Beste wasmachines van 2024

  • Gepubliceerd op 9 januari 2023
  • Bijgewerkt op 23 april 2024
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Beste wasmachines van 2024

Wat is de beste wasmachine van dit moment? Aan welke specificaties moet een goede wasmachine voldoen en hoe zit dat eigenlijk met het laadvermogen? Vragen waar je graag een antwoord op wilt voordat je overgaat tot de aanschaf van nieuw witgoed apparatuur.

 

Een wasmachine is onmisbaar. Dat geldt voor elk huishouden. Je wilt namelijk elke dag een schone broek of handdoek kunnen gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je eigenlijk geen dag zonder jouw wasmachine kunt. Toch komt er een dag waarop je witgoed moet vervangen. Bijvoorbeeld omdat de reparatie duurder uitvalt dan de nieuwprijs of omdat jouw witgoed apparaat niet meer voldoet aan jouw gezinssamenstelling. Maar voor welke soort wasmachine kies je dan? Welke merken zijn het beste  en waar moet je op letten?

 

Je kunt je aankoop afstemmen op het merk, maar natuurlijk ook op het laadvermogen, het geluidsniveau en de energiezuinigheid. In deze koopgids vertellen we je precies wat de beste wasmachines zijn van dit moment én waar je bij de aanschaf op moet letten.

 

Verschillende soorten wasmachines

Naast verschillende merken en functies, zijn er ook diverse soorten wasmachines. Welke je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Soorten die we onderscheiden zijn:

 

1. Was-droogcombinatie

Deze 2-in-1 wasmachines kunnen zowel wassen als drogen. Je hebt dus maar één witgoed apparaat nodig. Dat is vooral makkelijk wanneer je weinig ruimte beschikbaar hebt of geen 2 witgoedapparaten in huis wilt halen. Met een was-droogcombinatie beschik je over zowel een wasmachine als een droger in één. Dat is over het algemeen een stuk voordeliger.

 

Veel mensen kiezen voor het extra gemak dat was- droogcombinaties bieden. Deze witgoedapparaten zijn bijvoorbeeld vooral praktisch voor mensen met een beperkte mobiliteit. Natte, druipende was uit de ene machine halen en vervolgens naar de droger verplaatsen kan een behoorlijke inspanning zijn. Ook als je gaat verhuizen naar een kleinere woning is het zinvol om 2 apparaten te combineren. Zo kun je veel ruimte besparen.

 

In de meeste gevallen zijn was-droogcombinaties goedkoper dan het aanschaffen van een losse wasmachine en wasdroger. Wel moet je er rekening mee houden dat de droogcapaciteit van een 2-in-1 apparaat vaak kleiner is dan de trommelgrootte aangeeft.

 

Je kunt dus niet al het wasgoed dat in de wasmachine doet tegelijk drogen in de wasdroger. Deze keuze is prima als je maar een halve lading hoeft te drogen of een kledingstuk snel nodig hebt. Daarnaast verbruiken was-droogcombinaties veel meer energie.

 

2. Vrijstaande wasmachine

Vrijstaande wasmachines zijn misschien wel de meest populaire keuze. Ze hebben een eigen omkasting. Dat betekent dat deze witgoedapparaten niet ingebouwd hoeven te worden. Je kunt ze dus plaatsen waar jij dat wilt. In de keuken, op zolder of in de kelder. Vrijstaande wasmachines zijn leverbaar met zowel een voorlader als een bovenlader.

 

3. Inbouw wasmachine

Deze wasmachines zijn geschikt om in te bouwen. Bijvoorbeeld in combinatie met een wasmachine ombouw. De voorzijde van deze apparaten is vlak. Daardoor kun je de ombouw  voorzien van een deur met scharnier. Jouw wasmachine staat dan nooit in het zicht.

 

4. Bovenlader of voorlader

Je kunt ook kiezen voor een wasmachine met een bovenlader of een voorlader. Een wasmachine met een bovenlader is vaak wat smaller van formaat. Je laadt het witgoed apparaat dan aan de bovenzijde. Ook een wasmachine met een voorlader heeft voordelen. Deze zijn namelijk stapelbaar omdat de opening zich aan de voorzijde bevindt.

