De juiste vernieuwingssnelheid instellen op mijn monitor

 • Gepubliceerd op 26 juli 2021
 • Bijgewerkt op 21 maart 2022
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • De juiste vernieuwingssnelheid instellen op mijn monitor

Een vernieuwingsfrequentie is het aantal keren dat de monitor elke seconde wordt bijgewerkt met nieuwe afbeeldingen. Een verversingssnelheid van 60 Hz betekent bijvoorbeeld dat het scherm 60 keer per seconde wordt bijgewerkt. Een hogere verversingssnelheid resulteert in een vloeiender beeld.

Vernieuwingssnelheid Instellen Monitor

Waarom de vernieuwingspercentage belangrijk is

 

Het wijzigen van de vernieuwingsfrequentie was belangrijker op oudere CRT-monitoren, waar een lage vernieuwingsfrequentie er daadwerkelijk toe zou leiden dat het scherm zichtbaar flikkert tijdens het bijwerken. Een hogere verversingssnelheid elimineerde het visuele flikkeren.

 

Op een moderne flatpanel LCD-monitor zie je geen flikkeringen bij een lagere verversingssnelheid. Een hogere verversingssnelheid resulteert echter in een veel vloeiender beeld. Dat is de reden waarom dure monitoren, die zijn ontworpen voor gaming, hoge verversingsfrequenties adverteren, zoals 144 Hz of 240 Hz, wat een grote stap vooruit is ten opzichte van de verversingsfrequentie van 60 Hz van het typische pc-scherm. Voor ons is het verschil merkbaar, zelfs wanneer we onze muis over het scherm bewegen.

 

De maximale verversingssnelheid dat je kunt gebruiken is afhankelijk van jouw monitor. Over het algemeen ondersteunen goedkopere monitoren lagere verversingsfrequenties dan duurdere monitoren. Als je meerdere monitoren op jouw pc hebt aangesloten, heeft elk zijn eigen instelling voor de vernieuwingsfrequentie.

 

Wanneer je op zoek bent naar een monitor, is een hogere verversingssnelheid meestal beter, maar hoeft niet altijd als belangrijk aspect worden gezien als je een beslissing wilt maken. Er zijn nog andere belangrijke overwegingen, zoals reactietijd, kleurnauwkeurigheid en de kijkhoek van de monitor. Maar je wilt altijd de hoogste verversingssnelheid gebruiken die je monitor ondersteunt.

 

Hoe je jouw vernieuwingsfrequentie kunt wijzigen in Windows 10

 

Om de vernieuwingsfrequentie van een beeldscherm in Windows 10 te wijzigen, klik je met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer je vervolgens de opdracht “Beeldscherminstellingen”.

 

Een andere vernieuwingsfrequentie voor het scherm instellen in Windows 10. Als je monitor problemen ondervindt, vanwege de configuratie van de vernieuwingsfrequentie, gebruik je deze stappen om de meest nauwkeurige snelheid in te stellen:

 

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Systeem.
 3. Klik op Weergeven.
 4. Klik op de link Geavanceerde weergave-instellingen.
 5. Klik op de beeldschermadapter eigenschappen voor de koppeling Display 1.

 

Snelle tip: naast resolutie, bitdiepte en kleurformaat kun je op deze pagina ook de vernieuwingsfrequentie zien die momenteel op de monitor is ingesteld.

 

 1. Klik op het tabblad Monitor .
 2. Gebruik onder “Monitorinstellingen” het vervolgkeuzemenu om de gewenste vernieuwingsfrequentie te selecteren.
 3. Klik op de knop Toepassen .
 4. Klik op de OK- knop.

 

Nadat je de stappen hebt voltooid, moet de monitor de nieuwe vernieuwingsfrequentie gaan gebruiken die je hebt toegepast.

 

De opties die je kunt selecteren, zijn altijd afhankelijk van de monitor, grafische adapter en resolutie die de monitor gebruikt.

 

Als het beeldscherm een ​​hogere vernieuwingsfrequentie ondersteunt, maar de optie niet beschikbaar is, moet je de nieuwste grafische driver opnieuw installeren. Je kunt ook proberen een lagere resolutie in te stellen, aangezien beeldschermen vaak een hogere vernieuwingsfrequentie kunnen ondersteunen, maar met een lagere resolutie.

In het  geval dat je de vernieuwingsfrequentie van het scherm wijzigt van 59 naar 60 Hertz, maar de vernieuwingsfrequentie keert terug naar 59 Hertz, is dit een verwacht gedrag en is er geen aanvullende actie vereist.

 

De reden voor dit, is dat specifieke beeldschermen slechts 59,94 Hertz rapporteren, en wanneer dit gebeurt, geeft Windows om compatibiliteit redenen twee frequenties weer, waaronder 59 Hz en 60 Hz. Bij beide 59 tot 60 Hertz wordt de vernieuwingsfrequentie echter ingesteld op 59,94 Hertz.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën