RAM geheugen voor laptop kopen?

 • Gepubliceerd op 28 juli 2021
 • Bijgewerkt op 21 maart 2022
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • RAM geheugen voor laptop kopen?

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden omtrent het RAM geheugen voor je laptop? Word je laptop te langzaam? Het toevoegen van meer laptopgeheugen, ook wel RAM genoemd, maakt je laptop weer sneller. RAM staat voor Random-Access Memory en is waar de gegevens, waarmee de CPU werkt, tijdelijk worden opgeslagen. 

 

Meer RAM is over het algemeen beter, hoewel het rendement voor computers afneemt boven de 16 GB, terwijl 32-bits versies van Windows maximaal 4 GB ondersteunt.

 

Snelheid, gemeten in MHz, is een andere overweging, net als latentie, maar het belangrijkste is dat het geheugen compatibel moet zijn met een moederbord: het is ofwel DDR, DDR2, DDR3 of DDR4, en moderne AMD- en Intel-gebaseerde pc’s gebruiken DDR4 alleen geheugen.

 

Kleinere SODIMM-modules voor laptops en mini-pc’s en ECC-geregistreerd geheugen voor servers zijn allemaal beschikbaar binnen deze categorie.

 

Het installeren van extra RAM is een kosteneffectieve manier om de snelheid van jouw laptop of computer te verbeteren. Vooral wanneer laptops al wat ouder zijn en waarmee je dan met softwareprogramma’s moet werken die veel van de laptop vragen. Na het installeren van de RAM merk je direct een verschil in prestatie.

Ram Geheugen Kopen

RAM geheugen uitbreiden laptop

 

We bieden momenteel twee hoofdtypen laptop- en computergeheugen: DDR4, DDR3 en DDR2. Het belangrijkste verschil is hier de snelheid: de effectieve frequenties van DDR2 beslaan officieel 400 MHz tot 800 MHz, terwijl DDR3 begint bij 800 MHz en zich uitstrekt tot 1600 MHz en DDR4 tot en met 2400MHz. 

 

Een geheugenupgrade is de gemakkelijkste en meest effectieve prestatieverbetering die je de meeste laptops en computers kunt geven. Hoe meer RAM je hebt, hoe sneller jouw desktop-pc, laptop, server of workstation zal gaan functioneren.

 

Geheugen-DIMM’s hebben veel variaties, generaties zijn als volgt: DDR1, DDR2, DDR3 en DDR4, wat verwijst naar de snelheid en overdrachtssnelheid, de grootte van de DIMM-module kan DIMM, SODIMM of MicroDIMM zijn. 

 

Voordat je een RAM geheugen koopt, is het van cruciaal belang dat je de juiste RAM besteld. Een laptop heeft een SODIMM RAM-geheugen nodig en zijn van formaat kleiner dan het RAM-geheugen van een desktop computer.

 

Als je huidige laptop een DDR3-module heeft van 1600 MHz, dan bestel je een DDR3 met 1600 MHz. Ga ook niet zomaar zelf aan de slag met het vervangen van het RAM-geheugen. Het kan namelijk per type laptop of merk verschillen wat de moeilijkheidsgraad is van het vervangen van het RAM-geheugen.

 

Er zijn verschillende soorten RAM voor desktopcomputers, zoals SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory), DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM), DDR2 SDRAM, DDR3 SDRAM en nu DDR4 SDRAM. Ondanks dat deze geheugenmodules fysiek dezelfde grootte hebben, zijn ze niet compatibel met elkaar.

 

Elk van deze geheugenmodules heeft een inkeping in de contacten die in verschillende posities wordt geplaatst, zodat het onmogelijk is om het verkeerde type RAM te matchen met de geheugensleuven van het moederbord. De geheugenmodules worden ook wel DIMM’s (Dual In-line Memory Modules) genoemd.

Ram Geheugen Voor Laptop

Hoe weet ik hoeveel RAM ik heb en welk type ik nodig heb?

 

Voordat je een RAM besteld is het wel goed om te weten welke je nu gebruikt. Welk RAM-geheugen heb je nodig en welke type? Dit kun je op jouw Windows laptop makkelijk achterhalen door:

 1. Rechtermuisknop op Taakbalk;
 2. Klik op Taakbeheer;
 3. Ga naar tabblad Prestaties;
 4. Klik linksonder op Broncontrole openen;
 5. Daar vind je de RAM en RAM-module.

 

Voor je MacBook gaat dit een stuk sneller. Je klikt linksboven op het Apple-logo, klik op ‘Over deze Mac’ en je ziet in het veld ‘Geheugen’ de RAM-module van de MacBook.

Onze beloften

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Korting en aanbiedingen

Blijf op de hoogte van de maandelijkse kortingscodes, acties en leuke deals. Schrijf je vrijblijvend in.


Over Qorting.nl

Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!

Categorieën