 

Waar moet je op het letten bij het kopen van een wasmachine?

 

Als je op zoek bent naar de beste wasmachines van dit moment, wil je natuurlijk wél weten waar je op moet letten tijdens de aanschaf. Naast het design en de afmeting van dit witgoed, zijn er nog meer belangrijke specificaties waar je rekening mee moet houden. Zoals het laadvermogen en het energielabel, maar ook het geluidsniveau en de extra functies. Wij hebben de belangrijkste specificaties van wasmachines alvast voor je op een rij gezet.

 

1. Laadvermogen

De capaciteit en grootte van de wasmachine zijn enkele van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden. Dit is afhankelijk van de grootte van uw gezin en de hoeveelheid wasgoed die je doorgaans heeft. Een machine met een grotere capaciteit is ideaal voor grotere huishoudens of als je vaak veel wasgoed heeft, terwijl een kleinere machine geschikt kan zijn voor alleenstaanden of koppels. Bovendien moet je ook rekening houden met de fysieke afmetingen van de machine, zodat deze comfortabel in de wasruimte past.

 

2. Energielabel

Als je de beste wasmachine wilt kopen, is het ook verstandig om te letten op het energielabel. Door te kiezen voor energiezuinig witgoed kun je jaarlijks flink besparen op de energierekening. De beste wasmachines van dit moment hebben een A+++  energielabel. Dit is vooral op dit moment een goede keuze. De energieprijzen lopen namelijk behoorlijk op. Daarnaast is een energiezuinige wasmachine natuurlijk ook beter voor het milieu.

 

3. Geluidsniveau

Heb je een gehorig huis of wil je de wasmachine dichtbij de slaapkamer of het thuiskantoor plaatsen? Let dan bij de aankoop ook op het geluidsniveau. Een stille of extra stille wasmachine produceert 71 tot 72 decibel geluid. Bijvoorbeeld tijdens het centrifugeren. De keuze die je maakt is vooral afhankelijk van waar je het apparaat plaatst. Heb je in de schuur of buitenshuis een plekje vrij gemaakt voor een nieuwe wasmachine? Dan is het geluidsniveau minder belangrijk om op te letten als je een nieuw apparaat wilt kopen.

 

4. Toerental

Natuurlijk wil je voorkomen dat de was te nat uit de machine komt. Het wasgoed moet dan langer op de lijn hangen of een behoorlijke tijd in de wasdroger. Als je een wasmachine wilt kopen is het dus ook belangrijk om te letten op het toerental. Des te hoger het toerental, des te droger het textiel uit het apparaat komt. De beste wasmachines van dit moment hebben een toerental van 1400 (44% vochtig) tot zelfs 1600 (50% vochtig) RPM.

 

De centrifugeersnelheid is dus een belangrijke specificatie. Zeker als je de beste wasmachines van dit moment met elkaar wilt vergelijken voordat je een nieuwe koopt. Het is te makkelijk om aan te nemen dat een hogere centrifugeersnelheid beter is.

 

Echter is dat niet binnen elke situatie het geval. Een hoger toerental kan helpen om kleding schoner te maken. Ook vermindert het de cyclustijd van de hoeveelheid restwater dat achterblijft. Toch zijn er 3 belangrijke punten waar je rekening mee dient te houden.

  • Soms is de maximale centrifugesnelheid alleen beschikbaar binnen voorinstellingen
  • Des te hoger het toerental, des te meer geluid de wasmachine produceert
  • Wasmachines met hogere centrifuge snelheden verbruiken meer energie
  • De maximale snelheid wordt niet toegepast voor wol en fijne wasprogramma’s
  • Een 1200 RPM wasmachine van een goed merk en bouwkwaliteit kan de prestaties van een 1400 RPM of zelfs een 1600 RPM wasmachine evenaren

 

5. Extra functies

De beste wasmachines zijn tegenwoordig ook uitgerust met diverse handige functies. Zoals bijvoorbeeld een applicatie waarmee je het apparaat op afstand kunt bedienen. Daarnaast zijn er ook wasmachines met een voorstrijk of beladingssensor, een voorprogrammering én een automatische dosering. Daarmee bepaalt de machines zelf hoeveel wasmiddel en water er nodig is. Je hoeft dus zelf niet meer aan de slag met onhandige doseerdoppen.

