijkheid om in drie termijnen te betalen. Net als bij in3 worden hier geen kosten voor in rekening gebracht. De betalingen worden automatisch afgeschreven van je creditcard, welke je gekoppeld hebt aan je Klarna-account. Klarna accepteert geen prepaidkaarten of Amex-kaarten.

Een webshop zal wel ‘Betaal in 3 termijnen’ van Klarna moeten aanbieden als je hiervan gebruik wilt maken. Je bestelling en je betalingen kan je inzien in de gratis app van het bedrijf. Zo heb je altijd een overzicht bij de hand.

CreditClick

CreditClick is een alternatief voor in3 of Klarna. Ook hiermee kan je in termijnen betalen. Dit bedrijf werkt overigens samen met Tinka, waar we straks meer over vertellen. Als een webshop CreditClick aanbiedt vind je het logo doorgaans terug op de website. Je zult nog wel een account nodig zijn bij CreditClick. Houd er rekening mee dat deze aanbieder het echt een lening noemt. Je vraagt een lening aan, welke handmatig wordt gecontroleerd door een van de medewerkers. CreditClick geeft aan alleen een passend krediet te verstrekken en geeft online duidelijk aan wat de rentepercentages zijn.

Je kunt je bestelling zodoende ook in termijnen betalen. Als je wilt kan je echter ook eerder aflossen zonder hierover een boete te betalen.

Je zult een BKR-registratie krijgen als je een lening afsluit bij CreditClick. Dat is iets waar je rekening mee moet houden als je bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag wilt indienen op korte termijn.

Tinka

Je kunt ook in termijnen betalen met Tinka. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen biedt dit bedrijf haar diensten aan in samenwerking met CreditClick. Tinka werkt onder andere samen met de webshops Wehkamp, BCC, MarineDiscounter, Sanitairwinkel, YouFone, Round Music en Mac & Much More.

Net als bij CreditClick sluit je hier een lening af. Het rentepercentage is hoger dan wanneer je een doorlopend krediet bij de bank afsluit. Dit is maar liefst 9,9% en dat is aan de hoge kant. In de app van Tinka kan je je lening bekijken.

Tinka biedt echter ook achteraf betalen aan. Mocht je het bedrag binnen 14 dagen voldoen zal je hierover geen rente hoeven te betalen. In dit geval is het dus ook geen lening.

Houd er rekening mee dat een lening zorgt voor een BKR-registratie. Het is dus niet handig om hiervoor te kiezen als je van plan bent om een huis te kopen. Dit zorgt namelijk voor een lager leenbedrag voor je hypotheek.

SprayPay

Tot slot zijn er ook nog webshops die samenwerken met SprayPay. Hiermee kan je aankopen vanaf 250 tot 5.000 euro aanschaffen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je het geld nu even niet voor handen hebt, maar bijvoorbeeld wel een nieuwe wasmachine nodig hebt.

Bij SprayPay kan je in termijnen betalen. Je kiest uit een terugbetaalperiode van 12, 18, 24 of 36 maanden. Als je wilt kan je tussendoor extra aflossen. Uiteindelijk bepaal je daarmee dus zelf de looptijd. Net als bij Tinka en CreditClick gaat het hier dus om een lening. Je krijgt een BKR-registratie bij goedkeuring van de lening én het wordt eerst beoordeeld. Op die manier ontvangen consumenten nooit hogere leningen dan zij kunnen dragen.

Er zijn verschillende webshops die samenwerken met SprayPay. Dit zijn onder andere Cameranu, Cameraland, Plasmavisie, Meubella, Gamepc, Tuinmeubelland, Livengo, Hollandbikeshop, Cv Totaal, Skikk, Pure Wonen, Beliani, Van Asten Babystore en AVH Tuinmeubelen. Dit zijn maar slechts enkele voorbeelden: er zijn nog een flink aantal andere webshops waar dit mogelijk is.

De voordelen van in termijnen betalen

In termijnen betalen kent meerdere voordelen. Zo hoef je niet eerste te wachten totdat je genoeg geld op je rekening hebt staan. Gaat je televisie of wasmachine stuk? Dan kan je direct een nieuwe televisie kopen, ook als je het volledige bedrag nu nog niet hebt.

Over het algemeen heb je ook keuze uit verschillende aanbieders. Je kunt dus ook snel krediet regelen, zodat je ook snel kunt genieten van jouw nieuwe product. Verder zal je ook direct eigenaar worden van het product, ondanks het feit dat je het product nog niet volledig afbetaald hebt. Er zijn dus een flink aantal voordelen, maar er zijn ook een aantal belangrijke nadelen waar je rekening mee moet houden.

De nadelen van in termijnen betalen

In termijnen betalen kent ook zeker een aantal nadelen. Bij verschillende aanbieders betaal je namelijk een enorme rente. De maximale grens voor rente is op dit moment 10%. Dit is echter verlaagd vanwege de coronacrisis. Daarmee wilde de overheid mensen met een lager inkomen tegemoetkomen. Echter is 10% rente nog steeds een hoog percentage.

Ter vergelijking: als je een doorlopend krediet afsluit van 10.000 euro betaal je gemiddeld 6,2 procent rente. Mocht je een hoger leenbedrag aangaan bij de bank, kan dat rentepercentage worden verlaagd naar gemiddeld 5%. Dat scheelt dus de helft.

Als je de bedragen bovendien niet tijdig betaalt kan je ook nog eens een flinke boete verwachten. De hoogte van de boete is vermeld in de voorwaarden van de koopovereenkomst.

Veel consumenten die gebruikmaken van dergelijke leningen hebben betalingsachterstanden en betalen hierdoor flink voor hun nieuwe wasmachine of televisie. Bij IN3 betaal je gelukkig 0% rente en word je niet BKR-geregistreerd.

Welke webshops bieden in termijnen betalen aan?

De grotere webshops bieden allemaal achteraf betalen aan. Wellicht zal het volgende jou ook een beetje verbazen: het is wettelijk verboden voor webshops om klanten alleen vooraf te laten betalen. Biedt een webshop dus alleen iDEAL-betalen aan? Dan zijn zij in principe in overtreding. Daarom zouden alle webshops een vorm van achteraf betalen moeten aanbieden. Creditcardbetalingen vallen hier ook onder. Voor webwinkeliers brengen Klarna, Afterpay en Billink wel hoge kosten met zich mee. Daarom bieden verscheidene aanbieders dit (nog) niet aan.

Alternatieven voor in termijnen betalen

Ondanks dat in termijnen betalen een aantal voordelen kent, kent het ook een flink aantal nadelen. Niet alle nadelen gelden voor iedere betaalaanbieder. Zo kan je bij in3 en Klarna wél rentevrij aflossen, als je dit op tijd betaalt. De betaalmomenten zijn echter ook kort op elkaar (direct, na 30 dagen en na 60 dagen). Bij de andere partijen ga je daadwerkelijk een lening aan en betaal je hiervoor dus ook een forse rente. Gelukkig zijn er ook een aantal alternatieven waar je voor kunt kiezen.

Wil je bijvoorbeeld een auto op afbetaling kopen? Dan heb je bij auto’s ook de mogelijkheid om te kiezen voor private lease of je kunt een lening afsluiten bij de autodealer. De laatste optie is vaak nog goedkoper dan bij de bank en vaak daarom ook een betere optie dan een koop op afbetaling.

Een andere manier is natuurlijk dat je simpelweg spaart voor het product. Je kunt iedere maand een bedrag opzijzetten. Als er dan onverhoopt een dure uitgave aankomt, kan je dat vooralsnog betalen. Een wasmachine of televisie gaat immers altijd kapot als het even niet uitkomt. Als je van tevoren een spaarplan hebt gemaakt kan je het wél betalen. Dat is altijd de beste optie: betalen met je eigen geld én zonder lening.