 

Wat kost een goede wasmachine?

Wanneer je een nieuwe wasmachine wilt kopen is het natuurlijk ook belangrijk om op het budget te letten. Aan de andere kant wil je geen wasmachine met een te laag toerental, een hoog energieverbruik of tegenvallende prestaties. De prijzen voor goede wasmachines met een A+++ energielabel beginnen doorgaans vanaf €400,-. Afhankelijk van het merk.

 

Daarnaast wil je ook letten op de beschikbaarheid en de prijzen van de onderdelen. Ook een wasmachine kan defect raken of onderhoud nodig hebben. Het is belangrijk om te onderzoeken wat de gemiddelde prijs is voor een reparatie en wat de kosten zijn van de onderdelen die passen bij jouw merk wasmachine. Zijn ze makkelijk en snel leverbaar?

 

Wat moet je weten over de energielabels van wasmachines?

Ook energielabels van wasmachines zijn belangrijk om tot de beste aankoop te kunnen komen. Zeker nu de energieprijzen maar blijven stijgen is elke besparing welkom. Vooral op het verbruik van witgoedapparatuur is dat belangrijk. Deze gebruik je namelijk dagelijks.

 

Gelukkig zijn de beste wasmachines van dit moment tot wel 30% energiezuiniger dan voorheen. Daardoor kun je op jaarbasis flink besparen op de energierekening. De beste wasmachines hebben een A+++ energielabel. Een A+++ wasmachine verbruikt ongeveer ⅔  van de energie van een machine met energielabel A.

 

De EER-classificaties zijn gebaseerd op EU-richtlijnen. Ze berekenen hoeveel energie er wordt gebruikt voor 220 wasbeurten per jaar. Bij deze tests wordt voornamelijk katoen gebruikt bij een temperatuur van 60 graden. In 63 van de 220 gevallen gaat het om wasbeurten met een halve lading waarbij het wasgoed wordt gewassen op 40 graden.

 

Ook andere factoren hebben invloed op hoe energiezuinig een wasmachine eigenlijk is. Zoals het veel wassen met verkorte programma’s of halve machine ladingen. Ook het wassen van andere materialen dan katoen verbruikt meer energie. Woon je in een gebied met hard water? Dan kan het verwarmingselementen worden aangetast door kalkaanslag. Ook dit heeft invloed op het energieverbruik van witgoedapparaten zoals wasmachines.

 

Wat zijn de beste merken wasmachines van dit moment?

Merk Wasmachine Serie
Siemens Siemens WM14NO75NL iQ300 Speed
AEG L6VAPOR ProSense
Zanussi ZWF9147NW AutoAdjust
Samsung WW90TA049TH Ecobubble
Miele 663 WCS TwinDos

Siemens WM14N076NL

Deze zuinige wasmachine van Siemens wast razendsnel dankzij de varioSpeed functie. Dat kan tot wel 65% sneller dan met vergelijkbare witgoed apparatuur. Met een geluidsniveau van 75 db is deze machine ook nog eens stil in gebruik. De wasmachine blijft stabiel dankzij de antiVibration wand. Door een ingebouwd systeem verbruikt de WM14N076NL wasmachine van Siemens minder water. Je kunt zelfs kledingstukken toevoegen tijdens het wassen.

Siemens WM14N076NL

WMN16T3471

Type wasmachine: Voorlader. Afmetingen (bxhxl): 59 x 88 x 60 cm. Laadvermogen: 7 kg. Maximale wastemperatuur: 90 °C. Verbruik per 100 cycli: 69 KWh. Waterverbruik per wasbeurt: 45 liter. Toerental: 1400. Geluidsniveau: 75 db.

Voordelen

  • Laadvermogen van 7 kilo
  • Toerental 1400 RPM
  • Maximaal 75 db

Pluspunten:

  • Was komt droog uit machine
  • Bijvulfunctie
  • Laag geluidsniveau

Minpunten:

  • Weinig laadvermogen
  • Eco wasprogramma duurt lang
  • Geen trommelreinigingsprogramma

AEG – 6000 serie ProSense L63FR84N4B

Deze AEG wasmachine heeft energielabel A en een laadvermogen tot 9 kilo. Door de ProSense instellingen weet je altijd zeker dat de machine het juiste programma kiest voor jouw wasgoed. Daardoor blijft jouw kleding langer mooi en heb je minder last van slijtage. ProSense werkt ook energie- en waterbesparend. Met het Anti-Allergy Vapour programma wordt jouw wasgoed hygiënisch schoon gereinigd. Deze wasmachine is voorzien van een beladingssensor, een startuitstel programma en een inverter die trillingen voorkomt.

AEG – 6000 serie ProSense L63FR84N4B

L7FBE86W

Type wasmachine: Voorlader. Afmetingen (bxhxl): 59.7 x 84.7 x 63.6 cm . Laadvermogen: 9 kg. Maximale wastemperatuur: 90 °C. Verbruik per 100 cycli: 49 KWh. Waterverbruik per wasbeurt: 50 liter. Toerental: 1400. Geluidsniveau: 76 db.

Voordelen

  • Laadvermogen tot 9 kilo
  • A+++ energielabel
  • Geluidsniveau is 76 db

Pluspunten:

  • Energielabel A
  • Ruime trommel
  • Met beladingssensor

Minpunten:

  • Geen resttijd indicator
  • Hoog geluidsniveau
  • Geen anti-kreuk fase

Zanussi ZZ94943WF

Deze wasmachine met A+++ energielabel mag zeker niet ontbreken aan deze lijst met beste wasmachines van dit moment. Het apparaat heeft een laadvermogen van maar liefst 9 kilo en is voorzien van een laadsensor en QuickStart functie. De wasmachine produceert 76 db geluid. Een prima koop als je deze wilt gebruiken in de bijkeuken of afgesloten ruimte.

 

Daarnaast is deze Zanussi wasmachine met een toerental van 1400 voorzien van een CleanBoost functie. Daarmee voeg je stoom toe aan het einde van elk wasprogramma. Met FlexiTime kun je de standaard programma’s ook inkorten. Je kunt gebruik maken van een startuitstel én water en energie besparen door middel van AutoAdjust.

Zanussi ZZ94943WF

ZWF9147NW

Type wasmachine: Voorlader. Afmetingen (bxhxl): 60 x 85 x 57.8 cm. Laadvermogen: 9 kg. Maximale wastemperatuur: 95 °C. Verbruik per 100 cycli: 65 KWh. Waterverbruik per wasbeurt: 49 liter. Toerental : 1400. Geluidsniveau: 76 db.

Voordelen

  • A+++ energielabel
  • QuickStart functie
  • Geluidsniveau is 76 db

Pluspunten:

  • A+++ energielabel
  • QuickStart functie
  • CleanBoost functie

Minpunten:

  • Hoog geluidsniveau
  • Tussentijds toevoegen is niet mogelijk
  • Geen inweekprogramma

Samsung WW90CGC04AAHEN – Ecobubble

Met een capaciteit van 9 kg en een centrifugesnelheid van 1400 voldoet deze wasmachine aan de beste specificaties. Het witgoed apparaat is tevens voorzien van een A+++ energielabel. De Samsung Ecobubble is voorzien van een geïntegreerd systeem. De ecobubble-technologie is een unieke methode om wasmiddel te mengen met water en lucht.

 

Op deze manier wordt een ​​wasmengsel gecreëerd dat meer bubbels heeft. Daardoor dringen ze moeiteloos door de stof en verwijderen ze vuil en vlekken eenvoudig. Zelfs tijdens een wasprogramma op een lage temperatuur. De binnentrommel is diamantvormig. Op deze manier wordt voorkomen dat kleding en wasgoed blijft haken. Deze wasmachine is energiezuinig en met een geluidsniveau van 72 db stil in gebruik. Met het Drum Clean programma kan de trommel op een hoge temperatuur worden gereinigd. De EcoBubble is ook voorzien van een stoomprogramma voor elke soort wasgoed. De wasmachine kun je via een app aan een smartphone koppelen. Op deze manier kun je de prestaties controleren en eventuele gedetecteerde problemen diagnosticeren.

Samsung WW90CGC04AAHEN – Ecobubble

Samsung Ecobubble

Samenvattend, de Samsung Ecobubble WW90 combineert efficiëntie met milieubewustzijn om superieure energie-efficiëntie en langdurige prestaties te leveren die ongeëvenaard zijn, en dat alles met minimaal geluid. Het is zelfs ‘slim’ en kan met een app aan een smartphone worden gekoppeld om de prestaties te controleren en eventuele gedetecteerde problemen te helpen diagnosticeren!

Voordelen

  • Milieubewustzijn om superieure energie-efficiëntie
  • Centrifugesnelheid van 1400 tpm

Pluspunten:

  • Superieure energie-efficiëntie
  • CleanBoost programma
  • Drum Clean programma

Minpunten:

  • Geen gewichtssensor
  • Geen trommelverlichting
  • Geen warmwater

MIELE WCD 670 WCS TwinDos Wasmachine

De Miele TwinDos wasmachine levert de ultieme prestatie. De machine wast kleding op een ongeëvenaard niveau met een verscheidenheid aan nieuwe technologieën. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van traditionele wasprogramma’s. Deze wasmachine is voorzien van een automatische wasmiddeldosering. Zo maak je een einde aan lekkende vuldoppen.

 

Met de QuickPowerWash functie duurt het draaien van een volle trommel slechts 59 minuten. Deze wasmachine met een geluidsniveau van 74 db en een toerental van 1400 heeft 7 instellingen voor vlekverwijdering. Heb je haast? Maak dan gebruik van de voorstrijk instelling. De was wordt na het laatste centrifugeren lichtjes verwarmen in de trommel.

MIELE WCD 670 WCS TwinDos Wasmachine

Miele Twindos

Zeven instellingen voor vlekverwijdering bieden gebruikers de mogelijkheid om vlekken te bestrijden; verspreid over meer dan twintig soorten vlekken en kan er maximaal drie tegelijk verwijderen. Als je echt haast hebt, kan de voorstrijkinstelling de trommel na het laatste centrifugeren lichtjes verwarmen, om stoffen glad te maken en het strijken sneller en gemakkelijker te maken. Een prima geïntegreerde wasmachine.

Voordelen

  • QuickPowerWash-instelling
  • Prima geïntegreerde wasmachine

Pluspunten:

  • QuickPowerWash instelling
  • Tussentijds was toevoegen
  • Via app te bedienen

Minpunten:

  • Hoog geluidsniveau
  • Geen trommelreinigingsprogramma
  • Trommel heeft geen verlichting

Hoeveel kost een wasmachine?

Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt is het belangrijk om ook op het budget te letten. Aan de andere kant wil je geen wasmachine met een te laag toerental. Voor minder dan €420,- koop je nog steds een A+++ Bosch of Whirlpool wasmachine.

 

Welke grootte  wasmachine heb ik nodig?

De trommel  van wasmachines variëren meestal van 6 kg tot 12 kg. Deze meting verwijst naar het maximale droge gewicht van het wasgoed dat het kan bevatten. En natuurlijk kan overbelasting van de trommel leiden tot problemen  en mogelijke schade op de lange termijn. Dus welke grootte heb je eigenlijk nodig? Dit hangt af van de hoeveelheid en het soort lading dat je gaat wassen.

Wasmachine Capaciteit

 

Is centrifugesnelheid een belangrijke factor?

Veel consumenten beschouwen centrifugeersnelheid als een belangrijke factor bij het kopen van een wasmachine. Net als bij pixels op tv’s en digitale camera’s, is het gemakkelijk om aan te nemen dat een hogere centrifugeersnelheid beter is, maar dat is niet altijd het geval. Een hogere centrifugeersnelheid kan helpen om kleding schoner te maken en zowel de cyclustijd als de hoeveelheid restwater die daarna achterblijft te verminderen.

 

Maar hier zijn 3 punten waar je op moet letten weten:

  • Op sommige machines is de maximale centrifugeersnelheid alleen beschikbaar op enkele voorinstellingen;
  • Hoe sneller het centrifugeren, hoe meer geluid;
  • Hogere centrifugesnelheden vereisen meer energie.

 

Sommige mensen kopen een wasmachine met centrifugeersnelheid van 1400 tpm en denken dat hij altijd op die snelheid zal draaien. Programma’s voor wol en andere fijne was zullen nooit de hogere snelheden gebruiken.

 

Op voorwaarde dat het van een goede bouwkwaliteit is, kan een degelijke 1200 RPM-wasmachine de prestaties evenaren van een 1400 RPM of zelfs een 1600 RPM-machine – en ze hebben meestal ook lagere energiekosten.

 

Energielabels wasmachine

De energielabels van wasmachines zijn een andere manier waarop wasmachines worden beoordeeld. Zoals je waarschijnlijk wel weet, verbruikt een wasmachine veel energie om water te verwarmen. Het goede nieuws is dat de nieuwste machines ongeveer een derde energiezuiniger zijn dan die van vroeger.

 

De beste wasmachines van tegenwoordig hebben meestal A+++ energielabels. Een A+++ wasmachine verbruikt ongeveer tweederde van de energie van een machine met energielabel “A”.

 

De EER-classificaties zijn gebaseerd op EU-richtlijnen en berekenen hoeveel energie er wordt gebruikt voor 220 wasbeurten per jaar. Bij deze tests wordt voornamelijk katoen gebruikt bij een temperatuur van 60 graden. 63 van de 220 tests zijn echter wasbeurten met een halve lading op 40 graden.

 

Net als bij de discussie over de centrifugesnelheid, zijn er andere variabelen die van invloed zijn op hoe energiezuinig een wasmachine eigenlijk is.

 

Enkele zaken die hierop van invloed zijn zijn:

  • Als je onevenredig veel halve ladingen / snelle wasbeurten gebruikt.
  • Als je veel niet-katoenen artikelen wast.
  • Als je in een gebied met hard water woont en het verwarmingselement harig is geworden.
  • Als je de wasmachine te veel of te weinig laadt.

 

Controleer de beschikbaarheid van onderdelen

Een wasmachine is een apparaat zoals een auto, en als het defect raakt, wil je weten dat het snel en relatief goedkoop kan worden gerepareerd. Het is iets waar consumenten niet vaak aan denken als ze overwegen een wasmachine te kopen.

 

Moet ik extra betalen en een was-droogcombinatie kopen?

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot het extra gemak dat was- droogcombinaties bieden. Was-droogcombinaties zijn vooral handig voor mensen met beperkte mobiliteit. Natte, druipende was uit de ene machine halen en vervolgens naar de droger verplaatsen kan een behoorlijke inspanning zijn!

 

Als je gaat verhuizen, is het zeker zinvol om 2 dingen te combineren tot 1 en zo wat ruimte te besparen. Heel vaak is de prijs van een wasmachine en droger goedkoper dan de kosten om ze afzonderlijk te kopen, dus ze kunnen in geldelijke termen zinvol zijn.

 

Wel moet je er rekening mee houden dat de droogcapaciteit meestal veel kleiner is dan de trommelgrootte. Dit is prima als je maar een halve lading doet en snel iets nodig hebt. Je kunt echter niet alles van een wasprogramma met volledige lading drogen.

 

Bovendien verbruiken was-droogcombinaties veel meer energie dan alleen een wasmachine en zijn er meer veiligheidsrisico’s.

Codes & aanbiedingen werken altijd

De onafhankelijke affiliate website van Nederland

Blijf op de hoogte van de leukste kortingen. Speel ook mee voor prijzen!


Bij Qorting.nl willen we het leven voor iedereen betaalbaarder maken. Sinds 2019 zetten we ons in om mensen te helpen meer te besparen. Sommige dingen veranderen nooit.

Ons team werkt samen met meer dan 5.000 retailers en werkt elke dag hard om de allerbeste exclusieve besparingen te behalen voor onze website.

Ben je dus op zoek naar aanbiedingen en kortingscodes? Van modekortingen tot besparingen op dagjes uit – Qorting.nl regelt het voor jou. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met sparen!